Curatarea unei infectii active – test realizat de Anti-Malware.ru

Pana acum v-am prezentat multe teste care evaluau in principal rata de detectie a produselor testate, un criteriu destul de important in alegerea unui antivirus.
Si desi a preveni e mai bine decat a trata, de o importanta poate la fel de mare este si curatarea unui sistem deja compromis de o infectie cu unul sau mai multi virusi.

De aceea site-ul Anti-Malware.ru, specializat in testarea produselor de securitate au dat publicitatii un astfel de test realizat pe 15 programe antivirus in luna octombrie a.c.
Setul de virusi a cuprins 15 programe de tip adware, troian, rootkit, virus, worm ce au fost rulate in PC-ul folosit pentru testare.

Cel mai dificil de indepartat a fost Virus.Win32.Rustock.a pentru care doar Dr. Web si Kaspersky au reusit dezinfectia.
Interesant a fost ca virusul Email-Worm.Win32.Scano.bd a fost folosit si in testul de acum 6 luni, insa de atunci situatia a ramas aceeasi: doar 3 programe AV l-au putut dezinfecta: Norton, Kaspersky si Dr.Web, in timp ce restul nu au avut solutii.

Trojan Backdoor.Win32.Sinowal.ce, printre alte actiuni a modificat si MBR-ul (Master Boot Record) a putut fi curatat doar de Avast, Dr. Web, Kaspersky si McAfee.

Castigatorul absolut al testului a fost Dr. Web care a reusit un scor perfect: 100% dezinfectie pentru toti cei 15 virusi.
Au urmat Kaspersky si Avast cu 80 %, iar apoi Outpost AV, Norton AV 2009 cu 53 % si Panda cu 40 %.

Toate celelalte programe testate au picat acest test nereusind sa intruneasca baremul de 40 %.
Printre acestea s-au numarat programe cunoscute ca Avira AntiVir, BitDefender, NOD32 sau Trend Micro.

Cel mai interesanta aspect a fost evolutia ESET NOD32 3.0 care nu a reusit sa dezinfecteze nici macar unul dintre cei 15 virusi testati, intrunind un rezultat “fabulos” de 0%.

Privind retrospectiv la cele 3 teste de acelasi tip realizate de anti-malware.ru, Dr.Web a crescut progresiv alaturi de Avast si Kaspersky in timp ce toate celelalte produse au scazut in ceea ce priveste ratele de dezinfectie ale unor virusi activi in sistem.

Se pare ca desi detectie e foarte importanta, ea nu este totul, iar majoritatea produselor AntiVirus mai au serios de lucru in acest domeniu.
Sperm ca vor lua niste masuri in urma acestor rezultate pe care le-au recunoscut si validat toti producatorii AV.

Rezultatele si alte detalii le gasiti aici.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Curatarea unei infectii active – test realizat de Anti-Malware.ru”

  1. Sunt un om… » Blog Archive » Cât de bun e Nod32?

    […] acestor rezultate pe care le-au recunoscut si validat toti producatorii AV.” preluat de pe http://www.faravirusi.com 6 […]

  2. florin

    Nici nu ma mira ca NOD32 nu a reusit sa dezinfecteze nimic , parerea mea e ca NOD32 se duce in jos de tot acolo unde isi merita locul.

Leave a Reply