Don’t worry, there is no sugar – Antivirusi light !

Av-Comparatives test performantaCe antivirus este cel mai light? Ce program sa instalez, care sa fie eficient, dar sa nu-mi “ingenuncheze” calculatorul?
Care dintre antivirusi scaneaza cel mai rapid si nu-mi incetineste nici viteza netului ?!

Ei bine, acestea sunt intrebarile pe care cei mai multi dintre voi si le pun si probabil ca primesc raspunsuri diferite, in functie de persoana pe care au interpelat-o.

Alaturi de detectie, criteriile de mai sus, sunt foarte importante de asemenea, chiar daca ai un PC de ultima generatie.
Iata ca Av-Comparatives.org a venit in intampinarea acestor dileme: “Care antivirus este mai performant cu un consum scazut de resurse?” si a realizat al doilea test de performanta, disponibil pe site-ul lor oficial.

Au fost evaluate 16 programe antivirus, printre care si Avast! free 5 Beta (conform dorintei producatorului).
Criteriile de testare au fost 7 si anume: Copiere fisierelor, Arhivare\Dezarhivare, Codare video, Instalare\Dezinstalare programe, Lansare aplicatii, Download de pe internet si Worldbench Testing Suite.

S-a folosit un Intel Core 2 Duo E8300 cu 2GB RAM si hard disk SATAII pe un sistem de operare: Windows XP SP3.
S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast, very fast pentru fiecare criteriu ales de testare.

In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). Avast! s-a dovedit very fast la ambele rulari. BitDefender, Kaspersky, McAfee si Symantec au obtinut fast la prima rulare si very fast la a doua.

Arhivarea si Dezarhivarea toate produsele, cu exceptia AVG si TrustPort au obtinut very fast.

Legat de codarea fisierelor multimedia: audio si video, toate programela antivirus au obtinut calificativul very fast, neavand un impact vizibil asupra performantelor acestei operatiuni.


In ceea ce priveste instalarea sau dezinstalarea unui program, antivirusii care nu pun probleme si nu incetinesc acest proces sunt: Avira, eScan, ESET, F-Secure, Microsoft, Sophos.
BitDefender si G Data au obtinut aici slow, incetinind vizibil procesul de instalare a unui software.

Descarcarea fisierelor de pe internet este o operatiune destul de comuna si este important ca ea sa nu dureze mai mult decat este necesar. Majoritatea produselor s-au descurcat onorabil aici, cu exceptia BitDefender si G Data care au obtinut slow si McAfee – mediocre.

La final, s-a realizat testul Worldbench, unde liderul a fost Avira cu un scor de 114, urmat de Avast! – 113, Sophos si F-Secure cu 112 fiecare, apoi McAfee si AVG cu cate 111.
Symantec si Kaspersky au fost la egalitate cu 110, iar BitDefender s-a clasat intre ultimii 3 cu 96.


Sumarizand aceste rezultate (fiecare criteriu si calificativ obtinut avand un punctaj), clasamentul final a fost urmatorul:

1. Avira199
2. Kingsoft – 196
3. F-Secure – 195
4. Sophos, Kaspersky – 193
5. Microsoft – 190
6. Avast, Symantec – 188
7. ESET – 183
…………………..
11. BitDefender – 154
…………………..
14. Trustport – 125

*Sophos este antivirus de tip enterprise (deci nu pentru utilizatorii casnici), iar Kingsoft este un antivirus “Made in China”, cu detectie scazuta (86% conform ultimului test Av-Comparatives)

Se pare ca Antivirusul cu cea mai buna detectie totala + euristica: Avira AntiVir este si cel mai light. Daca luam in considerare ca este si Gratuit (Avira AntiVir Personal) reprezinta o optiune extrem de eficienta pentru cineva care nu doreste sa dea bani pe programe, dar sa fie totusi bine protejat (chiar foarte bine).
Pentru rezultatele detaliate accesati site-ul Av-Comparatives.org:
https://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests, testul din luna Decembrie 2009.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

25 responses to “Don’t worry, there is no sugar – Antivirusi light !”

 1. happyday

  cu avira sunt de acord ca nu consuma resurse.
  surprinzatoare mi se pare pozitionarea f-secure inaintea microsoft.
  am instalat ambii av pe un pc 1 gb cu procesor intel 3.2 ghz (initial mse apoi f-secure). impresia mea e ca f-secure incetineste, o idee mai mult, sistemul decat mse ( pornind de la initializare si terminand cu instalarea unor softuri). in mod cert firefox are ceva probleme de cand am instalat f-secure (mesaje de eroare gen “conexiunea a fost reinitializata” sau inchideri fortuite ale browserului.
  nu contest neaparat rezultatele testelor av-comparatives dar, din punctul meu de vedere, e un pic ciudat. mai ales cu kaspersky pe locul 4, in conditiile in care am utilizat asta-vara kis 2010 si mi s-a parut acelasi program dolofan.

 2. OJi

  Ultimele versiuni NOD32 numai light nu sunt. In schimb am ramas impresionat de ultima versiune Kaspersky, pot sa spun ca nu il simt. S-au inversat rolurile.
  Am fost mare fan NOD32 dar… nu mai e ce a fost.

  Toata stima.

 3. Dragos

  Mare dreptate ai OJI , KIS numai consuma ca inainte.

 4. Andrei R.

  Ma bucur ca Avira se tine in top 🙂

 5. Nick

  Subscriu și eu la postările lui OJi și Dragoș! 😉

 6. sergiu

  buna seara. test orientativ,insa de ajutor pt multi dintre cei care se afla in fata unei decizii. fiecare insa decide ce alege. in incheiere,va urez la toti un craciun fericit si un an nou cu sanatate si bucurii,la multi ani….si un an 2010…”fara virusi”!cu bine.

 7. hodor.eric

  Cand kaspersky o fi “light” atunci si “Carpati ” romanesc trebuie sa intre in categoria asta.E un test al perdantilor din testele esentiale:”Rusine Dinu Patriciu!”….Dar..noi fii-v-om sanatosi .Sa ne traiaesti admine! La multi ani!

 8. Claudiu

  Am testat si eu Avira pe un sistem slabut. Nu inteleg, cum poate fi considerat cel mai light, in conditiile in care, Norton Internet Security 2010 cu toate procesele activate consuma cam 5 M iar Avira vreo 23 M ? Daca dau o scanare completa, cu NIS 2010 nici nu se simte. Acum cu putin timp in urma, NIS 2010 era considerat cel mai light. S-a schimbat asa de mult situatia in 2 luni 🙂 ? Hmm, ciudat.

 9. Nick

  @hodor.eric
  Mah,traiasca Romania,afara ninge,ghepardul este cel mai iute…soarele rasare….
  Am ghicit? 😆

 10. Nick

  Radu,n-am putut sa ma abțin…da’ n-am fost ironic, nu? 🙄

 11. Nick

  Radu,recunosc ca prima data am vrut sa-l întreb dacă a postat o ghicitoare, și noi nu ne-am prins încă,dar m-am gîndit ca aia chiar era o ironie,asa ca am improvizat puțin… 😈

 12. hodor.eric

  Nicio ironie,nicio ghicitoare.Mii de scuze daca cineva s-a simtit lezat de un simplu comentariu.Urarile-s sincere .Nicusoare? Afara ploua!

 13. catalin

  urmariti si criteriile dupa care au fost alesi cei din top.
  nu e suficient faptul ca un produs consuma “n” resurse.

  in alta ordine de idei, kaspersky lab lucreaza pa patch “C” pentru
  produsele lor KIS2010 si KAV2010. sa speram ca-l usureaza mai mult 😀

 14. happyday

  Sarbatori fericite tuturor !

 15. aa

  salutare,

  eu momentan folosesc avast 5 si mi se pare cel mai light la ora actuala, eu ma joc team fortres 2 si cu avast incarca ceva mai repede, am avut si avira dar cu ala incarca mai greu .. nu stiu de ce.

  urmeaza sa revin cand o sa apara noua versiune de avira sau raman la avast :))

 16. Victor

  eu folosesc Avira de ceva vreme si sunt ff multumit…nu stiu ce teste au facut aia, dar eu am testat pe calculatorul meu. Am avut de la Panda, Kaspersky, BitDefender (aproape toate editiile) si acum Avira. Dintre toti antivirusii, cel mai rapid mi sa miscat calculatorul cu Avira…deci..la mine nu face probleme..sunt foarte multumit

 17. Nick

  Sărbători fericite Radu, de asemenea, și colaboratorilor blogului,și tuturor celor care vizitează acest blog !!! 😉

 18. FaraVirusi.com » And the Winner is … Symantec – Antivirusul Anului 2009

  […] totala si evaluarea motorului euristic, s-au adaugat si altele: test dinamic al protectiei, test de performanta, detectia programelor potential periculoase (spyware, rogues, etc), testarea devirusarii unui Pc […]

Leave a Reply