Aniversare… 20 de ani de la aparitia primului virus

Virusi, virusi… si iar virusi, insa chiar de ziua lui l-am uitat. Ei bine, cred ca nu se va supara prea tare.

Povestea noastra incepe acum 20 de ani, mai precis pe 2 noiembrie 1988. Atunci, multe dintre calculatoarele conectate la reteaua Internet au inceput sa se comporte ciudat, sa comunice automat intre ele, sa ruleze programe si intr-un final sa se blocheze. Specialistilor le-a luat mult timp sa realizeze ce se intampla iar dupa rezolvarea neregulilor au botezat sursa problemelor “Code Red”, primul virus din istoria IT.

Prima data, a fost sesizat de cei de la Universitatea Stanford si deoarece virusul avea o activitate proprie si actiuni independente asemanatoare microorganismelor i s-a dat denumirea de “vierme”.

Virusul nu a fost prea distructiv la acea data, doar se copia in nestire pe masinile infectate si le bloca.
Cercetatorii IT au avut ceva de furca pentru a-l anihila si l-au studiat cateva zile pana sa scoata un antidot.
Bine ca acum lucrurile sunt mai rapide… la cei 1500 de virusi care apar zi de zi, ar fi groaznic sa aiba aceeasi viteza.

Ulterior dupa investigatii s-a aflat ca virusul fusese creat si raspandit de un student al universitatii Cornell, pe nume Robert Tappan Morris fiul lui Robert Morris, cercetator la National Security Agency.

Robert Tappan Morris a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru fapta sa, a primit 10.000 de dolari amenda si 400 de ore de munca în serviciul comunitatii. In prezent acesta este profesor la universitatea MIT, lucrand în domeniul retelelor de calculatoare.

Asta a fost istoria primului virus… astazi exista mai mult de 6 milioane de virusi, 1500 apar zilnic, iar programele antivirus si programatorii din spatele acestora lucreaza asiduu pentru a contracara efectele lor.

Sper ca intr-o zi sa scriu un articol similar despre ultimul virus.
Stiu… am spus o utopie, dar macar merita sa sper.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

4 responses to “Aniversare… 20 de ani de la aparitia primului virus”

 1. Kashim

  Imi imaginez ca cei mai pesimisti si mai sceptici de pe atunci credeau ca PC-urile au inceput sa lucreze singure impotriva omenirii :))

 2. Ciprian Pop

  Daca nu era “primul” virus, nici macar nu exista site-ul acesta… Deci uite si partea frumoasa a lucrurilor…

 3. Sorin

  Misto poveste, chiar nu stiam cand a aparut primul virus.

 4. DoktorBrrr

  Defapt cred ca acesta a fost primul virus “In The Wild” sau care se raspandea pe internet. Pentru ca erau virusi si pentru ARPANET, precedentul Internetului .

Leave a Reply