Cele mai Folosite Parole – Cum sa am o parola buna?

V-am prezentat de curand un serviciu online de la Microsoft pentru a verifica parola pe care o folosesti. Acolo puteai afla daca este suficient de buna pentru a va proteja contul de e-mail, forum, site personal, etc.
De demult, expertii in securitate au investigat baze de date ce contin date precum: numele de utilizator si parola. Uimitor, aproape de fiecare data, parolele gasite seamana intre ele. Si ne mai intrebam de ce ne-a fost spart contul ?!

De curand Tõnu Samuel a gasit o asemenea baza de date si a numarat parolele. A incercat de asemenea sa vada diferentele intre barbati si femei in ceea ce priveste alegerea unei parole.

Iata care au fost cele mai folosite 10 parole si numarul lor de aparitii:

Parola Sex Aparitii
123456 M 17601
password M 4545
12345 M 3480
1234 M 2911
123 M 2492
123456789 M 2225
123456 F 1885
qwerty M 1883
12345678 M 1791
<NUMELE-PORTALULUI> M 1489


Nu stiu ce impresie v-a lasat voua acest tabel, dar pentru mine este groaznic. Cea mai utilizata parola este 123456 si urmatoarele o numaratoare mai mult sau mai putin avansata a primelor cifre.


O parola buna utilizeaza atat litere cat si cifre, si de asemenea si caractere de genul “~`/>_.
In plus nu este indicata folosirea unui cuvant intreg ce poate fi gasit intr-un dictionar.

Sper ca cei care citesc aceasta postare si folosesc o parola asemanatoare cu cea din tabel o vor schimba cat mai rapid. La urma urmei este vorba de securitatea proprie.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

17 responses to “Cele mai Folosite Parole – Cum sa am o parola buna?”

 1. Catalin

  ce parole avansate au 😐

  Pentru parole bune folositi password generator (eu asa fac) si incercati sa aveti parole diferite pentru fiecare cont

  Si ar fi recomandat sa va schimbati parola regulat 😉

 2. andrei

  Am văzut Tõnu Samuel şi ea demonstrează încă o dată că noi „lătrăm” şi ursul merge mai departe.

  Există o aplicaţie, pe care găsiţi şi într-o versiunea portabilă, KeePass se numeşte. Este gratuită, uşor de folosit şi ne scuteşte de imboldul de a folosi parole „tâmpe”. De genul celor enumerate mai sus. P.S. Ca o paranteză, nu mi se pare foarte inspirată folosirea simbolului deoarece se poate confunda prea uşor cu apostroful şi am văzut conturi blocate din cauza unor „neînţelegeri”.

 3. andrei

  P.S. Se pare că nu a înregistrat simbolul. Era vorba de `

 4. Catalin

  As mai adauga ceva,multe site-uri pe care te inregistrezi iti cere ca parola sa contina:litere mari, litere mici si numere , daca mai multe site-uri ar implementa acest tip de inregistrare ar fi mult mai bine

  O parola foarte folosita mai este si : pass123 … si lista poate continua

 5. Bogdan 2901

  O sa o schimb Radu…ca este usoara si a mea…. Dar sa vorbesc cu partenerul….ca eu o schimb, ala nu da pe mess sa vada offline-ul, si zice ca s`a crackuit site-ul :))

 6. Iulian

  tocmai mi-am vazut 2-3 parole 😆 (celebrele 123456 – 1234 )

 7. Iulian

  @ Radu: Folosirea aceleiasi parole (si nu ma refer la 12346) pe mai multe site-uri/conturi s.a poate fi un lucru periculos pentru utilizator?

 8. Florin

  Eu am parola cam asa: minutele in care echipa mea preferata de fotbal a dat golurile in meciul meu preferat, numele echipei favorite, si anul in care s-a disputat meciul. E destul de complicata sa n-o ghiceasca oricine?:D

 9. M.V.

  Nu stiu, se pot schimba parolele adreselor de mail ?

 10. M.V.

  Nu stie nimeni ?

  1. sumomanu

   bine-nteles

 11. alex

  logic M.V.

 12. Atribuirea şi schimbarea parolelor de cont în Windows XP | Windows pentru începători

  […] şi parola. Uimitor, aproape de fiecare dată, parolele găsite seamănă între ele. Şi ne mai întrebăm uneori de ce ne-a fost spart un anume cont […]

 13. Parola ta este aici ? Daca da, schimb-o rapid!

  […] Dar cum iti poti alege o parola sigura? Poti lectura articolul meu precedent despre acest subiect, sau il poti asculta pe Graham Cluley, Senior Technology Consultant, Sophos in […]

Leave a Reply