Ghid de protectie impotriva virusilor

M-am gandit ca v-ar fi util un articol despre protectie PC-ului avand in vedere multele amenintari din ziua de azi ce pot proveni de pe Internet si nu numai.1) In primul rand trebuie sa aveti instalat un AntiVirus foarte bun. Preferabile sunt Avira, Bit Defender sau Kaspersky.

Pentru a verifica daca este bine configurat puteti accesa site-ul www.eicar.org/anti_virus_test_file.htm si descarcati unul din fisierele disponibile acolo.
Daca nu primiti nicio avertizare inseamna ca AV-ul nu functioneaza bine. (Fisierul de mai sus nu este virus ci doar un fisier de test, asa ca nu aveti de ce sa va temeti)

2) Trebuie sa aveti un firewall instalat care va protejeaza de hackeri sau chiar de unii virusi care au trecut de AV. (keylogger, spyware, trojan).

Windows XP SP2 are un firewall integrat dar nu este atat de eficient. Recomandarea mea este Comodo Personal Firewall care este gratis si cel mai bun la ora actuala. Puteti incerca de asemenea ZoneAlarm sau Outpost.

3) Nu folositi Internet Explorer cand navigati pe Internet ci un browser alternativ: Firefox (preferabil) sau Opera.

In cazul Firefox puteti instala extensiile NoScript si AdBlock care ii sporesc eficienta si securitatea PC-ului in timpul navigarii.

4) Nu intrati pe site-uri gen warez, care contin crack-uri, seriale, patch-uri. Nu descarcati nimic de acolo!!!

De multe ori simpla vizitare a paginii, chiar fara descarcarea unui crack va poate infecta PC-ul cu diverse exploit-uri sau troieni.

5) Nu deschideti NICIODATA atasamentele primite in casuta de e-mail si care provin de la persoane necunoscute.

Nu deschideti atasamentele provenite de la persoane din address book daca au una din urmatoarele extensii: .pif, .bat, .exe, .dat, .com. Doar dupa ce ati intrebat persoana respectiva de la care le-ati primit daca au fost cu adevarat trimise de la ea si aveti confirmarea ca sunt inofensive le puteti deschide.

Atasamentele virusate au de obicei extensie dubla: text.pdf.exe, movie.avi.pif, poza.jpg.exe

6) Folositi un program de back-up pentru datele importante sau pt tot hard-diskul. Cele mai eficiente sunt Acronis True Image, Norton Ghost. Functia System Restore din Windows va poate fi de folos cateodata.

7) Pe Yahoo messenger, MSN, etc. nu deschideti link-urile provenite de la persoane ce nu sunt in lista voastra.

Nu deschideti link-urile care sunt de la persoane din lista dar care au mesaje in alta limba decat romana.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Ghid de protectie impotriva virusilor”

 1. Mikay

  […] Nu deschideti link-urile care sunt de la persoane din lista dar care au mesaje in alta limba decat romana.

  Sau daca link-ul care l-ati primit vi se pare suspect(cand sunt doar link-uri fara nici un mesaj). De multe ori si mesajele scrise in romana, urmate de ul link pot contine virusi(link-ul).

 2. Intr-o lume PLINA DE VIRUSI… » Blog Archive » Ce conteaza cel mai mult in alegerea unui antivirus?

  […] le-ati ales, exceptand usurinta de a fi crackuit si de asemenea sa fiti atenti si sa urmati niste reguli elementare de prevenire a unei infectii. Spunea cineva, si pe buna dreptate: “Cel mai mare virus este utilizatorul […]

 3. Tweets that mention FaraVirusi.com » Ghid de protectie impotriva virusilor -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by YO9FAH-George. YO9FAH-George said: Ghid de protectie impotriva virusilor https://shar.es/mgGCt […]

Leave a Reply