Test al Devirusarii unui PC infectat (efectuat pe 16 Antivirusi) – by AV-Comparatives

av-comparativesAv-Comparatives a realizat pana acum teste privind detectia unor virusi inactivi de catre diversele programe antivirus. Ultimul test pe luna august 2009 il puteti citi aici.

Ei bine, protectia nu e suficienta, uneori (sau de foarte multe ori) un PC este deja infectat si antivirusul trebuie sa faca fata unei devirusari complete si eficiente.
De aceea a fost dat publicitatii primul test privind devirusarea unui PC infectat.

Au fost testate 16 programe antivirus pe 10 virusi printre care: Rustock, Vundo, Netsky, Autorun, FakeAV.
Virusii nu au potential distructiv (un antivirus poate sa-i dezinfecteze fara a fi nevoie sa inlocuiasca fisiere critice de sistem). Virusii au fost testati pe rand, iar programul antivirus a fost setat la maxim si actualizat inaintea scanarii.
S-a verificat apoi existenta urmelor virusului (fisiere, chei registry, etc) dupa devirusare.
Unele programe ofera posibilitatea crearii unui CD bootabil de scanare iar altele (ex: Avast! ofera scanare la bootare).

Produselor li s-au acordat puncte in functie de nivelul de dezinfectie atins pe 3 categorii:

 • indepartarea virusului: pentru stergerea completa, inclusiv a cheilor registry si a altor fisiere create de malware = 10 pcte., virusul sters, dar fisiere neimportante (inclusiv chei registry) sunt inca prezente = 8 pcte., stergere incompleta cu posibilitatea reactivarii virusului = 4 pcte
 • indepartarea fisierelor neesentiale\cheilor registry create de acesta
 • functionarea PC-ului in timpul si dupa devirusare: erori\BSOD aparut in timpul sau dupa eliminare = 3 pcte

Detaliile complete ale punctajului pe site-ul oficial

In final, nici un produs nu a obtinu calificativul “very good” pentru indepartarea virusului, insa cele mai bune trei programe au fost eScan, Symantec Norton si Microsoft.
Alaturi de acestea au mai obtinut calificativul ADVANCED+: F-Secure, BitDefender si Kaspersky.
ESET Nod32, Avast, AVG, Avira, McAfee au obtinut doar ADVANCED.


Norman si G Data au obtinut calificativul STANDARD, in timp ce Kingsoft nu a reusit sa intruneasca baremul necesar acordarii unei distinctii.

Se pare ca cele mai bune produse in cazul unei infectii raman cele probabil cunoscute, la care se alatura eScan.
Avand in vedere si ratele de detectie (cf. testului din luna august a.c.) Kaspersky si Symantec s-ar dovedi cele mai bune produse disponibile atat pentru detectie foarte buna, cat si pentru devirusare eficienta.

Cu toate acestea absolut toate programele antivirus mai au de lucrat la dezinfectia unui PC, deoarece nu au reusit sa obtina calificativul “foarte bun” la devirusare.

Detaliile complete ale testului le gasiti accesand site-ul Av-Comparatives.org.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

5 responses to “Test al Devirusarii unui PC infectat (efectuat pe 16 Antivirusi) – by AV-Comparatives”

 1. Dragos

  Se pare ca Avira e pe tobogan, iar Kaspersky o sa-i ia locul cit de curind.Cind 2 se cearta, al treilea castiga.Raman cu Avast.

 2. ads

  Vad ca Microsoft e printre primele trei. O fi vorba de vechiul One Care sau de noul MSE?

 3. Liviu

  Avast Professional isi face update rar odata pe zi sau la 2 zile. de ce ?

 4. FaraVirusi.com » And the Winner is … Symantec (Norton) – Antivirusul Anului 2009

  […] And the Winner is … Symantec (Norton) – Antivirusul Anului 2009 Noutati, Programe AntiVirus, Teste comparative Salut si bine ai venit! Daca esti nou aici, sigur vei dori sa te abonezi la feed-ul RSS pentru a primi noutatile de pe aceasta pagina.Ca de obicei la final de an, Av-Comparatives.org publica raportul ce concluzioneaza toate testele realizate. In acest an, alaturi de clasicele teste pentru detectia totala si evaluarea motorului euristic, s-au adaugat si altele: test dinamic al protectiei, test de performanta, detectia programelor potential periculoase (spyware, rogues, etc), testarea devirusarii unui Pc infectat. […]

Leave a Reply