Ce program de tip Firewall utilizezi ? (Rezultate Chestionar)

FirewallIeri s-a incheiat si chestionarul cu intrebarea “Ce program de tip Firewall utilizezi?” Inainte de a va prezenta rezultatele finale si a comenta putin pe marginea lor vreau sa va spun in cateva cuvinte ce inseamna un program de tip Firewall. Sunt sigur ca foarte multi nu stiu acest lucru sau stiu doar partial.

Accesul la Internet a devenit o necesitate pentru majoritatea dintre noi, insa expune calculatorul unor atacuri nedorite si implicit si la furtul de date.
Aici intervine un firewall ce are drept scop blocarea accesului neautorizat din exterior in propriul PC.

Dar ce este un firewall?

Un firewall este numele generic al unei componente ce are ca rol validarea traficului (intre retea si exterior) pe baza unei politici de securitate prestabilite. Scopul acestuia este de a proteja reteaua (sau un singur calculator personal) de eventualele atacuri ce vin din exterior si pot compromite datele/informaţiile stocate. Termenul in sine („perete de foc”) vine de la capacitatea acestuia de a segmenta o retea mai mare in subretele.

Solutiile firewall se impart in doua mari categorii:

 • solutiile profesionale hardware sau software dedicate protectiei intregului trafic dintre reteaua unei intreprinderi sau institutii, ca de ex. dintre Universitatea “X” din orasul Y si restul Internetului
 • firewall-urile personale dedicate monitorizarii traficului pe calculatorul personal. (cele pentru care a fost realizat si chestionarul nostru)

Filtrarea traficului dintre cele doua retele se face dupa anumite criterii si poate viza: adresele IP sursa si destinatie ale pachetelor de informatii vehiculate – address filtering, sau poate viza doar anumite porturi si protocoale utilizate (HTTP, ftp sau telnet) – protocol filtering.


Astfel, in functie de nivelul (layer) din stiva TCP/IP (sau OSI) la care opereaza, firewall-urile pot fi:

 • Layer 2 (MAC) si 3 (datagram): packet filtering.
 • Layer 4 (transport): tot packet filtering, dar se poate diferentia intre protocoalele de transport si exista optiunea de “stateful firewall”, in care sistemul stie in orice moment care sunt principalele caracteristici ale urmatorului pachet asteptat, evitand astfel o intreaga clasa de atacuri
 • Layer 5 (application): application level firewall (exista mai multe denumiri). In general se compora ca un server proxy pentru diferite protocoale, analizand si luand decizii pe baza cunostintelor despre aplicatii si a continutului conexiunilor.

Dar sa revenim la sondajul nostru. Iata mai jos rezultatele:

ce firewall folosesti?

Pe primul loc a fost optiunea “Firewall dintr-un program tip Security Suite\Internet Security” cu 259 de voturi. Modulele dintr-un astfel de program sunt medii ca protectie cu cateva exceptii: Kaspersky, Norton, Comodo, McAfee. O protectie foarte buna o ofera un firewall stand-alone (separat).

Pe locul doi s-a clasat “Windows firewall” cu 237 de voturi. Aici intra probabil cei care au lasat aceasta componenta activata pur si simplu dupa instalarea Windows-ului, fara a cauta protectie aditionala. Incepand cu Windows Vista, firewall-ul celor de la Microsoft a fost imbunatatit insa nu se compara nici macar cu unul dintr-un program de tip security suite.

Pe locul trei a fost “Comodo” cu 197 de votanti. Este cel mai bun program de acest tip, alaturi de Online Armor si Outpost. Felicitari celor care-l utilizeaza.

Locul 4 a fost “Nu folosesc nici un firewall”. Cred ca aici intra multi care nici macar nu stiu ca exista un asemenea modul in Windows, deja activat. In orice caz, acest segment al utilizatorilor nu s-a preocupat in a-si spori securitatea ramanand la un simplu program antivirus (probabil).

In fine, pe locul 5 s-a clasat ZoneAlarm un program destul de popular, mai ales prin faptul ca are o traditie si de asemenea o versiune gratutia. Ofera o protectie buna si in general suficienta pentru un utilizator obisnuit.

Au votat 1011 persoane, carora le multumesc. In curand voi publica un alt sondaj de opinie. Stay tuned!

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

16 responses to “Ce program de tip Firewall utilizezi ? (Rezultate Chestionar)”

 1. radu.bn

  Am trecut si eu prin nebuniile cu firewall-ul, de la vechiul BlackIce la ZoneAlarm, apoi Sygate (pana l-au rezolvat cei de la Symantec), apoi iar ZoneAlarm, apoi Kaspersky Anti-Hacker.

  Toate aveau probleme cu torentele, cand aveam multe la download si apoi la seed, rupeau procesorul in doua. Asa ca de la Vista incoace am ramas cu firewall-ul din Windows.

 2. Adrian

  Pacat ca Zone Alarm care a fost primul si a revolutionat intotdeauna securitatea de tip firewall nu este apreciat. Sincer chiar sunt dezamagit… Romanii sunt oi…si cine se va supara nu are decat. Se intampla acelasi lucru ca si la NOD 32 e un antivirus praf lenes, extrem de usor de pacalit, dar daca ghita si ion zic ca e bun si consuma putine resurse pe ala il folosesc. Dar nimeni nu analizeaza ceea ce este important la un antivirus sau firewall. Nu consumul de resurse este important este ultimul lucru la care trebuie sa te uiti atunci cand folosesti o suita de securitate, tre sa analizezi ce module de protectie ofera, cat este de eficient ce rata de detectie are si mai apoi cate resurse consuma! Intotdeauna tre sa faci un compormis in orice. Vrei securitate maxima atunci foloseste ceva bun,nu te uita la resurse! Eu cred ca Zone Alram merita primul loc, oricum pentru mine va ramane primul orice ar fi. Pe comodo il ridica acel self defence, fara el ar fi praf si pulbere.

 3. rebel

  Eu momentan folosesc bitdefender internet security 2010 si threatfire, sa mai instalez ceva pe langa ele? sa mai instalez si comodo sau outpost free?

 4. unknown

  Eu cred ca si routerul este un bun FIREWALL el insusi si cu optiunea de FIREWALL sau fara.
  Un lucru important este acela ca genereaza ip-uri private ceea ce face ca troienii gen remote control sa nu poata fi controlati.

 5. unknown

  Un exemplu de program care trece prin router este "Team Viewer" pentru ca genereaza DNS (ID) pe ip fara a trebui forwardat vreun port TCP sau UDP in router.

 6. radu.bn

  @Adrian: stiu ce zici, dar in momentul in care cu firewall utorrent imi tinea procesorul la minim 40% si fara firewall era neglijabil, eu cred ca merita sa ma uit si la consumul de resurse 🙂 Nu de alta, dar auzeam la cooler-ul de pe procesor cand era incarcat si cand nu.

 7. rebel

  Eu ma refeream la faptul daca sa dezactivez firewall-ul din BIS si sa instalez altul, sau poate sa mai completez cu ceva protectie antispyware (gen ad-aware)?

 8. ciprian

  zone alarm- ''the best''

 9. Brembo

  Comodo Firewall

 10. stanly7

  Datorita lui Radu am acum ,1 an de zile, firewall-ul de la Zone Alarm Pro.
  Oferta ce a fost valabila pe data de 13 octombrie.
  Multumesc Radu.

 11. setmefree

  eu unu acu folosesc pe pc kis9.0.0.736 si leptop nod32 si firewall comodosi as vrea sa stiu si eu care e mai indicat sa folosesc????

 12. krotal

  Eu folosesc PC Tools Firewall ultima versiune,6.0.0.88.

 13. ,,Un intelept ** "

  Folosesc Comodo F. pe pc…Outpost pe laptop…..amandoua ,,number one” in opinia mea.

Leave a Reply