K7 Antivirus 7 – Mini Review

K7 AntivirusK7 Antivirus este un produs “Made in India”, compania fiind fondata in anul 1991.
Programul costa 21.96 $, pe an, oferind protectie completa antivirus, antispyware, anti-rootkit si viteza de scanare foarte mare (conform site-ului oficial).

Cum este totusi in realitate?
Am auzit de acest program in urma cu circa un an de zile, dar am decis sa-l testez acum, la solicitarea unui cititor al blog-ului.
Am incercat sa evaluez cateva din caracteristicile principale, inclusiv rata de detectie, insa aceasta mini evaluare nu trebuie luata ca un verdict definitiv.

Sa incepem cu instalarea: este destul de rapida si necesita o adresa de e-mail valida pentru generarea unei chei de evaluare pentru 30 de zile.
Logo-ul lor, pe care-l vedeti in deschiderea articolului, pare destul de pueril si nu ofera o imagine prea buna si nici nu genereaza incredere in produsul testat (parere strict personala).
Urmeaza prima actualizare a bazei de semnaturi, actualizare ce dureaza destul de mult (circa 30-35 minute pe o conexiune Cable) fiind necesara descarcarea a 24 de fisiere (din pacate nu se precizeaza dimensiunea acestora).
La final va solicita restartarea PC-ului.

K7 antivirus - actualizare

Dupa repornirea sistemului se afiseaza urmatoarea fereastra care pare sa fie o detectie, parte a componentei de scanare in timp real.
Din pacate nu se precizeaza nicaieri acest lucru si fereastra poate fi la fel de bine una de stiri privind ultimele amenintari informatice. Destul de confuz.

K7 antivirus detectie

Interfata grafica este una minimala, fiind structurata pe 3 tab-uri: Security Center, Scanner, Tasks.
Primul ofera majoritatea informatiilor necesare: versiunea semnaturilor, data expirarii licentei, starea modulelor (activat/dezactivat). Scanner permite selectarea locatiei de scanat si configurarea scanarii, in timp ce Tasks este organizatorul sarcinilor programate: actualizare automata, scanare automata, etc.


K7 antivirus - interfata grafica

In ceea ce priveste setarile, ofera un minim de setari necesare, insa atat guard-ul, cat si scanner-ul nu permit decat: fie actiune automata in cazul detectiei, fie doar simpla raportare.
Nu ofera un mod interactiv prin care utilizatorul sa poata decida ce va face cu un virus.
Acest lucru poate fi deranjant pentru un utilizator avansat si poate fii un minus din prisma faptului ca unele detectii pot fi alarme false, iar stergerea automata poate cauza neplaceri mari.

K7 antivirus - setari

Legat de impactul asupra sistemului: CPU si RAM, K7 antivirus are un plus, consumand circa 17-20 MB RAM (idle) si pana la 150 MB RAM (in timpul scanarii la cerere). Solicitarea procesorului este redusa, crescand doar in timpul scanarii la cerere.

K7 antivirus - consum resurse

Ultimul element evaluat, si cel mai asteptat probabil, este rata de detectie. Din pacate, folosind un motor propriu, nu a reusit sa impresioneze la acest capitol.
Am folosit un numar de 12835 virusi (din perioada Mai – Noiembrie 2009), detectia finala fiind de 10292, ceea ce reprezinta un procent de 80.18%, o rata de detectie destul de scazuta si insuficienta pentru a asigura o protectie adecvata.
Avand in vedere piata principala de desfacere: zona Asia, cu precadere: India, China, Japonia, este posibil ca detectia pe virusii locali sa fie mult mai ridicata.

K7 antivirus - scanare la cerere

Totusi, scanarea la cerere, desi este foarte rapida, este o experienta nu foarte placuta. La prima rulare, a detectat un numar de virusi, insa nu a reusit sa-i stearga\dezinfecteze pe toti. Selectarea lor si apasare butonului “Delete” aduce o fereastra: “Are you sure you want to perform this action”. Apasarea butonului “Yes” nu produce nici un efect, iar programul nu precizeaza ca nu a reusit sa stearga virusii.

A doua scanare, aduce in mod surprinzator un numar mai mare de virusi detectati (nu stiu daca are legatura cu sistemul de operare folosit, tipul virusilor sau este o problema a programului in cauza).
Stergerea lor, avand in vedere ca sunt mostre inactive si nu virusi ruland este la fel de ineficienta, fara detalii precise.

In Concluzie, produsul K7 Antivirus nu ofera prea multe elemente ce l-ar califica pentru protectia PC-ului: rata de detectie este mediocra, dezinfectia este deficitara, setarile sunt minimale si nu poseda un sistem avansat de configurare pentru utilziatori avansati.
Daca ar fi sa vedem si punctele pozitive: are un impact scazut asupra resurselor sistemului, scanarea la cerere se realizeaza rapid.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

17 responses to “K7 Antivirus 7 – Mini Review”

 1. FlorinS

  Logo-ul lor e la fel de amuzant ca topaiala unui nene ce se visa presedinte(nu spun cine) lol. Eu am dat de el cand l-am vazut pe Virustotal printre antivirusii de acolo. K7 are viteza mare de scanare si consuma putin dar degeaba, si NOD32 consuma putin si de toata jena ca detectie. Pana acum doar Avira si Norton m-a convins ca poti sa ai consum de resurse redus(insignifiant chiar) si detectie foarte buna. Un antivirus nu cred ca trebuie sa aiba o rata buna de detectie pentru unii virusi ce sunt mai prevalenti in anumite zone geografice , virusii pot ajunge peste tot pe Glob in cateva minute cel mult asa ca nu cred ca asta nu e o scuza – ce ar fi daca Bitdefender ar avea rata de detectie buna doar pt. virusii din Romania ca nah e din Romania si conteaza doar atat, l-ar mai alege alte companii sa faca parte din produsele lor – nu cred. K7 mai are nevoie sa se matureze deci mai e de lucrat la el pana sa fie un produs de incredere – parerea mea.

 2. Behrami

  este un antivirus slab acum dar in timp daca se va lucra bine la el poate ajunge undeva pe locurile 1-5.eu am foarte mare incredere in el dar totusi trebuie sa recunosc ca e destul de modest.tocmai de aceea iam spus lui radu sal testeze cand are timp.va sfatuiesc sal mai urmariti peste 1-2 ani sa vedeti cum se misca atunci.la revedere!

 3. yo9fah

  Salut !
  Ce spune “FlorinS”, este o certitudine că are ceva, ce alte soluții de securitate nu au ! Așa cum, toate cele care sunt înșiruite acolo pe “Virus Total”, au / nu au … sau le complectează pe celelalte … ! Părerea mea ! 😉

 4. happyday

  ce fel de omulet s-ar obosi sa foloseasca dracia asta ? imi aduce aminte de filmele alea indiene stupide, de pe vremea cand eram copilas, gen “lantul slabiciunilor” ,cand se urmareau personajele pe masinute ciudate cu 3 roti.
  merci radule. cred ca pot renunta linistit la avira in favoarea chestiei asteia pentru ca demult n-am vazut o prezentare asa ampla a unui produs av.

 5. Alin

  Cica versiunea 7.7.0666 … Satanistii d***i … plus ca-s satanisti ,scot si un antivirus de ** :))

 6. yo9fah

  Pentru, @happyday și @Alin: cu permisiunea lui Radu, … am scanat o arhiva, iată rezultatul: https://www.virustotal.com/ro/analisis/182b8061089d23e0c75ec29de451d3aac542e96cf2a87abe9d07c777179e1db8-1260300588

  Întrebare pentru cei doi. Arhiva este infectată sau nu !? Dacă da, atunci, care Antivirus este mai bun, din cele cu care s-a efectuat scanarea, pe Virus total !?

 7. Alin

  Nu-i un limbaj chiar asa urat … Daca sunt satanisti , sunt ai “Dracului” , deci nu-i jignire … :)))
  Si faza ca “este un antivirus de kkt” , poate fi luata drept metafora :))

  In fine , ma enerveaza foarte tare satanistii sau cei care isi fac conturi , id-uri , etc cu “666” … imi vine sa-i bat :)))

 8. Alin

  Din moment ce aproape toti antivirusii zic ca jocul nu-i infectat , nu-i infectat …

  Ce intrebare este si asta ? Si ai vrut sa zici cu ea ?

 9. yo9fah

  EU am pus întrebarea ! Răspundeți ! Prin DA sau NU ! Acum … @Alin ce faci, îmi pui tu întrebări !?

  Atât am avut de spus, mulțumesc Radu ! 😉

 10. Alin

  Daca este infectat , eSafe este mai bun , daca nu , Norton :)))

 11. Alin

  mda … inteleg 🙂 dar exista o sansa de 50 % sa am dreptate 🙂

  asa ca nu-i 100 % gresita afirmatia mea

 12. Alin

  Radu , joci travian ?

Leave a Reply