Concluzii: anul 2008 si securitatea software

Iata ca anul 2008 este aproape de final si a constituit unul dintre cei mai prolifici ani in materie de virusi si atacuri informatice. Conform Kaspersky rata de crestere fata de anul 2007 a fost de 188%, comparativ cu 114% a anului 2007 fata de 2006.

Dar care au fost principalele amenintari din anul care tocmai se incheie? Ei bine, spam-ul, furtul de date si retelele botnet au fost foarte raspandite.
Raspandirea retelelor sociale tip Facebook, hi5, MySpace, etc si a celor de tip dating in care date personale erau dezvaluite a facut posibila cresterea numarului de atacuri prin care hackeri sa le afle si sa poata astfel sustrage mai departe cod-uri PIN, cont-uri bancare, adrese aducandu-le venituri fabuloase.

In alta ordine de idei Troienii de tip Zlob, Zbot sau adware-ul Virtumonde au fost intalniti in zeci si sute de mii de PC-uri constituindu-se poate in cea mai mare amenintare a anului in Romania.

Pentru ca virusii erau in floare, oamenii cautau antvirusi buni pentru a-i proteja si pentru ca nu foarte multi cunosc exact despre ce e vorba erau atrasi in a descarca si chiar cumpara produse antivirus\antispyware false. Acestea pretindeau ca detecteaza cateva zeci de virusi in Pc si apoi pentru a te scapa de ei iti cereau o anumita suma de bani.
Conform Panda Antivirus, circa 1 milion de persoane chiar au achizitionat astfel de programe false. Ceea ce a fost si mai interesant este faptul ca unele foloseau motoare de scanare ale unor programe AV consacrate si de asemenea pagina prin care se achizitiona produsul era securizata si verificata de VeriSign, un lider in materie de certificate SSL.

Aceste programe ce au devenit cunoscute sub numele de “Rogue AV”: Winantivirus 2008, xp antivirus 2009, Smart Antivirus, etc erau livrate cu un malware ce integra PC-ul victimei intr-o retea de tip botnet, ce asigura propagarea mai departe a virusilor.

E-mail-urile nesolicitate cu reclame la produse farmaceutice, credite, pornografie au cunoscut o mare amploare si au continut intr-o proportie mai mare atasamente virusate fata de anii precedenti.
Nu in ultimul rand numarul de site-uri romanesti infectate a ajuns la un numar ingrijorator de 1 la 300 de site-uri existente.

Aceasta a fost pe scurt o trecere in revista a anului 2008 si ce a insemnat el pentru securitatea informatica.
In curand voi publica un articol despre tendintele din anul 2009 pe care Avira, Kaspersky si alti producatori de soft de securitate le preconizeaza.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Concluzii: anul 2008 si securitatea software”

 1. Bogdan

  Frumos:)Succes in continoare Radu:)Ne bucuram de blogul dau:)foarte util:)Sarbatori fericite!

 2. Mikay

  De winantivirus 2008, xp antivirus 2009, etc. faceam rost si fara sa ii cumpar :))
  Luam un spyware de pe net si imi accesa si se instala singur de pe adresele acelor “Rogue AV”, dar am scapat de ei. Bafta in continuare Radu:)

 3. Kashim

  imi amintesc de xp antivirus 2008 si de vsta antivirus 2009 de pe Softpedia… Ce era acolo… Dar au fost exterminati cu ajutorul celor ca tine. Multumim si succes in continuare!

  Un nou fericit si etc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.