Care este cel mai sigur browser ?

Pana cand a fost lansat IE 8, raspunsul la intrebarea din titlu era destul de sigur: Firefox, insa Microsoft simtind ca pierde teren a pus umarul la treaba si rezultatul a fost unul peste asteptarile multora.

NSS Labs, specializata in testarea independenta a produselor de securitate a realizat un test pe cele mai folosite browsere web pentru a determina care din ele este mai eficient in blocarea site-urilor periculoase.
Au fost testate Mozilla Firefox 3.0.7, IE 8 (RC1), Opera 9.64, Google Chrome 1.0.1549, Apple Safari 3.
In acest test au fost incluse 492 de adrese web infectate cu diverse exploit-uri\virusi ce periclitau siguranta PC-ului.
Testul a fost realizat in dinamica pe parcursul a cateva saptamani urmarind viteza de reactie a producatorilor in a adauga site-urile respective in baza de date.

Rezultatul final il puteti vedea mai jos:

Internet Explorer 8 a avut o rata de blocare a site-urilor malitioase ce s-a ridicat la 69%, urmat de Firefox cu 30%.
Internet Explorer 7 si Opera s-au dovedit cele mai nesigure browsere web in aceasta privinta.
Desi este un rezultat mai mult decat bun pentru Microsoft si browser-ul lor, testul a evaluat doar posibilitatea de a bloca site-uri cu continut malitios si nu celelalte posibilitati de a preveni o infectare.
Desi mai are de lucrat la baza de date cu site-uri periculoase, Firefox are per ansamblu protectie sporita prin eliminarea ActiveX-urilor, exploatate intens in orice versiune de IE si apoi permite adaugarea de extensii cum ar fi NoScript, Adblock Plus ce duc securitatea acestuia la un nivel foarte ridicat.

Rezultatele complete ale testului le gasiti pe site-ul NSS Labs aici.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Care este cel mai sigur browser ?”

 1. florin

  Cred ca IE8 e mult mai bun decat IE7. Am instalat IE8 de cateva zile si se misca mult mai bine, nu vreau sa il laud mai mult decat merita ,dar cred ca vers. 8 aduce multe imbunatatiri. Mentionez ca nu sunt fan IE si nu il folosesc ca browser principal ,folosesc vers. portabile de Firefox si Opera ca main browsers. Ma mira rezultatul modest obtinut de Opera chiar si asa nu cred ca o sa renunt la el, oricum pt a evita site-urile periculoase folosesc McAfee SiteAdvisor si WOT pt. Firefox.

 2. florin

  Apropo cititi raportul pe 2008 al Secunia despre vulnerabilitatile din software, si la categoria browsere cel mai vulnerabil a fost Firefox cu 115 vulnerabilitati. IE cu 31, Safari 32, iar Opera 30. Raportul Secunia insa se la vulnerabilitati per total.

 3. Bogdan2901

  Opera e doar pe 5? 🙁

  IE8 prima? WTF

 4. Mitza_003

  Bullsh*t! Firefox e mai bun si mai sigur decat Internet Explorer. Asa a fost mereu si asa va fi.

 5. Lo

  Mitza_003 > Cand zici asemenea afirmatii , vin-o si tu cu argumente, dovezi , benchmarkuri , teste …. Nu sari ca taranu.

 6. Mihai Oprean

  e plin internetul de dovezi sau nu te duce capu’ sa cauti? iti tre’ mura’n gura? cauta si o sa gasesti, in final o sa vezi ca am dreptate!

Leave a Reply