VirusBulletin – Virusii Scapa Detectiei programelor Antivirus din ce in ce mai des

V-am prezentat in luna iunie a.c., un nou tip de teste (RAP) initiat de celebra publicatie Virus Bulletin. Acesta evalua detectia proactiva (fara semnaturi pre-existente) dar si cea reactiva (cu semnaturi) pentru virusii ce apar in ultimele luni. Testul poate fi consultat aici: https://www.faravirusi.com/2009/06/04/virus-bulletin-test-proactiv-pe-luna-iunie-2009/.
Multe programe Antivirus se lupta din greu sa faca fata valului de virusi noi si neobisnuiti ce apar zilnic.

De curand, Virus Bulletin a publicat un rezultat ce concluzioneaza datele testelor RAP pe lunile februarie-august 2009.
El poate fi consultat in graficul de mai jos:

RAP testAcestea arata ca o parte dintre programele de securitate foarte bine cunoscute s-au incadrat in partea de jos a clasamentului, incluzand Pc Tools Antivirus, Fortinet, CA Internet Security Suite, etc, ce au obtinut sub 50% detectie, configurate fiind cu setarile implicite.

“Am observat cateva detectii foarte slabe pentru virusii care se raspandesc iar produsele in disuctie au mult de lucru, daca doresc sa ofere o protectie acceptabila clientilor lor,” a afirmat directorul VB, John Hawes, ce a laudat de asemenea performantele excelente ale catorva produse de securitate. “Toate programele trebuie sa tinteasca spre aceasta pozitie si speram sa vedem imbunatatiri in testele RAP viitoare.”

In ceea ce priveste doar virusii noi aparuti, producatorii antivirus care exceleaza in acest domeniu sunt AVIRA (lider), G Data, Kaspersky, ESET si Microsoft cu procente de peste 70% detectie. In termeni practici, asta inseamna ca in cazul aparitiei unui virus nou, respectivele programe au sanse ridicate de a-l detecta chiar inainte ca acesta sa ajunga in laboratorul de analiza si o noua definitie sa fie semnata si trimisa ca update utilziatorului final.

Din pacate, celelalte programe printre care BitDefender, F-Secure, Symantec, etc vor proteja mult mai putin in fata unui virus de ultima ora, utilizatorul fiind nevoit sa astepte o definitie in cele mai multe situatii.
Privind ritmul de aparitie al virusilor in ziua de azi 20-30000/zi protectia proactiva este din ce in ce mai importanta si producatorii antivirus trebuie sa o ia serios in considerare pe viitor.
Versiunile 2010 ale majoritatii programelor aduc imbunatatiri semnificative, dar inca este loc de mai bine.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “VirusBulletin – Virusii Scapa Detectiei programelor Antivirus din ce in ce mai des”

 1. Florinakke

  Dupa o vorba din popor, antivirusii pot fi categorisiti intr-un mod foarte simplu: Avira si restul 😆

 2. Costyn07

  Are dreptate FLORINAKKE.
  AVIRA IS THE BEST ANTIVIRUS.

 3. eugen

  Asa este,avira merita nota 10 cu felicitari,am avut de vreo doua ori necazuri cu niste”gandaci”dar a fost la post si ma scapat de instalare windows.

 4. sergiu

  Aveti perfecta dreptate. AVIRA este una din cele mai bune solutii la ora actuala! VORBA UNUI PRIETEN BUN ,CARE LOCUIESTE IN GERMANIA: AI AVIRA….DORMI LINISTIT NOAPTEA! RESPECTE TUTUROR CITITORILOR ZILNICI AI http://WWW.FARAVIRUSI.COM SI MULTA STIMA ,RADULE!!!

 5. ubiquite

  A mers. Multumesc Radu.

 6. ubiquite

  era pt dr.web 😀

Leave a Reply