Phishing alert – Mesaj fals din partea Raiffeisen Bank

Mesajele false de tip pshishing cunonsc o amploare considerabila in aceste zile si azi va voi prezenta doar un exemplu foarte recent.

Poate unii dintre voi au primit un e-mail din partea Raiffeisen Bank in care li se solicita actualizarea datelor personale dand un click pe adresa primita in mesaj.

Iata cum arata acest mesaj:

Din pacate cei care trimit aceste mesaje false au un succes destul de mare pentru ca utilizatorul nu verifica provenienta e-mailului.

Iata cateva aspecte pe care daca le veti lua in considerare nu veti putea fi niciodata pacaliti:

1. Orice e-mail din partea unei banci vi se va adresa in mod direct: “Stimate X,” folosind numele dumneavoastra complet si nu va fi formulat generic.
2. Niciodata banca nu va va solicita introducerea codului PIN pe site-ul acesteia. Daca mesajul primit va solicita acest lucru este clar unul fals.
3. Banca va folosi intotdeauna conexiuni de tip securizat pentru asemenea operatiuni, deci prefixul site-ului va fi https si nu https. Dupa cum vedeti in poza atasata conexiunea este de tip https, iar site-ul Raiffeisen foloseste https.
4. Verificati adresa de la care ati primit e-mail-ul. Daca nu apartine domeniului raiffeisen.ro (in cazul nostru) este falsa.
5. Specific Raiffeisen, acestia nu vor solicita niciodata nume de utilizator, parola prin e-mailSMS.

Iata si alte e-mail-uri de acest fel si de asemenea detalii despre cum sa procedati cand primiti un astfel de mesaj: Detalii Phishing Raiffeisen.

Aceste reguli se aplica si in cazul altor banci si e-mail-urilor primite din partea acestora.
Mult succes la navigat si atentie la … neatentie!

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

8 responses to “Phishing alert – Mesaj fals din partea Raiffeisen Bank”

 1. maxx

  ce atent sunt… mi-am dat imediat seama.. au mai venit 2 mail-uri asemanatoare, doar ca linkul era altul.. insa mozilla a desciperit ca e un fals..;)

 2. RoArcasu

  Mesaje de acest gen primim zilnic pe adresa institutiilor de invatamant si nu numai !
  Ce sfat as putea sa dau si eu :
  Cine primeste astfel de mesaje sa ii faca returnare la adresa :

  cybercrime@politiaromana.ro

  Eu am trimis cateva si cei de la capatul celalalt mi-au multumit pentru ajutor, deasemeni puteti trimite si la webmasterul sau administratorul siteului oficial al bancii care va va multumi pentru mesaj !

 3. ciprian

  in legatura cu adresa afisata acolo, trebuie semnalat urmatorul aspect: nu le este greu sa scrie acolo in loc de https://, https://
  Deci nu va luati dupa asta.
  cind puneti mouse-ul pe aceast adresa, in partea de jos (in status bar), va apare adresa efectiva unde se duce. dc adresa nu e raiffeisen.ro, este phising. explicatia data pe site este puerila legat de asta. refaceti explicatia, ca o sa refaca si ei mesajul si pun https in corpul mesajului

 4. ciprian

  ok, insa niciodata adresa la care directioneaza link-ul nu este raiffeisen.ro. spre exemplu, chiar azi am primit pe mail (sa fie premonitie?! :D), un mesaj cu https://www.raiff…, (deci https), care insa duce catre meridian-expres-ru bla bla… deci, concluzia, aveti grija unde duce link-ul, e cel mai important!

 5. Intr-o lume PLINA DE VIRUSI… » Blog Archive » Phishing Raiffeisen Bank - noi tehnici

  […] nu urmati link-ul indicat. Mai jos aveti si un screenshot cu aspectul e-mail-ului. Iata din nou instructiunile de protectie impotriva acestor e-mail-uri […]

 6. Farcas Gelu

  Buna ziua,

  Am primit si primesc si eu zilnic zeci de astfel de e-mailuri. La inceput le trimiteam la e-mailul bancii, dar primeam doar acelasi raspuns tip si m-am plictisit. Acum doar le sterg nedeschise. Poate ca, totusi, banca nu se implica suficient (pot fi subiectiv aici,,sigur, dar imi pareau foarte “relaxati”).
  Oare ma insel?

  Cu stima,
  Gelu Danut FARCAS
  https://www.scanonline.110mb.com

Leave a Reply