Securitatea in Windows 7 – Ce este nou? (partea I)

windows 7 securityPeste exact o luna de zile va fi disponibil in mod oficial in magazine (online sau locale) noul sistem de operare de la Microsoft si anume Windows 7.
Pana atunci va voi prezenta in cateva postari (probabil 4) principalele imbunatatiri si noutati in ceea ce priveste securitatea oferita de acesta.

Per ansamblu, Windows 7 a fost construit pe bazele de securitate ale Windows Vista, desi au aparut imbunatatiri in cateva locuri cum ar fi Group Policies, User Account Control (UAC), BitLocker si Windows Firewall.

Pe langa acestea au aparut si cateva functii noi cum ar fi AppLocker si BitLocker To Go.

Voi incerca sa va prezint aceste modificari pentru o mai buna intelegere a acestui sistem de operare si de ce nu, pentru o mai buna orientare privind intrebarea: “il cumpar sau nu ?”

Firewall-ul Windows 7

Firewall-ul Windows introdus in Windows Vista a fost un pas mare inainte fata de XP. Astfel, prin acea modificare majora devenea un competitor serios pe piata de programe firewall.
Privind in ansamblu firewall-ul din Windows 7 este doar cu putin mai bun fata de cel din Windows Vista. Are suport pentru filtrarea traficului de iesire, de asemenea analizand traficul tuturor aplicatiilor intr-un mod bidirectional.
In Windows Vista, politica de gestionare firewall este bazata pe tipul retelei a carui conexiune este folosita — cum ar fi Home, Work, Public sau Domain. Aceasta poate fi o problema de securitate pentru profesionistii IT deoarece utilizatorii unui terminal mobil (laptop, telefon mobil) se vor conecta la mai multe retele pe parcursul unui drum. “Spre exemplu, sa presupunem ca ma voi conecta printr-o retea de tip “Public”. Ca rezultat se vor aplica regulile firewall pentru acest tip de conexiune. Daca, doresc sa ma conectez la reteaua Microsoft corporate prin VPN, setarile pentru o conexiune de tip “Domain” nu vor putea fi aplicate ,deoarece a fost setata deja o conexiune “Public” ale carui reguli sunt in aplicare.” – Paul Cooke, Microsoft.

Windows 7 s-a descotorosit de aceasta problema adaugand suport pentru setari diferite pentru retele diferite, folosite in acelasi timp. Acum Profesionistii IT pot simplifica conexiunea si setarile de securitate mentinand un singur set de reguli atat pentru clientii la distanta, cat si pentru cei care sunt conectati in mod fizic la reteau corporate, stiind ca regulile sunt aplicate in mod corect.

windows 7 firewall

De fapt, Windows 7 are trei tipuri de locatii ale retelelor: O retea Home pentru propria retea de acasa. In aceste circumstante, descoperirea retelelor permite vizualizarea altor computere si dispozitive din retea si permite altor utilizatori ai acesteia sa-ti vada Pc-ul.
Reteaua de tip Work este destinata pentru birouri sau alte locuri de activitate in comun si retelele adiacente. Are aproximativ aceleasi caracteristici, cu exceptia faptului ca nu poti face parte dintr-un grup de tip Home. Public network, ultimul tip de retele este pentru locatiile publice. Computerul nu este vizibil in retea si traficul va fi blocat.


DirectAccess

Aceasta este o noua functie ce poate fi semnificativa pe termen lung. Folosirea aplicatiilor devine din ce in ce mai complexa, iar DirectAccess ofera acces mult mai facil asupra acestora atunci cand esti in miscare. Asta inseamna ca nu vei mai fi nevoit sa realizezi o conexiune VPN, deoarece aceasta componenta noua face asta pentru tine fara alte batai de cap.
Astfel se permite masinii tale de la distanta sa ramana conectata in reteaua business atat timp cat exista o conexiune interoperationala. Ideea nu este noua, dar este poate pentru prima data cand s-au facut pasi spre implementarea ei in practica.
Din punct de vedere tehnologic are cateva avantaje. In acest fel, departamentul de administrare IT al companiei va putea avea actualizarile instalate, va putea schimba si aplica patch-uri de securitate sau alte actualizari, actualiza scanner-ul antivirus, bloca conexiunile instantaneu, totul de la distanta, fara a deranja utilizatorul.

Mai multe detalii despre aceasta gasiti pe site-ul oficial Microsoft aici:

https://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=64966e88-1377-4d1a-be86-ab77014495f4&DisplayLang=en

Urmeaza in curand partea a doua. Tineti aproape!

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Securitatea in Windows 7 – Ce este nou? (partea I)”

 1. Alyn
 2. Scorpion

  degeaba au inbunatatit firewall-u un user inteligent nu foloseste firewall-u din windows:) ..asta nu mi se pare un motiv pt al cumpara:)

 3. Timotei Dolean

  Si de ce anume nu ar folosi un user “inteligent” firewall-ul din windows? Dar ce face? nu foloseste nici unul sau cumpara unul? Da, sunt si cei free…

  Dar totusi, mie mi se pare ca amprenta pe performanta este mai mare la un firewall “extern” decat cel built-in windows;).

 4. Edward

  Un utilizator inteligent s-ar putea descurca si cu Windows Firewall, un utilizator mai putin inteligent nu s-ar putea descurca nici cu un firewall de renume, pentru ca nu ar sti ce sa faca cu alertele :))

 5. FaraVirusi.com » Blog Archive » Securitatea in Windows 7 – Ce este nou? (partea a II-a)

  […] noutatile de pe aceasta pagina.Vom continua astazi articolele despre securitatea in Windows 7. Daca data trecuta am discutat despre Windows 7 firewall si DirectAccess, astazi va voi prezenta BitLocker si […]

Leave a Reply