Prime impresii: F-Secure Internet Security Technology Preview

F-Secure este o companie Finlandeza cu experienta de peste 20 de ani in domeniul securitatii IT. In produsele lor folosesc tehnologii hibride: motoare antivirus luate de la alti producatori cat si unele proprii. Deci avem in fata o solutie complexa, multi-engine, ce promite multe.

Technology Preview – Versiune preliminara de software ce doreste sa dovedeasca functionalitatea unei tehnologii si gradul ei de aplicabilitate intr-un stadiu incipient, folosind publicul, in speta beta-testerii, pentru finisarea acestei tehnologii. De multe ori aceste produse nu sunt complete, le lipsesc anumite functii ce urmeaza a fi implementate in produsul final. Telul producatorului este de a testa, pe cat posibil, numai noua tehnologie.

Pe baza acestei definitii imi axez si review-ul, nu ma astept sa gasesc elemente exotice si configurari amanuntite, nu ma astept sa vad o interfata terminata sau bine finisata …. dar ma astept sa vad un motor antivirus solid si mult imbunatatit impreuna cu o noua tehnologie euristica ce functioneaza similar cu cea de la McAfee – Artemis.

Impresii:

1. Instalarea: Pachet de 91.5 MB ce nu s-a lasat instalat fara o conexiune la internet :). In rest, totul a decurs fara probleme, activarea este simpla si rapida.

2. Resurse ocupate: 25 MB in idle, si 65 MB in scanare on-demand. Este foarte prietenos cu procesorul, cel putin la scanarea arhivelor si altor fisiere, procesorul s-a bucurat de o incarcare echilibrata 6-15%, un grafic fara spike-uri, si suport dual-core.

3. Interfata: In sfarsit F-Secure a abandonat interfata pe care o foloseau deja de cativa ani si au ales una care profita mai mult si de posibilitatile Aero (are cateva elemente de transparenta, in special la meniuri) ale noilor sisteme de operare Windows Vista si Windows 7  (ceva gen Norton 2009). La aceasta mai este de lucru, dar impresiile de pana acum sunt pozitive, totul este acolo unde speri sa il gasesti, cateogriile imi par atent alese. De asemenea, exista si un Sidebar Gadget care are rol pur informativ, monitorizand statusul componentelor F-Secure si raportand in cazul in care ceva este oprit sau nu merge bine. Un minus ar fi inestetica imbinare dintre butoanenele native Windows si cele ale suitei, precum si faptul ca nu toate ferestrele beneficiaza de noul skin (aici ma refer cu precadere la alertele firewall). Dati click pe imaginile de mai jos pentru a le mari.

4. Performante: a) Antivirus: Scanare foarte rapida, optiune de dezinfectie ce functioneaza, viteza imbunatatita de stergere/dezinfectie/carantina a fisierelor infectate,  rata de detectetie medie de ~99.1% cu noul motor euristic DeepGuard – ce functioneaza similar cu Artemis de la Mcafee, rata de detectie a noilor virusi: 99.4% – testat pe 60.000 fisiere infectate, rata de detectia a virusilor mai vechi: 98.7% – testat pe 100.000 de fisiere infectate. Cu toate ca am spus ca aceasta versiune are lipsuri pe partea de functionalitate, in materie de configurare antivirus am gasit tot ceea ce consideram esential: Carantina, Dezinfectie, Alegerea actiunilor la scanarea on-access cat si on-demand, Stabilirea nivelului de scanare in arhive, Motor euristic, WebScan si Exclusions.

b) Network Protection: Simplu si la obiect, isi face treaba bine, se ocupa de sarcinile de baza, inglobeaza un vast set de reguli de filtrare iar pentru restul va intreaba (atat inbound, cat si outbound) fara a fi foarte sacaitor. Include Intrusion Detection System ( care se achita de sarcini asa cum ar trebui ), Browser Protection, Dial-up Protection si Application Control. Fiecare dintre aceste module este configurabil si acest lucru este de apreciat ! Sumar spus, este un firewall de nivel mediu.

c) Filtrul Spam: Ruleaza deocamdata numai pe protocolul POP3, foloseste si o baza de date online pentru a detecta mesajele spam, are un motor de detectie cu sensibilitate adjustabila, se integreaza bine in clientii de mail Microsoft si va permite sa va faceti propriile reguli de filtrare.

Mentionez ca nu toate modulele produsului sunt inca implementate, dar ceea ce este, se ridica la nivelul asteptarilor in aceasta faza de dezvoltare.

Cu speranta ca, probabil in 2010, vom avea inca un antivirus competitiv in cursa spre locurile fruntase, uram celor de la F-Secure mult succes in dezvoltare ! Voi reveni cu articole, pe masura ce vor aparea noi build-uri ale acestui produs.

One response to “Prime impresii: F-Secure Internet Security Technology Preview”

  1. Intr-o lume PLINA DE VIRUSI… » Blog Archive » F-Secure 2010 – mai aproape de lansare

    […] (F-Secure 2010) este o suita de securitate are promite multe si are o multime de noutati. Puteti citi aici articolul […]

Leave a Reply