Impactul Programelor de Securitate asupra Resurselor Sistemului

Test PassMarkPrintre alte caracteristici importante ale unui Antivirus sau program de securitate, pe langa detectie excelenta si rata buna de dezinfectie, se afla si impactul asupra resurselor sistemului.
Un antivirus nu trebuie sa fie resimtit in timpul activitatii zilnice pe care o desfasori in fata Pc-ului, fie ca e browsing pe internet, fie ca este lucrul cu documente importante audio, video, word, etc.

Pana acum 2-3 ani majoritatea programelor antivirus si de securitate utilizau destul de mult resursele computer-ului: CPU si RAM. De la un timp, soft-urile au fost optimizate, insa este inca loc de mai bine.
Multi folosesc programe de genul NOD32, Avira, fiind binecunoscute pentru impactul lor nesemnificativ asupra resurselor computer-ului. Altele faceau in unele cazuri PC-ul sa inghete in timpul scanarilor sau sa se blocheze de-a dreptul daca nu aveai suficienta memorie la dispozitie.

Iata cum sta situatia in acest moment in ceea ce priveste 9 dintre cele mai utilizate si\sau populare solutii de tip “internet security suite”.

Compania PassMark realizeaza teste de impact asupra sistemului pe diverse soft-uri, iar de curand a realizat unul asemanator pe urmatoarele programe:
AVG IS 8.5, ESET Smart Security 4, F-Secure IS 2009, G Data IS 2010, Kaspersky IS 2010, McAfee IS 2009, Norton IS 2010, Panda Internet Security 2010, Trend Micro IS 2009


Au fost evaluate in mai multe privinte si anume:

 • Timpul de Bootare;
 • Viteza de Scanare;
 • Viteza de Scanare pe Drivere de tip SSD (Solid State Drivers);
 • Viteza de lansare a Interfetei cu Utilizatorul;
 • Utilizarea Memoriei in modul Idle;
 • Test de Incarcare al paginilor web in Browser;
 • Viteza de lansare a Internet Explorer;
 • Dimensiunea Instalarii (MB);
 • Durata Instalarii;
 • Numarul de Chei Registry folosite;
 • Copierea, Mutarea, Stergerea diferitelor tipuri de fisiere comune;
 • Instalarea unor aplicatii aditionale;
 • Test al Retelei (Download);
 • Conversia unui Format de Fisiere in altul;
 • Compresia si Decompresia Fisierelor;
 • Scrierea, Deschiderea si Inchiderea unui Fisier;


Rezultatele complete ale testului le puteti vedea sumarizate in tabelul urmator:

Impactul Programului de Securitate asupra Resurselor Sistemului - Rezultate

Penntru toate detaliile testului si pentru a vedea ce scor a scos fiecare program in parte la fiecare categorie, accesati link-ul de mai jos:
https://www.passmark.com/ftp/antivirus_10-performance-testing-ed1.pdf

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

10 responses to “Impactul Programelor de Securitate asupra Resurselor Sistemului”

 1. gaga

  nu inteleg de ce avast nu a fost inclus. e chiar asa slab ?

 2. Catalin

  Felicitari pentru articol

 3. Devirusare

  Eu nu am pus niciodata consumul de resurse inaintea protectiei.
  Chiar daca e sa consume resurse se poate ajunge la un compromis.
  90% din jocurile pe care le joc sunt single player, asa ca as putea sa deconectez cablul de net si sa opresc protectie activa daca sunt probleme 🙂

  Parerea mea…

 4. Miky

  bravo KIS si Panda…de Norton nu mai zic: a facut un pas la 360 grade fata de ce avea inainte dar nu inteleg G-data..de fiecare data cand l-am testat a mers ffff greu si am calc bun.

 5. Florin

  Bun Kaspersky IS 2010 si din punctul asta de vedere…

 6. Florinakke

  Miky… cum faci un pas la 360 grade? Ai cam chiulit la geometrie in clasa a VI-a.
  Un pas la 180 de grade inseamna in directia apousa, pe cand la 360 e in aceeasi directie.

  Este cat se poate de irelevant testul asta… nu merita nici o secunda de atentie. Testezi “5” antivirusi si lasezi super TOP 5!
  Pierdere de timp!

 7. JJJJJJJJJ

  @Florinakke, unele persoane, de exemplu eu, care se joaca destul de des cand e la calculator, este crucial sa stie care antivirus e mai rapid pentru calculatorul lui, astfel incat performantele jocurilor sa fie mai ridicate (in cazul meu), asa ca mi se pare foarte bun articolul asta, singurul lucru care nu-mi place, dar ar putea aparea pe viitor, ar fi astfel de informatii legate de alte produse antivirus (avast! de exemplu).
  Foarte buna treaba Radule, citesc blog-ul zilnic si faci treaba excelenta. Succes in continuare!

 8. CORNEL

  Felicitari pentru articol, insa se vede clar ca testul a fost “sponsorizat”. Specialistii, nu utilizatorii, stiu despre ce vorbesc!

  KIS 2010 nu l-am testat destul timp, insa Norton IS 2010 si Eset SS 4, sunt de toata jena! Cu Eset SS 4, sistemul raspundea mai greu decat in timpul in care comprim fisiere video (ceea ce imi consuma procesor in mod semnificativ). Acum am Avira, si nici nu il simt. Iar nesimtitii astia nici macar nu l-au luat in considerare.

  Concluzia: TESTUL A FOST SPONSORIZAT !!!

 9. Iulian

  Off : Dupa cum zicea si Florinakke testul asta nu face nici 2 bani. Lipsesc foarte multe produse de securitate importante si probabil ca daca ar fi fost introdus si Avira in acest “test” cu siguranta l-ar fi detronat pe Norton.

  On: Sunt de acord in mare parte cu acest test Norton mi se pare mult mai bun decat Nod si KIS atunci cand il supunem la un test complet(scanare,protectie, firewall, resurse consumate s.a)

  Nod e genul de Av foarte light dar protectia pe care o ofera cam lasa de dorit
  Kaspersky e genul de Av cu care chiar poti sta linistit si sa nu-ti faci problme cu virusii dar consumul de resurse este destul de mare…

Leave a Reply