Cea mai buna detectie euristica – test AV-Comparatives (Noiembrie 2009)

AV-ComparativesDaca este noiembrie, este timpul pentru testul proactiv AV-Comparative, al doilea de acest tip pe anul acesta.
Pana acum rezultatele erau publicate pe 1 decembrie, dar de aceasta data au fost mai harnici.

Au fost testate 16 programe antivirus cunoscute printre care: AVIRA AntiVir, Avast!, BitDefender, Kaspersky, Symantec, NOD32.
A fost folosit un set de 23237 de virusi descoperiti in perioada 11 – 17 august 2009. Programele au fost actualizate pe 10 august si au fost setat pentru detectia maxima.

Pe langa detectia proactiva\euristica (sistem euristic = detectia virusilor nou aparuti fara a avea o semnatura prealabila) s-a evaluat si rata alarmelor false (FP) generate pe un set de fisiere curate.

La detectie proactiva, liderul a fost AVIRA AntiVir74% detectie (in crestere cu 5% fata de testul anterior), urmat de G Data – 66% si Kaspersky cu 64%.


Locul 4 l-a ocupat NOD32 – 60%, locul 5 fiind impartit de Microsoft si F-Secure eScan cu 56%.
BitDefender si Avast! au avut un rezultat de 53% detectie euristica.

Legat de rata alarmelor false BitDefender, F-Secure, Avast, Kaspersky, Symantec, NOD32 au avut intre 3 si 15 alarme false generate. In schimb AVIRA AntiVir, McAfee, Sophos au avut mai mult de 15 FP-uri fiecare.


Distinctia ADVANCED+ a fost acordata in final produselor: G Data, Kaspersky, NOD32, F-Secure, Microsoft, Avast si BitDefender care au avut cel mai bun raport detectie proactiva\alarme false, dar si o detectie de peste 50%.

AVIRA AntiVir, AVG si Symantec au primit distinctia ADVANCED, Avira obtinand aceasta distinctie doar datorita numarului ridicat de alarme false.

Rezultatele complete pot fi consultate accesand pagina oficiala AV-Comparatives (testul Retrospectiv\Proactiv pe luna Noiembrie 2009)

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Cea mai buna detectie euristica – test AV-Comparatives (Noiembrie 2009)”

 1. andrei

  Excelent subiectul. Dacă tot suntem în plin sezon, aş putea spune „Ho.ho.ho”.

  Surpriza, deşi pentru cei care au mai scris despre el nu este chiar ceva neaşteptat, a fost dată de MSE (Microsoft Security Essentials), ce s-a comportat mai bine decât BitDefender. N-am să repet datele din PDF, dar la câte bancuri s-au făcut pe seama MSE-ului, faptul că a avut o rată de detecţie mai bună decât BitDefnder, în ce priveşte viermii de internet (64% vs. 57%), troienii (53% vs.51%), alte tipuri de malware sau viruşi (50% vs. 42) şi s-a clasat la egalitate în detecţia programelor de tip backdoor (58%), mă face să cred că pe segmentul consumatorilor casnici, cotele de piaţă vor suferi modificări importante.

  Exceptând faptul că este gratuit, MSE are nişte condiţii de utilizare ceva mai permisive, care-l pot recomanda şi ca o soluţie de business.

  P.S. Diferenţa între OneCare şi BitDefender era sesizată încă din testul făcut în luna mai, dar atunci soluţia propusă de MS era una contra-cost.

  PS2.6974% E cam multişor, fie şi pentru Avira. 🙂

 2. Tweets that mention FaraVirusi.com » Cea mai buna detectie euristica – test AV-Comparatives (Noiembrie 2009) -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Radu and andrei, Marius Balaban. Marius Balaban said: @StefaMedia bai da ce bun e Avira 😛 https://bit.ly/5dxlWs […]

 3. ads

  E bine ca sunteti obiectiv in legatura cu MSE. Pe alte blog-uri de specialitate MSE e denigrat, cu scopul de-a favoriza BitDefender.

 4. Dragos

  E clar trebuie sa imi schimb Symantecu :). Oricum eu ma asteptam ca Avira sa stearga pe jos cu Gdata. BV Radu!

Leave a Reply