Nu mai porneste calculatorul! Ce sa fac ?

De multe ori PC-ul refuza sa mai porneasca sau daca o face se restarteaza dupa cateva secunde.
In marea majoritate a cazurilor este vorba despre o infectie cu niscai virusi… poate fi de asemenea si o problema hardware (de care nu ma voi ocupa aici).

Uneori solutia salvatoare este sa pornesti PC-ul in SafeMode, sa rulezi de acolo o scanare si sa stergi infectiile. Totusi din cate se pare tehnicile virusilor s-au diversificat si nici acest lucru nu mai este posibil in anumite cazuri.
Si atunci, ce te faci ? Formatezi si reinstalezi Windows-ul ? Si cum recuperezi documentele importante pe care le aveai si unde mai pui ca trebuie sa pierzi iar timp cu instalari si setari de programe.

Ei bine, exista si o solutie mai simpla fara a pierde date: scanarea de pe un CD Antivirus bootabil. Acesta contine un anumit program antivirus construit pe o platforma Linux, de pe care poti boota si scana PC-ul infectat.
Va voi prezenta mai jos 3 dintre cele mai bune solutii de acest fel la ora actuala.

1. Avira RescueCD

Avira RescueCD este actualizat de cateva ori pe zi cu ultimele definitii pentru a detecta ultimele amenintari.
Permite scanarea si curatarea virusilor detectati avand optiuni destul de clare.
La inceput se apasa tasta 2 pentru a boota de pe CD. Apoi se alege limba dorita prin folosirea sagetilor si confirmarea prin apasarea tastei Space urmata de Enter.
Se continua urmand instructiunile si scanarea va incepe.
Uneori ecranul poate deveni negru, insa prin apsarea tastei Esc reveniti la programul scanarii. (Nu stiu exact daca este un bug sau o caracteristica).
Din consola Linux incorporata se pot de asemenea salva fisiere sau face alte operatiuni. Acest pas necesita notiuni avansate de Linux si din pacate un user obisnuit nu se va putea descurca.

2. BitDefender Rescue CD

BitDefender vine spre deosebire de Avira cu actualizare automata a definitiilor direct din program, ceea ce constituie un punct in plus. De asemenea are si o interfata grafica ceea ce-l face foarte usor de folosit de orice utilizator.
Acest CD mai curpinde si ChkRootkit pentru scanare anti-rootkit, Nessus Network Scanner, Mozilla Firefox, Partition Image, GtkRecover. Astfel pot fi recuperate date, partitiona hard-ul sau chiar naviga pe internet direct de pe acest Linux-based rescue CD.

3. Kaspersky Rescue Disk

Kaspersky nu ofera actualizarea definitiilor direct de pe CD, la fel ca Avira, insa avantajul este existenta unei interfete grafice asemanatoare cu Kaspersky AntiVirus 2009, unde utilizatorul poate seta si selecta ce si cum sa scaneze.

Concluzii:
Pentru a folosi aceste CD-uri, se descarca imaginea (.iso) dand click pe numele produsului, urmand ca aceasta imagine sa fie “arsa” pe un CD\DVD.

Kaspersky si BitDefender vin spre deosebire de Avira, cu o interfata grafica ceea ce usureaza munca utilizatorului facand produsele accesibile chiar si cuiva fara multe cunostinte de utilizare a PC-ului.
In plus BitDefender permite actualizarea automata a definitiilor direct din program si de asemenea contine cateva utilitare foarte importante pentru recuperarea datelor sau stergerea mai eficienta a virusilor.

De departe BitDefender Rescue CD este cel mai bun produs de acest gen si vi-l recomand cu caldura ori de cate ori veti trece printr-o situatie asemanatoare cu ce am descris la inceput.
Totusi daca raman virusi dupa scanarea BitDefender puteti alege Avira RescueCD datorita ratei de detectie superioare.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “Nu mai porneste calculatorul! Ce sa fac ?”

 1. Mikay

  Avira imi da sa descarc un fisier executabil nu .iso 😀

 2. Mikay

  acel .exe “arde” pe cd fisierele necesare.

 3. Gabystelistu95

  Bitdefender Rescue CD e cel mai bun 😀

 4. Virus - Computer Games Forum

  […] FaraVirusi.com __________________ intel 2160, gigabyte p35 ds3, 2gb ram, 400 hdd, 8600gt, corsair 450w, al mx5021, creative audigy, microsoft habu,func 1030, samsung 226bw […]

 5. eu

  Radu,intre timp s-a schimbat un pic rescueCD-ul de la avira… 🙂 a devenit mai usor de folosit. iata ce scrie pe site-ul lor la news :

  The new version 3.5 of the Rescue System includes an optimized user interface, that allows the user to check the computer with only a few mouse clicks. The detected threats can be renamed, repaired or simply logged with the rescue CD. Avira’s free Rescue System runs on both Windows 98 and Windows XP or Vista systems.

 6. eu

  noua versiune de rescue cd de la avira a aparut pe 16 Decembrie 2008

 7. Paragon Rescue Kit 10 Express – Produs Gratuit de recuperare a datelor

  […] din mai multe motive, printre care un virus. In acele cazuri se poate de asemenea folosi si un CD antivirus bootabil pentru scanare, insa nici acesta nu poate remedia orice probleme. In plus fata de cele prezentate, […]

Leave a Reply