TestDrive ESET Smart Security BETA 4

ESET, firma cunoscuta datorita eficientului produs NOD32 Antivirus, se pregateste sa lanseze versiunea 4 a seriei lor de produse pentru protectia securitatii informatiei. In prezent aflata in stadiul BETA 4, suita de securitate este destul de conturata pentru a ne putea forma o prima parere asupra tehnologiilor incorporate. Asa ca am pornit la testare:

1. Prima impresie: un pachet compact, de numai 33,4 mb pentru varianta x64, ce s-a instalat rapid, fara probleme si nu a cerut un reboot la finalul setup-ului, fiind imediat gata de utilizare. Primul lucru pe care l-am remarcat este noua iconita din system tray care este mai STILIZATA decat cea din precedentele versiuni. De fapt, tot produsul se invarte in jurul conceptului de STILIZAT. Interfata este simpla si intuitiva, in culori asortate cu noul S.O. de la Microsoft, Windows 7. Cu toate ca interfata este simpla, ascunde setari minutioase ce pot fi facute usor. La acest capitol sunt mai mult decat multumit.

2. Update si Ocupare resurse: Update-ul initial a fost rapid, a durat aproximativ 10 secunde. Ulterior am constatat ca timpul de update variaza, cel mai mult durand un minut, ceea ce este Ok. Ocuparea de resurse se mentine scazuta: 10-15 mb RAM la scanare on-access si aprox. 40 de mb la scanare on demand, un alt aspect pozitiv. Utilizarea procesorului (dual core) este totusi destul de ridicata in timpul scanarii on demand (60-70%)

3. Testele propriu-zise: Pana aici toate bune, dar sa vedem cum se descurca la capitolul principal: protectia. Pentru a testa am folosit o colectie de virusi de ultima ora, am oprit protectia on access si am dat un on-demand scan pe respectivele fisiere. Rezultatul este urmatorul: 1115 detectii din 1266 elemente infectate, din care multe detectii (15%) au fost pe baza motorului euristic. Un rezultat nu foarte convingator. Ajuns la finalul scanarii am intampinat o problema,  nu aveam posibilitatea de a lua nici o decizie in privinta elementelor detectate. Am crezut ca au fost sterse automat, dar m-am inselat, stateau bine-mersi acolo unde erau initial. Ulterior l-am testat pe o colectie de aprox. 34000 de virusi, din care majoritatea au fost detectati (31492/34000), totusi acesta nu este un rezultat multumitor, avand in vedere ca multi dintre acei virusi sunt de prin 2007-2008 si ar fi trebuit sa-si gaseasca locul in baza de date cu semnaturi cu mult timp in urma.

Buuun, e beta, iar asta (lipsa alegerii unei actiuni asupra fisierelor infectate, vezi poza de mai sus) e un bug cu B mare … m-am resemnat trecand la testarea on-access! Dupa cum ma asteptam, scanarea on access si-a facut treaba, stergand ceea ce detectase si on-demand. Aici am remarcat un aspect sacaitor: fereastra pop-up de detectie nu are optiunea de a aplica actiunea selectata la restul elementelor detectate … deci, ai o mie de infectii … dai o mie de click-uri, iei o mie de decizii! Pe de alta parte am observat ca daca scaneaza un folder cu multe infectii, ESS va suspecta si restul fisierelor din folder si va cere sa le trimiti la ESET pentru analiza, o facilitate bine venita, de altfel.

Remarcand motorul euristic excelent, detectia relativ decenta si cateva buguri, trec mai departe, la FIREWALL. Se pot folosi regulile predefinite si se pot crea reguli. Modulul de firewall nu se remarca prin nimic extraordinar, fiind la un nivel de baza (protectie anti port scan, port stealth, etc …). Se poate ridica securitatea prin definirea de reguli proprii. De asemenea, a picat testele Firewall Challenge de

pe www. matousec.com.

Al treilea modul este cel de protectie impotriva spamului, se integreaza bine cu Outlook, Windows Mail, Outlook Express. Este practic, este usor de folosit, pur si simplu isi face treaba, daca ai grija sa-i stabilesti reguli.

Termin testarea acestei suite de securitate cu gandul ca varianta finala va avea reparate toate neajunsurile. Pana la urma este doar un produs beta, deci in lucru. Din aceasta cauza pretentiile nu pot fi foarte mari, dar a meritat testat ca un “demo tehnologic”. Speram ca cei de la ESET sa finiseze “marginile aspre” si sa lanseze un produs competitiv, ce nu va dezminti renumele companiei, castigat pe vremea lui NOD32 ver 2.

Pentru referinta, voi preciza aici specificatiile sistemului pe care am efectuat testele: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3 GHz, 4 GB DDR2, 250 GB 7200rpm SATA HDD, Vista Home Premium x64.

Pentru cei ce doresc sa testeze singuri performanta acestui produs, ESET pune la dispozitie urmatorul link de download https://beta.eset.com/.

4 responses to “TestDrive ESET Smart Security BETA 4”

  1. NoName

    Poate faci un test drive si pentru celelalte solutii de securitate – sa le spui plusurile sa minusurile.

  2. darky

    Dar pe site la ei spune ca e aparut din noiembrie 2008, adica destul de vechi 🙁
    Oricum, si asa stateam fara AV decand mi-am bagat windows 7 🙂

    btw, pe windows 7 build 7022 s-a instalat cu succes. Now let’s test it :>

Leave a Reply