Expertii Kaspersky Lab prezinta topurile celor mai raspandite 20 de amenintari informatice ale lunii aprilie

Bucuresti, 12 mai 2009 – Specialistii in securitate ai Kaspersky Lab au realizat topul celor mai raspandite 20 de amenintari informatice ale lunii aprilie, semnaland doua programe periculoase nou intrate in clasament.
Primul Top 20 prezinta aplicatiile malware, inclusiv spyware si adware interceptate de catre reteaua KSN (Kaspersky Security Network) in luna aprilie:

virusii lunii aprilie

Programele periculoase care s-au remarcat in luna aprilie sunt Virus.Win32.Virut.ce si Exploit.HTML.CodeBaseExec. Virut.ce si-a facut aparitia pentru prima data in februarie, iar acum revine cu noi versiuni actualizate, pentru a evita detectia programelor antivirus si a crește numarul computerelor infectate din reteaua botnet controlata de infractori informatici. Epidemia cauzata de acest virus este in continua expansiune, specialistii anticipand o avansare a pozitiei lui Virut.ce in topul lunii mai.
Al doilea nou intrat in clasament este un program periculos identificat de Kaspersky Lab in 2004, care s-a mentinut in topuri si in 2006. Acesta exploateaza o vulnerabilitate a versiunilor 5.01, 5.5 si 6.0 a browser-ului Internet Explorer, infractorii informatici sperand, probabil, ca mai exista inca un numar semnificativ de persoane care nu si-au instalat principalele updateuri de securitate sau mai folosesc versiuni anterioare ale lui IE.
Trojan.Win32.Chifrax.a este un cal troian care a disparut din topurile Kaspersky Lab in octombrie 2008, dar a revenit in aprilie direct pe locul al patrulea. Acesta, precum RaMag.a, apare sub forma unei arhive WinRAR modificata, care acum are capacitatea de a se auto-extrage in computerul infectat.

Toate categoriile de malware, adware si alte tipuri de aplicatii periculoase din Top 20 pot fi grupate in functie de clasele diferite din care fac parte. In ultimele luni, schimbarile de structura in aceste categorii nu au depasit cota de 5%:

TrojWare – 25%
VirWare – 45%
MalWare – 30%
In total, 45.190 de programe periculoase unice au fost detectate pe computerele utilizatorilor in luna aprilie. Aceasta cifra este aproximativ egala cu cea de luna trecuta.
Urmatorul Top 20 prezinta amenintarile informatice care au fost detectate in calculatoarele utilizatorilor:

top 20 virusi

Au fost foarte putine schimbari in al doilea top al lunii aprilie, singura aparitie notabila fiind cea a noilor versiuni de Virut – Virus.Win32.Virut.av. Acesta a fost detectat prima data de Kaspersky Lab in 2007, si inca mai este activ. Familia Virut ocupa patru pozitii in al doilea Top 20, adica 20% din totalul programelor periculoase cu posibilitate de auto-replicare.

Sursa: Marius Matei

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

Leave a Reply