COSMOTE – iHelp va face “Craciunul” fericit (Escrocherie Online)

CosmoteCei care detin un numar Cosmote, fie el abonament sau prin cartela, probabil ca au primit, sau cel putin auzit de unele tentative de frauda.
Mai precis, primeati apeluri din partea unor indivizi care se dadeau drept anagajati COSMOTE.
Acesti escroci te anuntau ca ai castigat un numar de minute, iar pentru a intra in posesia premiului este necesar CNP-ul tau si de asemenea tastarea unui cod.
Daca ii intrebai care este titularul abonamentului, incepeau sa dea in balbaiala, iar la intrebarea: “La ce va este necesar CNP-ul?” raspundeau: “Pentru verificarea titularului”.
Daca repetati prima intrebare: “Care titular?”, iti inchideau telefonul…

Legat de codul magic de la final, acesta nu era decat metoda de incarcare a unei cartele Cosmote, cu 5 euro, prin tastarea unui set de caractere initiale urmat de numarul beneficiarului (in cazul nostru, profitorul care te sunase).

Ei bine, tehnica s-a mutat pe internet. Am primit de curand un e-mail cu subiectul: “COSMOTE – iHelp va face “Craciunul” fericit” provenind aparent de la adresa: tombola@cosmote.ro

e-mail fals cosmote tombola

Inutil sa va spun ca acest concurs este unul fals, iar link-ul de la final este unul de tip phishing: hxtp://cosmoteromania-tombola.solid****st.com/CosmoTombola.html
Formularul de inscriere solicita Nume, Prenume, Judet, CNP (pentru ce oare ?!), oras, numar de telefon si in final Cod cartela reincarcabila 5 euro.
Acesta, daca nu CNP-ul, ar trebui sa atraga imediat atentia: de ce ar avea nevoie Cosmote de un cod de reincarcare al unei cartele, de CNP-ul si numarul tau de telefon?

formular fals concurs cosmote

De ce concursul nu este hostat pe pagina cosmote.ro, ci pe un domeniu dubios (care ar trebui de asemenea sa atraga atentia de indata).

Este evident ca escrocheria continua online si daca aveti nefericita idee de a completa acel formular, veti pierde cei 5 euro.

In final, va dau acelasi sfat ca de fiecare data: aveti grija la ce informatii contine e-mail-ul, spre ce adresa directioneaza si ce informatii solicita.
Era sa uit: Firefox il blocheaza cu mesajul: “Reported attack website”, ca de altfel majoritatea atacurilor de tip phishing sau site-urile infectate.
Aveti incredere in el si NU apasati “Ignore message”.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “COSMOTE – iHelp va face “Craciunul” fericit (Escrocherie Online)”

 1. tonito

  mi s-a intamplat si mie de 2 ori s fiu sunat de cineva care pretindea ca este de la cosmote si imi cerea informatii/CNP sau sa introduc un cod pe telefon. Normal ca nu am facut asa ceva.
  O data cand am fost sunat eram pe strada iar in apropierea mea se lucra, cu pickhammer, era galagie si nu prea intelegeam ce zicea ala care ma sunase; l-am facut sa imi repete unele lucruri de 2-3 ori; eu chiar nu auzeam ce zicea de galagie. Pana la urma s-a suparat baiatu si a inchis :))

 2. FaraVirusi.com » Cosmote – Marea tombola de Craciun (Escrocheria revine)

  […] RSS pentru a primi noutatile de pe aceasta pagina.In urma cu o saptamana va atentionam asupra tentativei de phishing initiata de anumite persoane. Scopul final era obtinerea unui credit de 5 euro pentru a-si incarca […]

 3. gicu

  Azi 14 noiembrie am primit urmatorul mail:Inscrie-te acum la marea tombola de Craciun !
  Au mai ramas 11 zile pana la marea extragere, poti fi marele castigator al
  unui MINI Cooper, sau a celor “4000” de telefoane LG.

  Pentru Inscriere : htxtp://www.cosmote.ro/insriere/tombola/iHelp.do

  Dupa ce intram pe site-ul respectiv mi-o aparut aceeasi chestie cu formularul,iar cand ma uitam la adresa de sus aceasta era: htxp://ateljekolacek.com/users/andrea/cosmote/inscriere/tombola/iHelp.do/ Nu stiti pe cineva care se ocupa cu combaterea fraudelor informatice?

Leave a Reply