EXCLUSIV – Interviu cu Directorul COMODO, Melih Abdulhayoglu

V-am promis o surpriza si iat-o: un Interviu in EXCLUSIVITATE cu Melih Abdulhayoglu, Directorul si Fondatorul COMODO. Produsul Comodo Internet Security a crescut de-a lungul timpului si s-a impus ca un produs excelent de securitate, iesind in evidenta printr-un Firewall puternic si un motor HIPS aproape impenetrabil.
Cel care a avut ideea acestui program de succes si a firmei COMODO, a avut amabilitatea de a ne raspunde la cateva intrebari.

Melih AbdulhayogluFaraVirusi.com: Buna ziua si va multumim ca ati acceptat sa ne acordati acest interviu. Ne puteti spune cateva cuvinte despre dumneavoastra?

Melih Abdulhayoglu: Sunt un idealist convins si in acelasi timp un antreprenor. 🙂 Viziunea mea este sustinuta de idelismul din mine, in timp ce antreprenoriatul se asigura ca partea legata de afaceri a acestei viziuni este realizata. Sunt un inginer electronist (cu specializare in computere) si am construit primul meu circuit electric la varsta de 9 ani.

FV: Care a fost inceputul COMODO? Puteti face un scurt rezumat al istoriei sale?

MA: Am intiat proiectul Comodo in 1998. Am dorit sa realizez Trust Online (serviciu ce ofera siguranta in folosirea internetului n.tr.), dar nu poti avea asa ceva, atat timp cat nu oferi securitate. Asa ca am decis sa le ofer pe amandoua. Am avut noroc si oameni competenti care au crezut in viziunea mea si m-au sustinut la inceput.
In acest moment Comodo are 600 de angajati in toata lumea si este in continua expansiune.

FV: Ce proiecte sunt in curs de demarare in Laboratoarele Comodo in acest moment? Am inteles ca programul CIS (Comodo Internet Security) 4 este aproape de versiunea Beta. Ne puteti dezvalui cateva din functiile noi si imbunatatirile ce vor fi disponibile?

MA: Aceasta e o intrebare lunga :)Avem multe proiecte in curs de dezvoltare cum ar fi EasyVPN, HopSurf, Comodo Dragon, Comodo Time Machine si altele.

CIS 4 va aduce cea mai silentioasa tehnologie de blocare implicita (Default Deny) utilizand un modul Sandbox si Behavior blocking. Am dezvoltat de asemenea un motor de curatare in CIS4. Nu numai ca am imbunatatit preventia si am facut-o foarte silentioasa, dar am extins de asemenea si capacitatea de curatare a infectiilor.

FV: Se stie ca apar mii de virusi noi in fiecare zi si este o adevarata provocare sa tii pasul cu ei. Credeti ca Antivirusii traditionali bazati pe semnaturi vor dispare, iar pe viitor un produs de securitate va fi bazat in intregime pe motor euristic\behavior blocking sau HIPS ?

MA: Nu cred ca vor dispare pe termen scurt, dar rolul lor va fi schimbat. Programul antivirus a fost inventat pentru a “dezinfecta”. Pe parcurs a devenit o unealta de “protectie”. Acest lucru nu-i justifica totusi titlul, deoarece produsele Antivirus nu puteau proteja niciodata de virusii noi pe care nu-i stiau. Deci, consider ca produsele AntiVirus vor fi utilizate pentru curatarea PC-urile infectate si cele HIPS vor fi pentru protectia acestora.
Bineinteles exista roluri auxiliare pentru produsele Antivirus cum se intampla in Comodo, unde ajuta la reducerea numarului de alerte ale modului HIPS.

Deci, un antivirus nu este pentru protectie ci este folosit pentru a face un produs HIPS mai usor de utilizat.

FV: Tehnologia “Cloud” este foarte populara de ceva vreme. Ce parerea aveti despre ea? Veti transforma ThreatCast in asa ceva?

MA: Ei bine, ThreatCast este deja o tehnologie de tip cloud. Dupa versiunea 4 se vor vedea multe imbunatatiri in aceasta componenta.

FV: Planificati integrarea unui modul avansat de curatare, care sa se ocupe de curatarea PC-ului dupa devirusare? Ma refer la stergerea fisierelor autorunf.inf, a cheilor registry infectate si tot “gunoiul” lasat de un virus.
In plus, veti adauga dezinfectia fisierelor virusate cu file infectors cum sunt Sality, Virut, etc?

MA: Cu siguranta. Sunt doua segmente de cumparatori.

a) Utilizatori care au un PC curat si doresc sa-l pastreze in acest mod prin adaugarea unui produs de protectie cum este CIS.

b) Persoane care au un calculator infectat pe care doesc sa-l curete.

Initial ne-am concentrat pe oferirea unei tehnologii de protectie. Acum, avand in vedere ca am reusit in acest lucru, am inceput sa dezvoltam tehnologii puternice pentru devirusare (puterea de curatare a unui acid) ce vor fi disponibile in CIS 4.
Veti vedea puterea de curatare a CIS 4 impotriva celor mai greu de indepartat virusi. Si in plus vom incerca sa reparam si fisierele infectate.

FV: Aveti in plan adaugarea unor utilitare de tip registry cleaner, backup si alte unelete de optimizare a sistemului in Comodo Internet Security pentru a-l transforma in CTS ( Comodo Total Security)?

MA: Este o intrebare buna. Pe de o parte este legitima crearea unui singur produs, dar pe de alta parte altii vor spune sa le pastram separate. Cred ca utilizatorii trebuie sa aleaga! Comodo a inventat modelul “User Driven Commercial Development” unde utilizatorii nostrii au un cuvant important de spus in dezvoltarea produselor, apoi noi le cream conform dorintei lor, iar programatorii sunt platiti. Aceasta a creat o combinatie foarte puternica si spre deosebire de alte proiecte open source unde resursele erau o problema, cu modelul descris punand banii in dezvoltarea unor produse cerute de utilizator am creat produse uimitoare intr-un timp scurt.

FV: Care este opinia dumneavoastra asupra testelor av-comparatives sau Virus Bulletin? Comodo nu a participat din cate observ.

MA: 🙂
Cred ca acum toti au acceptat punctul meu de vedere prin care Testele Dinamice sunt adevarata evaluare a unui produs ce pretinde ca protejeaza un computer.
AMTSO.com este raspunsul.

FV: Fara a dezgropa o disputa mai veche, dar luand in considerare ca SoftPedia este o firma romaneasca, veti mai face si alte demersuri de a readuce Comodo inapoi pe portalul de descarcare SP?
Pun aceasta intrebare deoarece utilizatorii romani, in principiu nu au avut sansa sa citeasca o reactie oficiala din partea Comodo.

MA: Softpedia a fost suficient de ingaduitoare pentru a accepta punctul nostru de vedere si a schimbat eticheta din “Adware” in “Ad-supported” dupa solicitarea noastra.
Ca rezultat, le-am dat permisiunea de a lista din nou produsele noastra, care sunt deja disponibile pentru descarcare. (unele sunt in curs de a deveni disponibile)

FV: Veti produce pe viitor produse de securitate pentru Linux\Mac OS?

MA: Da, insa nu stim cand.

FV: In final, daca ar fi sa dati un singur sfat de securitate pentru toti cei care-si cumpara un calculator pentru prima data si vor sa-l protejeze, care ar fi acela?

MA: CIS!

Am construit CIS in urma unei nevoi. Nevoia de protectie. Eram deranjat de faptul ca toti se infectau.! Deci, pentru un calculator curat, cea mai buna solutie este un produs de securitate bazat pe tehnologia Default-Deny (Blocare implicita – n.tr.), astfel incat PC-ul sa ramana curat!

Melih Abdulhayoglu
President/CEO
COMODO

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

8 responses to “EXCLUSIV – Interviu cu Directorul COMODO, Melih Abdulhayoglu”

 1. yo9fah

  Excelent articolul ! Felicitari !

 2. anonim

  vor disparea, nu vor ''dispare''…

 3. Claus

  Bravo! Super interviu!

 4. scorpyo

  super interviu 😀

 5. Alin

  ne-ai promis 3 surprize , nu o surpriza 😀 … astept si celelalte 😀

  ms

 6. Mihai (SharK)

  sunt de parere ca un antivirus bun trebuie sa blocheze orice infectie ,si in cazul in care pc-ul era infectat inainte de instalarea antivirusului acesta sa stearga orice tip de virus si orice fisier creeat de acel virus 🙂

 7. FaraVirusi.com » Blog Archive » Concurs: Castiga 10 licente AVIRA pe un an de zile

  […] de pe aceasta pagina.Va anuntam in cadrul postarii aniversare de cateva surprize. Prima a fost interviul exclusiv cu directorul COMODO, Melih […]

 8. Stiri din IT si sfaturi de securitate – COMODO – suita de securitate ce exceleaza la preventie

  […] fondatorul COMODO a anuntat ,intr-un interviu dat de el pentru Faravirusi, pe care il puteti citi aici ca exista doua tipuri de consumatori: cei care au sistemul fara virusi si vor sa il mentina asa si […]

Leave a Reply