Firefox in topul Listei Vulnerabilitatilor din Browsere

FirefoxCenzic, comerciant de produse de securitate a lansat astazi raportul privind tendintele de securitate software pentru prima parte a anului 2009.
In cadrul sau, Cenzic pretinde ca Mozilla Firefox ocupa primul loc printre browserele web in ceea ce priveste numarul total de vulnerabilitati.

Conform lui Cenzic, Firefox a acumulat 44% din totalul vulnerabilitatilor raportate in prima jumatate a anului 2009. Prin contrast, Safari a avut 35%, Internet Explorer – 15 procente si Opera doar 6%.

In ultima parte a 2008, IE ocupase locul I cu 43%, iar Firefox locul doi cu 39%.

“Este o combinatie de factori,”a spus Lars Ewe, CTO al Cenzic, pentru InternetNews.com. “Cota de piata a crescut, ceea ce e bine pentru ei si cu cat utilizarea creste, expunerea creste si ea. De asemenea un numar mare de vulnerabilitati au venit prin intermediul plugin-urilor.”

Un element cheie in cresterea numarului de vulnerabilitati Firefox, precizat de Ewe, este felul in care gestioneaza browser-ul plugin-urile.
Mozilla a facut multe eforturi in acest an pentru a spori securitatea plugin-urilor. Au lansat recent un serviciu de plug-in checking pentru a se asigura ca utilizatorii folosesc ultima versiune a add-on-ului. Firefox 3.0.9 (aprilie a.c.) a adresat cateva vulnerabilitati ale pluginurilor.

Cu toate acestea nu inseamna ca utilizatorii acestui browser sunt in mod necesar mai vulnerabili.

Chiar Cenzic utilizeaza solutia aceasta de browsing pentru compania sa.
Este important sa aveti plugin-urile actualizate, sa aveti NoScript activat si ultima versiune de Firefox si teoretic nu pot apare probleme atat de mari.

Sursa: InternetNews

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

4 responses to “Firefox in topul Listei Vulnerabilitatilor din Browsere”

 1. Geo

  Radu, ar fi interesant de vazut si un studiu privind rapiditatea buggfixing-ului pe concurenta lui IE. Normal, un browser open-source, unde-si baga coada toti entuziastii va fi mai vulnerabil decat un browser integrat in arhitectonica sistemului. Oricum, de la FF 36 actualizarile vor fi facute automat si pe plug-inuri…Sa inteleg ca imperiul Microsoft incepe sa contraatace murdar, prin studii dubioase?

 2. alin

  @Geo
  Normal ca da!

 3. Dorin

  @Geo; @alin

  “Imperiul Micrososft” asta cred ca se vrea sa fie ceva urat, daca urati atat de mult Microsoft de ce le folositi produsele? Am constatat de mult acest trend de a parea “cool” daca ce apuci sa critici Microsoft si tot de mult am vazut si aceasta opinie ca in spatele fiecarui “esec” al contracandidatilor se afa Microsoft, da ce sa zic produsele celorlalti sunt infailibile si numai ale Microsoft “sucks”. Eu cred ca pot emite critici, vis-a-vis de politicile Microsoft, cei care nu le folosesc produsele, dar atata timp cat folositi produsele lor – poate chiar piratate – pastrati putina decenta. A, si sa nu spuneti acum ca folositi Linux, ca e clar ca nu, daca cititi si sunteti aici pe acest blog ce are ca tematica securitatea in Windows.
  Daca nu va place politica Microsoft primul fel de a protesta si de a le “trage una” e sa treceti pe Linux sau alt sistem de operare si atunci din noua pozitie puteti sa criticati cu verticalitate Microsoft.

 4. Geo

  @Dorin – post-ul meu facea referire la capacitatea de reactie a celor care ofera o alternativa anticorporatista la IE. Primul comment a fost postat de pe Iron cu SO Windows, acum de pe Firefox cu Ubuntu. Vista si Win 7 sunt SO-uri cu probleme mari, aparute din concurenta cu MAC OS si UBUNTU. Nici cele doua alternative nu sunt 100% infailibile, se adreseaza unor utilizatori diferiti. Pe o piata in care politica de monopol a Microsoftului nu-ti ofera alternativa, esti obligat sa folosesti produsele lor (cum poti, cu sau fara licenta).

  Personal, nu sunt pro-IE 8 deoarece e cam sec la vedere. Iron 4 beta mi se pare a fi fff rapid, iar Firefox e cosmetizabil dupa gustul fiecaruia. De Opera sa nu mai vorbim.
  By the way, in martie-aprilie 2010 apare WIN 7 SP1, cam devreme,nu? Pentru un SO care e de fapt un SO mai vechi (Vista) optimizat?

Leave a Reply