Phishing – Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Phishing-ul incepe sa se orienteze si spre alte domenii.
Bancile au fost exploatate intens si pentru ca fenomenul devine cunoscut, atacatorii s-au orientat spre alte domenii de activitate.

Astazi am primit sesizari conform carora se propaga un e-mail cu subiectul “COMPLETARE DATE FIRMA” prin care se solicita transmiterea de date privind firmele, mesaj trimis aparent de la adresa ccir@ccir.ro.

Iata cum arata acesta:

Stimata Doamna / Stimate Domn,

Conform noilor norme ale Uniunii Europene care au intrat in vigoare de la 1 martie 2009 baza de date a CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI trebuie modificata cu noi informatii care vizeaza imbunatatirea serviciilor pe care vi le oferim.

Pentru a evita aglomeratiile de la ghisee CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI a implementat un nou sistem informatic de completare a datelor direct pe internet de pe calculatorul dumneavoastra.

Va rugam apasati aici pentru completa datele firmei in portalul de inregistrare .

Va multumim pentru cooperare!

© Camera de Comert si Industrie a Romaniei
Continutul acestui site este proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Modificarea neautorizata a acestui site web constituie infractiune si se pedepseste conform Legii nr. 8/1996 si Art. 42 din Legea nr. 161/2003 Titlul 3

Link-ul indicat este https://camera-de-comert.***/index.html. Site-ul oficial al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este altul si anume: https://www.ccir.ro
Vizitand acea adresa, utilizatorului i se va solicita introducerea cod-ului PIN si a altor date legate de cont-ul bancar.
Solicitarea cod-ului PIN trebuie sa traga imediat un semnal de alarma. NICIODATA nu introduceti cod-ul PIN pe vre-un site.
Ce este interesant, este faptul ca vizitand adresa indicata fara sufixul “/index.html” va fi afisata o pagina in limba turca. Verificand IP-ul paginii respective: 85.109.**.14 am descoperit ca site-ul este intr-adevar hostat in Turcia.
Daca niste romani au folosit aceasta tehnica pentru a-si masca identitatea sau chiar niste persoane din aceasta tara au initiat atacul ramane de vazut.

Intr-un comunicat oficial pe site-ul ccir.ro se anunta urmatoarele:

Va solicitam sa nu dati curs sub nicio forma solicitarii acestuia de transmitere a datelor firmei.

Va rugam totodata sa atrageti atentia si membrilor dvs. si societatilor comerciale cu care intrati in contact aupra faptului ca un astfel de e-mail sau e-mail-uri asemanatoare nu sunt trimise de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si ca a le raspunde poate sa pericliteze securitatea sistemelor lor informatice.

Va multumim,
Sef Cancelarie CCIR
Liliana Stefanescu

Acesta este de altfel si sfatul meu. Inca odata va spun: atentie la neatentie.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

4 responses to “Phishing – Camera de Comert si Industrie a Romaniei”

 1. George

  La asta chiar ca nu ma gandeam ….
  Multumiri Radu !

 2. Farcas Gelu

  Ma bucur ca ati trecut pe blog incercarea de frauda online care imi era adresata, pentru a nu avea nimeni probleme. Sincer sa fiu, o secunda chiar am fost tentat sa dau click pe link, atat parea de …reala!!!
  Apoi am cautat pe Google site-ul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si le-am trimis un e-mail, la care ei mi-au raspuns prompt, spunandu-mi ca e o frauda.
  Am primit, tot asa, un e-mail fals care parea trimis de ziarul “Cancan”. Sunt din ce in ce mai ingeniosi baietii! “Ochisorii albastri” nu fac nimic? Ceva arestari? Doar trei babe de 100 de ani care au gasit un vreasc pe jos si l-au dus acasa?
  A mai fost un e-mail de la Institutul de Statistica (nu mai stiu exact), care zicea ca face un sondaj online. Paziti-va, ca sunt din ce in ce mai ingeniosi!!

  Cu stima,
  Farcas Gelu Danut
  https://www.scanonline.110mb.com

 3. MMA76

  Multumim pentru ca ne informezi…

Leave a Reply