Securitatea in Windows 7 – Ce este nou? (partea a III-a)

securitatea in Windows 7Vom continua astazi articolele despre securitatea in Windows 7. Pana acum am discutat despre Windows 7 firewall, DirectAccess, BitLocker si BitLocker to Go.

Astazi va voi prezenta AppLocker si modificarile din User Account Control (UAC).

User Account Control
Utilizatorii Windows au fost obisnuiti sa lucreze cu un numar mare de privilegii. Aceasta libertate, are totusi dezavantaje, cele mai multe fiind vizibile in mediul de afaceri. Apar foarte multe solicitari pentru suport tehnic datorat unor modificari accidentale sau deliberate ale sistemului de operare, generandu-se o multime de erori.
In plus, virusii sau alte soft-uri malitioase pot face acelasi lucru.
De aceea a fost inventat User Account Control (UAC), introdus incepand cu Windows Vista, pentru a controla accesul aplicatiilor la arii critice ale sistemului.

In Windows 7, un utilizator standard poate realiza fara probleme majoritatea actiunilor zilnice: utilizarea aplicatiilor, browsing pe Internet sau editarea\crearea de documente. Atunci cand sunt insa accesate zone critice ale SO-ului, necesitand drepturi suplimentare va primi o atentionare adecvata din partea UAC.

Windows 7 UAC


Setarile UAC din Windows 7 au fost schimbate si permit un control mai mare. Exista o optiune de tip slider pentru modificarea nivelului de alertare, existand cateva optiuni predefinite. Un Administrator va putea sa-si defineasca propriile niveluri de alerta. (vezi poza de mai jos).

Windows 7 UAC slider

Microsoft crede ca UAC a sporit securitatea per ansamblu si de asemenea forteaza aplicatiile si dezvoltatorii acestora nu numai sa indeparteze mesajele deranjante prezentate utilizatorilor, dar sa creeze in plus aplicatii mult mai sigure si mai apropiate de utilizator, cu mai putine solicitari pentru privilegii de accesare a unor zone critice.
In Windows 7, experienta utilizarii UAC este semnificativ imbunatatita existand un numar mai mic de alerte si mesaje de interactiune cu utilizatorul. Avand in vedere ca numeroase programe sunt actualizate pentru a avea suport imbunatatit pentru UAC, acesta va deveni din ce in ce mai facil si util pentru un utilizator Windows.


AppLocker
Windows 7 are o noua solutie de control al aplicatiilor denumita AppLocker. AppLocker ofera control administratorilor IT si ajuta la eliminarea soft-ului nedorit sau necunoscut din mediul de lucru. AppLocker poate fi configurat prin Group Policy si ajuta la managementul aplicatiilor care ruleaza pe un PC corporate, permitand mentinerea in siguranta a datelor firmei. AppLocker functioneaza prin interceptarea apelarilor de tip kernel care incearca sa creeze noi procese sau sa incarce librarii de date, asigurandu-se ca acel cod in discutie are permisiunea de a fi executat.

AppLocker

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Securitatea in Windows 7 – Ce este nou? (partea a III-a)”

  1. fl

    traiasca vista ca a avut ce mosteni 7 si in materie de securitate ! Respect, vista !

Leave a Reply