Cum sa elimini concurenta…

Utilizatorii care aveau instalate in PC antivirusul AVG si firewall-ul ZoneAlarm (ZA) au avut o neplacuta surpriza: AVG detecta ZA ca virus si-i bloca functionarea.
Aceasta datorita unei semnaturi defectuoase a antivirusului. (numita si alarma falsa).

Aceasta problema a aparut la toate versiunile de AVG si ZA, antivirusul detectand componente din firewall ca: Agent_r.CX.
Timp de aproape 8 ore multi utilizatori au fost dezorientati si frustrati de aceasta alarma falsa.
Cei de la AVG au remediat-o destul de rapid insa.

Acest incident vine dupa ce acum cateva luni TrendMicro si Symantec detectau fisiere de sistem ca virusi si cauzau imposibilitatea rularii sistemului de operare.

Iata o metoda buna de a elimina concurenta. Cand ai un oponent mai bun il detectezi ca virus si nu mai poate rula.
Si totusi… cum ramane cu utilizatorii si PC-urile acestora?

Destul de ingrijoratoare aceste erori, mai ales cele care afecteaza fisiere de sistem. Asta in conditiile in care producatorii AV sunt aproape obligati sa testeze orice definitie pentru alarme false inainte de a fi trimisa catre utilizatorul final.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Cum sa elimini concurenta…”

 1. Adrian

  Foarte folositor blog-ul.
  Multumim pt. informatii.

 2. Cris

  O metoda buna de a elimina concurenta? Pai… nu chiar. šŸ˜›

  Detectia concurentei nu este nici pe departe o buna metoda de a elimina concurenta, pentru ca acest lucru nu este deloc bine vazut de nimeni, este aspru sanctionat in testele de detectie (un FP pe un program de securitate concurent cantareste mai greu decat un FP pe un fisier oarecare), si, in plus, scade si credibilitatea produsului in ochii utilizatorilor.

  Acele semnaturi gresite nu sunt nici pe departe intentionate, pentru ca nicio companie antivirus nu isi risca pielea doar de dragul de a “elimina” concurenta, ci sunt din vina analistilor care ori pun semnaturi mult prea generice (care pe langa malware, mai prind si fisiere legitime), ori nu studiaza suficient de atent un fisier si il semneaza ca fiind malware, cand el e clean.

  Un sfat bun ar fi: cand antivirusul detecteaza pe neasteptate un fisier dintr-o alta suita de securitate, cea mai inteligenta miscare este contactarea suportului, pentru a vedea daca intr-adevar e o problema in sistem, sau e o problema in semnaturile antivirusului.

 3. Intr-o lume PLINA DE VIRUSIā€¦ » Blog Archive » AVG o da in bara… cu perseverenta

  […] ceva timp publicam o stire cum ca AVG detecta in mod eronat ZoneAlarm ca virus. Credeam ca a fost o intamplare…. insa AVG a vrut sa ne demonstreze ca se poate si mai […]

Leave a Reply