[ALERTA] Add-on-uri Firefox Virusate

firefox add-on infectateSe pare ca ceea ce face browser-ul Firefox atat de deosebit: utilizarea de add-on-uri (extensii) poate fi si un calcai al lui Ahile pentru popularul program.

Aceste add-on-uri sunt adaugate de diferite persoane si din pacate nu sunt verificate eficient de Mozilla.
Astfel, doua extensii experimentale (vom vedea ce experimentau de fapt!), versiunea 4 a Sothink Web Video Downloader si toate versiunile Master Filer contineau un Troian ce afecta sistemele Windows. Sothink Web Video Downloader 4.0 continea Win32.LdPinch.gen, iar Master Filer era infectat cu Win32.Bifrose. Ambele add-on-uri au fost dezactivate intre timp de pe AMO (Mozilla Add-ons).

Daca un utilizator ar fi instalat una dintre aceste extensii infectate, troianul era executat la pornirea Firefox si computer-ul gazda ar fi fost infectat. Dezinstalarea lor nu ducea la devirusarea sistemului. Totusi este recomandata dezinstalarea lor cat mai rapida, pentru a preveni si alte actiuni si de asemenea o scanare cu un antivirus performant.


Ce este interesant este faptul ca cele doua versiuni au fost publice mai bine de un an. Master File a fost descarcata de aproximativ 600 ori intre Septembrie 2009 si Ianuarie 2010. Versiunea 4.0 a Sothink Web Video Downloader a fost descarcata de 4000 de utilizatori intre Februarie 2008 si Mai 2008. Cele doua fisiere au fost sterse pe 25 ianuarie a.c. si respectiv 2 februarie a.c.
AMO realizeaza o scanare anti-malware a tuturor add-on-urilor urcate pe server si le blocheaza pe cele periculoase. Din pacate scanner-ul nu a reusit sa detecteze nimic suspect in aceste doua fisiere.

Dupa adaugarea a doua noi motoare de scanare au fost descoperite aceste doua extensii infectate.


Este recomandat pe viitor sa descarcati in PC si sa scanati online orice add-on pentru Firefox inainte de instalare.
Ceea ce poate aduce un plus de performanta si utilitate browser-ului, poate aduce si un plus de … virusi!

Sursa: Mozilla Blog

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

14 responses to “[ALERTA] Add-on-uri Firefox Virusate”

 1. yo9fah

  Deja am trecut la Google Chrome, funcționează ireproșabil și pe windows și pe linux ! Oricum, mulțumim pentru știre Radu ! 😉

 2. claudiusss

  ii dau dreptate lui yo9fah,e mult mai bun google chrome,eu sincer sunt uimit de viteza si stabilitatea sa fata de firefox(plus ca nu trebuie sa dai restart la instalarea addons-urilor)

 3. Bogdan

  Si ce? Crezi ca la chrome nu se va intampla la fel. Acum nu, pentru ca au o mana de add-on-uri. Dar sa ajunga si ei la mii de add-on-uri ca Firefox si o sa se intample acelasi lucru, o sa apara add-on-uri care sunt virusate sau care produc gauri de securitate.

 4. Cata

  Multumesc pentru stire Radu !

 5. claudiusss

  @bogdan : e posibil sa se intample ce zici tu,dar deocamdata se comporta foarte bine,cel putin la mine…
  @radu : nu mi s-a intamplatt niciodata sa-mi blocheze procesorul,asta si cu 15 taburi deschise
  p.s. nu inteleg de ce aparati firefox-ul 😛 ,sincer g.chrome nu mi s-a blocat niciodata,nu as putea spune acelasi lucru despre firefox… 🙂

 6. Nick

  Eu,ca browser alternativ,folosesc, Opera! E OK? 😐

 7. Altair

  @ claudiusss: Sunt total de acord cu tine. Conexiunea mea la internet nu este tocmai performanta, iar Firefox se blocheaza cand incarca pagini mai mari, spre deosebire de Chrome, care functioneaza perfect. 🙂 In plus, Google Chrome are un aspect mai aerisit, in timp ce Firefox mi se pare prea aglomerat. 🙂

 8. Nick

  Merge bine,da’ nu-mi place prea mult ca n-are pluginuri de securitate (WOT,etc) care sunt în Firefox! 🙁

 9. Tweets that mention FaraVirusi.com » [ALERTA] Add-on-uri Firefox Virusate -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Tuns Paul and YO9FAH-George, YO9FAH-George. YO9FAH-George said: [ALERTA] Add-on-uri Firefox Virusate !!! #faravirusi https://tinyurl.com/yhvdw83 …. !!! […]

 10. claudiusss

  @altair : ai dreptate,un alt motiv care a facut sa-mi dispara aprecierea asupra firefox-ului este ca e prea aglomerat!
  @nick:si eu am opera,dar nu prea ai ce configura la acest browser(sincronizarea si cateva gadgeturi cam inutile..),incearca si google chrome as zice eu…

 11. krotal

  Deci conform procedurilor guvernului german renuntati la Mozilla Firefox

 12. abi

  eu folosesc ambele browsere si intradevar chrome este putin mai rapid si mai prietenos decat firefox. dar firefox-ul dupa cum stim cu totii trebuie sa incarce si toate add-on-urile cu care a fost inzestrat dupa placul fiecaruia. parerea mea ca daca trebuie gasit un tap ispasitor acela ar trebui sa fie antivirusul si nu mozilla.

Leave a Reply