Test Comparativ pe 16 Antivirusi – by Av-Comparatives (august 2009)

av-comparative.orgVa prezentam acum cateva zile un test comparativ pe 55 programe antivirus, realizat de Virus.Gr.

Av-comparatives a lansat de asemenea mult asteptatul test pe luna august 2009, evaluand rata de detectie a tuturor virusilor la o scanare manuala.

Au fost testate 16 programe antivirus printre care: Avira AntiVir, Avast, AVG, BitDefender, Kaspersky Antivirus, McAfee, NOD32, Norton Antivirus pe un sistem Windows XP SP3.

Programele au fost actualizate ultima data pe 10 august 2009 si au fost testate pe un set de aproximativ 3.9 milioane de virusi: set-ul A (virusii din perioada decembrie 2007 – decembrie 2008) + set-ul B (virusi din perioada ianuarie 2009 – august 2009).

Clasamentul final arata astfel:

 • G DATA – 99.8%
 • Avira AntiVir – 99.4%
 • McAfee – 98.7%
 • Symantec – 98.4%
 • Avast – 98%

 • F-Secure – 97.9%
 • BitDefender – 97.8%
 • eScan – 97.7%
 • TrustPort – 97.6%
 • Eset NOD32 – 97.2%
 • Kaspersky – 94.7%
 • AVG – 94%
 • …………….
 • Norman – 84.8%

Este interesant ca primele 5 locuri sunt ocupate de exact aceleasi programe antivirus ca si in testul precedent (febr 2009) cu procente de detectie usor modificate. Kaspersky inregistreaza o scadere de 3% in rata de detectie, iar F-Secure o crestere de 4%. A fost testat noul F-Secure 2010 cu motor BitDefender si se pare ca miscarea finlandezilor a fost una inspirata prin inlocuirea motorului KAV din versiunile anterioare. De mentionat ca eScan foloseste de asemenea motorul BitDefender.


Primele doua locuri cu o diferenta nesemnificativa sunt ocupate ca de obicei de G Data si Avira, doua produse de top in detectie si protectie.

NOD32 nu progreseaza, ramanand la 97%, iar Avast mentine stacheta sus cu 98%. Avand in vedere ca primul este produs cu bani, al doilea gratuit, inca ma mir ca se mai utilizeaza NOD32 intr-un procent asa de ridicat. Sa nu mai spun ca Avira, tot gratuit are si a avut o detectie net superioara demult.

A doua parte a testului a evaluat rata de alarme false (FP): fisiere neinfectate, clasate ca virusate. Aici clasamentul, in ordinea crescatoare a numarului de alarme false a fost:

BitDefender, F-Secure, eScan – 4 FP; Microsoft, Avast – 5 FP; AVG, Kaspersky – 8FP; ESET – 12FP; Symantec – 13FP; … Avira – 21FP;… McAfee – 41FP; Kingsoft – 47FP (un numar mai mic de alarme false semnifica un rezultat mai bun). De remarcat ca BitDefender, Avast si Kaspersky s-au imbunatatit in aceasta privinta, iar Symantec si Avira au scazut.

Al treilea si cel din urma test a fost viteza de scanare, unde primele 5 clasate au fost:

 • Avast – 17,4 MBs
 • Symantec – 17,2 MBs
 • Kingsoft – 14,5 MBs
 • Avira – 14,1 MBs
 • Sophos – 9,5 MBs

Cele mai lente 3 programe antivirus au fost: Norman, TrustPort si eScan cu mai putin de 6 MB/s.

Distinctia ADVANCED+ a fost acordata tinand cont de primele doua teste urmatoarelor programe: G Data, Symantec Norton Antivirus, Avast, F-Secure, BitDefender, eScan, ESET.

Penalizate pentru numarul ridicat de alarme false programele Avira AntiVir, McAfee, TrustPort au obtinut doar distinctia ADVANCED. Tot ADVANCED au obtinut Kaspersky si AVG.

Pentru rezultatele complete si alte detalii vizitati site-ul: AV-Comparatives.org

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

21 responses to “Test Comparativ pe 16 Antivirusi – by Av-Comparatives (august 2009)”

 1. Catalin

  Si testul facut de Virus.gr a confirma ca GData este pe locul 1 acum si AV-Comparatives spune acelas lucru

 2. Iulian

  Testul asta mi se pare mult mai relevant fata de cel anterior..

  Radu sa ne asteptam ca G-Data sa iasa cel mai bun anti-virus 2009/2010?

 3. Claudiu

  Symantec asa slabi sunt 🙁 ? Vad ca e testat 2009, 2010 are rata muult mai mare. Deci, nu se mai merita Symantec ?

 4. Claudiu

  Si Kaspersky a ajuns doar la 94.7 % ???? Cum a decazut asa de tare ? Erau pe locul 2 tot timpul. E ceva suspect in testele astea.

 5. Devirusare

  Cred ca si-o fura Avira de la GData anul asta 😀

 6. Punisher

  Tot nemtii sunt in frunte 🙂

 7. Dorin

  De remarcat ca motorul BitDefender este prezent in GData, F-Secure,eScan si bineinteles BitDefender ca aplicatie in sine iar in G-Data este engine-ul principal engine A.Imbucurator e faptul ca si la capitolul fals pozitiv sta foarte bine pacat ca BitDefender ca aplicatie nu se ridica la calitatea motorului de detectie. Astfel se ajunge la paradoxuri gen F-secure mai bun ca BitDefender desi el foloseste motor de BitDefender.
  Eu as mai face o remarca si anume aceea ca desi GData e pe primul loc sa nu uitam ca sunt acolo doua motoare deci adevarata victorie ca detectie revine Avira care a setat detectia euristca la sensibilitate maxima, de aici si rezultatele foarte bune ale detectiei euristice dar si numarul mare de fals pozitive
  Kaspersky desi il folosesc e opusul celor de la BitDefender aplicatie solida, stabila dar motor de detectie din ce in ce mai putin performant. Caludiu zicea ca e ceva suspect in testele astea, se poate dar eu stiu sigur ca nu a detectat multi din virusii nou aparuti am simtit-o pe pielea mea, dar daca o tine tot asa dupa 6 ani de “casatorie” cu Kaspersky la anul cand imi expira licenta nu o mai reinoiesc cu el.

 8. Scorpion

  ati observat si voi sau sunt eu fraier…in toate testele pe care leati publicat pe blog avira desi are detectia foarte buna alarmele false il trage in jos si se alege mereu cu distinctia ADVANCED…dupa mn nu merita titlul de cel mai bun antivirus…G-Data va fi marele castigator anul asta 100%

 9. Liviu

  Citind mai atent raportul am observat o mare diferenta intre AVIRA si AVAST la alarme false.Desi AVAST se situeaza pe locul 5 la detectie, la alarme false e pe locul 2 cu cele mai putine (5) fata de AVIRA care e pe locul 7 (cu 21 de alarme false).De asemenea, AVAST e pe primul loc la viteza de scanare (cu 17MB/s) fata de AVIRA care se situeaza pe locul 4 (cu 14,1MB/s).
  In aceste conditii, cum se explica faptul ca de fiecare data AVIRA iese pe primul loc la detectie insa cu un numar mare de alarme false si cu o viteza inferioara AVASTului??

 10. Claudiu

  Radu, cum ti se pare acum evolutia produselor Norton ?

 11. cristi

  Vazand rezultatele pe care le-ati publicat aici pe blog m-am gandit sa incerc si eu vestitul G-data, din pacate experienta nu a fost una prea placuta pt ca mi-a ingenunchiat pc-ul plus ca am avut unele probleme si cu conexiunea la net.Anumite programe de chat(eu folosesc trilian cu mai multe adrese), erau deconectate periodic si aici cred ca firewalul din suita avea ceva de-a face. Trebuie sa recunosc ca folosesc win 7 versiunea 7600.

 12. Catalin

  @cristi
  Folosesc GData Internet Security de vreo 3 ani si pe Windows XP SP3 merge prefect dar GData are o problema cand face update merge foarte greu cateva secunde

 13. FaraVirusi.com » Blog Archive » McAfee Internet Security Suite – 60 de zile GRATUIT

  […] oferit este unul de calitate ce a obtinut locul 3 in ultimul test Av-Comparatives.org cu un procent de detectie de […]

 14. Mcafee Internet Security free for one year - Raymond.CC Forum

  […] You don't recommend McAfee because…?I suppose you are IT experts and you have experimented a lot off AV? I ask this because by the latest tests made by AV Comparatives ,McAfee came the third after G-Data and Avira https://www.faravirusi.com/2009/09/20…s-august-2009/. […]

 15. FaraVirusi.com » Blog Archive » Test al Devirusarii unui PC infectat pe 16 Antivirusi – by AV-Comparatives

  […] Test al Devirusarii unui PC infectat pe 16 Antivirusi – by AV-Comparatives Devirusare, Noutati, Programe AntiVirus, Teste comparative Salut si bine ai venit! Daca esti nou aici, sigur vei dori sa te abonezi la feed-ul RSS pentru a primi noutatile de pe aceasta pagina.Av-Comparatives a realizat pana acum teste privind detectia unor virusi inactivi de catre diversele programe antivirus. Ultimul test pe luna august 2009 il puteti citi aici. […]

 16. FaraVirusi.com » Don’t worry, there is no sugar – Antivirusi light !

  […] *Sophos este antivirus de tip enterprise (deci nu pentru utilizatorii casnici), iar Kingsoft este un antivirus “Made in China”, cu detectie scazuta (86% conform ultimului test Av-Comparatives) […]

Leave a Reply