Sandbox: rulezi ce vrei chiar si fara antivirus

Poate de multe ori te-ai saturat de testat nu stiu cate programe antivirus si ca un facut de fiecare data scapi ceva nedetectat si iar te trezesti infectat…

Si chiar daca nu te virusai de multe ori iti era teama sa rulezi un program mai dubios… daca ma frig?

Daca te regasesti in situatiile de mai sus exista o solutie gratuita si destul de facila sa scapi de asemenea griji. Solutia se numeste “Sandbox” sau computer virtual. Exista programe de tipul VMWare care-ti simuleaza un intreg PC unde poti instala chiar si un sistem de operare, poti rula orice vrei, si totul intr-un mediu virtual fara ca PC-ul tau sa fie afectat in vre-un fel. Acum nu voi discuta de asta ci de ceva mult mai simplu.

Dar hai sa intelegem ce inseamna “sandbox”. Este un mecanism de securitate prin care poti rula orice program vrei in deplina siguranta. Programul pe care-l folosesti pentru asta, creeaza un set de resurse pe care le-ar folosi un program obisnuit si de care s-ar folosi sa ruleze. Dar toate astea le face intr-un folder special, izolat de celelalte, creand un fel de PC virtual cu care te poti juca fara ca sa strici nimic. Spre exemplu C:\Program Files va deveni C:\Sandbox\Program Files, etc.
Exista mai multe programe care fac treaba asta dar cel mai sigur si mai simplu este Sandboxie (www.sandboxie.com).
Il instalezi, il rulezi si vei observa sus in meniu butonul “Functions” care are practic toate operatiunile necesare:

1. Run Sandboxed: aici rulezi orice program vrei tu. De fiecare data cand porneste Sandboxie va lansa browser-ul web implicit, bineinteles sandboxed.

Programele rulate in sandbox sunt recunoscute dupa semnul “#” plasat la inceputul si la sfarsitul titlului ferestrei respectivului program.

2. Contents of sandbox: de aici poti explora continutul folderelor create in urma rularii programului, le poti sterge, etc.

3. Terminate Sandboxed Processes: de aici poti termina in orice moment toate programele pe care le rulezi in Sandbox.

Mult succes! Daca aveti probleme nu ezitati sa postati aici!

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

One response to “Sandbox: rulezi ce vrei chiar si fara antivirus”

  1. Spune NU virusilor (de messenger)

    […] a mai fost prezentat pe aici si aici asa ca nu are rost sa intru in amanunte. Ce vreau sa arat in acest articol este cum poti […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.