Virus Bulletin – test proactiv pe luna Iunie 2009

Virus BulletinVirusBulletin a lansat in acest an un nou model de teste, asemanatoare celor realizate de AV-Comparatives.
Testul se numeste VB’s RAP (VB Reactive and Proactive) ce testeaza capacitatea de detectie proactiva si reactiva a programelor antivirus. Cu alte cuvinte testeaza viteza de reactie la aparitia unui virus nou si a motorului euristic\definitiilor generice implicate in protectia imediata asigurata utilizatorului final.
Testul din luna Iunie 2009 a fost realizat pe Windows Server 2003 x64 Enterprise Edition pe 23 de programe antivirus.

Testul masoara rata de detectie a produselor pentru petru seturi distincte de virusi. Primele trei seturi contin virusi(malware) descoperite pentru prima data in fiecare dintre cele trei saptamani care au precedat trimiterea lor la producatorii AV.
Acestea masoara viteza de reactie a producatorului la valul de noi virusi care apar zilnic si infecteaza mii de calculatoare in intreaga lume.
Al patrulea set de malware contine virusi descoperiti in prima saptamana de dupa trimiterea primilor virusi producatorului. Acesta este relevant pentru capacitatea prgramului antivirus de a detecta virusi noi, necunoscuti printr-o metode proactiva, folosind tehnici euristice si detectie generica.

Rezultatele testului sunt reprezentate grafic. Cele trei bare albastre reprezinta (de la stanga la dreapta) saptamanile -3, -2, -3, in timp ce bara neagra reprezinta saptamana +1.

Un ‘scor RAP’ global este de asemenea prezentat pe grafic, sumand detectia medie pentru cele patru saptamani. In cazul in care programele au generat alarme false pe setul de fisiere curate, este mentionat si acest lucru printr-un background rosu si un X negru in dreptul caruia este inscris numarul de alarme false.

In cadrul acestui test liderul absolut a fost AVIRA AntiVir cu 88.5% detectie, urmat de Sophos AV cu 81.8% si TrustPort AV – 80.7%. AVG a obtinut 80.6%, Symantec – 76%, iar Avast! –  71.4%.

AVIRA AntiVir a generat de asemenea si o alarma falsa, cu mult mai putine fata de testul proactiv realizat de AV-Comparatives. De asemenea BitDefender, QuickHeal, F-Prot, AhnLab V3Net si Netgate au generat alarme false, insa detectia a fost mult inferioara.


Iata mai jos primii 3 clasati:

Virus Bulletin RAP test
O descriere completa a metodologiei de testare RAP si explicatii privind modul de interpretare a rezultatelor graficului pot fi citite aici.

Intreaga recenzie a testului, incluzand testele RAP, distinctiile VB100 si alte rezultate detaliate in tabele pot fi citite aici. (doar pentru abonati).

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

9 responses to “Virus Bulletin – test proactiv pe luna Iunie 2009”

 1. Florin

  deci bitdefender e la padure rau… de asemenea mai era intr-un top un av facut Ms, care vad ca s-a “sustras” din acest top. Foarte interesant este ca avira, detecteaza de multe ori keygenuri, crackuri, trainere ca fiind virusi la care toata lumea te considera idiot, ca ulterior sa afli ca acel trainer kiar avea un trojan in el. Un caz de genul acesta mi s-a intamplat cu un trainer la Caesar4… se gaseste pe toate siteurile din pacate

 2. andrei

  Pentru cei care n-au acces la materialul complet VB RAP, aş mai menţiona că BitDefender a înregistrat un procent de 67.9% / FP 1 (adică o alarmă falsă), McAfee VirusScan 66.1% / FP 0 (fără alarme false), MWTI eScan 68.5% / FP 0, Quick Heal 61.9% / FP 1, Agnitum Outpost 58.8% / FP 0, VirusBuster Professional 57.0% / FP 0, AhnLab V3 55.1% / FP 1, Norman Virus Control 48.4% / FP 0, Frisk F-PROT 48.0% / FP 1.

  Întrebare: se poate face o comparaţie între acest test şi cel din luna aprilie ? Mi se pare un pic dramatică scăderea înregistrată de unele programe antivirus.

 3. Mikay

  Se pare ca rezultatele difera de testul facut de AV-Comparatives de luna trecuta. Vad ca Avira tot pe locul 1 ramane, bravo!

 4. Cris

  Procentele diferă de la un test la altul (nu neapărat de la o lună la alta) pentru că, fiind autorităţi de testare diferite, evident că şi colecţiile de testare sunt diferite. Şi evident că pe colecţii diferite, rezultatele vor fi diferite.

  În plus, să fim serioşi, un procent de peste 50-60% detecţie proactivă zic eu că e mai mult decât mulţumitor, din orice punct de vedere, pentru orice produs. La astfel de detecţii (peste 50%), AV-Comparatives dă distincţia Advanced+, indiferent de cât ai peste 50% (evident, cu anumite penalizări în caz de FP, dar în principiu e A+).

 5. pac-pac stai ca trag....tigane

  nod32 vs4 praf pe windows7….. avira rulls chiar daca mai are probleme la webguard

 6. pac-pac stai ca trag....tigane

  ah am uitat

  andrei !!!! comodo e prezent in test… (dane si noua procentele daca e)

  sal

 7. aerosoul

  Avira e de multa vreme in top si asta e de bine. Deci o sa pastrez Avira pentru inca vreo cateva luni..

 8. FaraVirusi.com » VirusBulletin – Virusii Scapa Detectiei programelor Antivirus din ce in ce mai des

  […] reactiva (cu semnaturi) pentru virusii ce apar in ultimele luni. Testul poate fi consultat aici: https://www.faravirusi.com/2009/06/04/virus-bulletin-test-proactiv-pe-luna-iunie-2009/. Multe programe Antivirus se lupta din greu sa faca fata valului de virusi noi si neobisnuiti ce […]

Leave a Reply