Primul Test Antivirus pe 2010 (de la AV-Comparative.org)

av-comparative.orgAnul 2010 a inceput de ceva vreme si era timpul ca AV-Comparatives.org sa lanseze primul test pe acest an.

In primul rand sa vedem ce noutati aduc aceste evaluari. Au fost testate 20 de programe antivirus si nu doar 16 ca pana acum. Noutatile sunt reprezentate de: K7, Panda, PC Tools si Trend Micro.
Testul a continut un numar ceva mai mic de virusi, axandu-se doar pe acei virusi care au fost descoperiti in ultimele 8 luni si au o posibilitate reala de a infecta un PC.
Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste alarmele false s-a realizat o trecere in revista a prevalentei lor si anume: cati utilizatori se pot lovi, teoretic de acea detectie falsa.

Testul a fost realizat in luna Februarie 2010, evaluand rata de detectie a tuturor virusilor la o scanare manuala.

Au fost testate 20 programe antivirus printre care: Avira AntiVir, Avast, AVG, BitDefender, Kaspersky Antivirus, McAfee, NOD32, Norton Antivirus pe un sistem Windows XP SP3.

Programele au fost actualizate ultima data pe 10 februarie 2010 si au fost testate pe un set de aproximativ 1.2 milioane de virusi.

Clasamentul final arata astfel:

 • G DATA – 99.6%
 • Avira AntiVir – 99.3%
 • Panda – 99.2%
 • TrustPort – 99.1%
 • McAfee – 98.9%
 • PC Tools – 98.7%
 • Symantec – 98.6%

 • ESET NOD32 – 97.7%
 • BitDefender, eScan – 97.5%
 • Avast! – 97.3%
 • Kaspersky – 97.1%
 • Microsoft – 96.3%
 • AVG – 94.2%
 • Trend Micro – 90.7%

Este interesant ca primele 5 locuri sunt ocupate de aproape aceleasi programe antivirus ca si in testul precedent de anul trecut cu procente de detectie usor modificate. Observam clasarea excelenta a Panda, care intra in top 3. Kaspersky inregistreaza o crestere de circa 3% in rata de detectie, iar BitDefender si Avast! au o detectie aproximativ constanta. De mentionat ca eScan foloseste de asemenea motorul BitDefender.


Primele doua locuri cu o diferenta nesemnificativa sunt ocupate ca de obicei de G Data si Avira, doua produse de top in detectie si protectie.

Microsoft urca simtitor si hotarat de la 90% in august 2009 la 96.3% acum. Felicitari!

A doua parte a testului a evaluat rata de alarme false (FP): fisiere neinfectate, clasate ca virusate. Aici clasamentul, in ordinea crescatoare a numarului de alarme false a fost:

BitDefender, F-Secure, eScan, Microsoft, ESET – sub 3 FP;Kaspersky, G DATA – 5 FP; Avast, Symantec, Avira – 11 FP, Panda – 47 FP, McAfee – 61 FP (un numar mai mic de alarme false semnifica un rezultat mai bun). De remarcat ca Avira s-a imbunatatit in aceasta privinta, iar Symantec a scazut. Ceea ce e ingrijorator este numarul foarte mare de alarme false inregistrat de Panda.


Al treilea si cel din urma test a fost viteza de scanare, unde primele 5 clasate au fost:

 • Symantec – 18.6 MBs
 • Avira – 17,7 MBs
 • Panda – 17,1 MBs
 • Avast – 15,5 MBs
 • Sophos – 15,2 MBs

Cele mai lente 5 programe antivirus au fost: BitDefendere, Scan, Microsoft, Trustport si F-Secure cu mai putin de 6 MB/s.

Distinctia ADVANCED+ a fost acordata tinand cont de primele doua teste urmatoarelor programe: Avira, G Data, Symantec Norton Antivirus, Avast, F-Secure, BitDefender, eScan, ESET, Kaspersky, PC Tools, TrustPort.

Penalizate pentru numarul ridicat de alarme false programele McAfee si Panda au obtinut doar distinctia ADVANCED. Tot ADVANCED au obtinut Microsoft, AVG si Sophos.

Pentru rezultatele complete si alte detalii vizitati site-ul: AV-Comparatives.org

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

59 responses to “Primul Test Antivirus pe 2010 (de la AV-Comparative.org)”

 1. ocsi

  Cu ce, Doamne iarta-ma, te-am ajutat? Si intelege odata ca nu sunt suparat. Dar apropo, vezi ca este unul suparat pe aici si te-a intrebat ceva. Vezi ce faci si cum ii raspunzi!!!

 2. nick

  @ocsi
  Brava mah,nu intri pe chat? 😈

 3. happyday

  @salutare

  tu ai 3 incercari (gramaticale…a doua e mai corecta…). io çautam, de fapt, sa scot in evidenta ca, dincolo de agramatismele feroce, se poate desprinde si ceva util. se pare ca nu e cazul… no, incercarea moarte n-are…si radu a avut dreptate sa-ti dea cu tastele in crestet…da’asta e…

  ps: prefer sa nu stiu nimic de testele alea antimalware decat sa ma exprim la modul asta…mai pune manutza si pe gramatica fecior…

 4. ocsi

  @salutare
  Fara suparare, pe unde ai trait si ti-ai facut scoala aia inalta?

 5. Andy

  Acum sa fim seriosi multe discutii … vai care e mai bun vai care e nush cum… cred ca in primul rand ar trebui sa va intereseze cata memorie ocupa… pentru ca daca sti cate ceva despre internet si virusi … scapi de probleme… Ganditi-va care este probabilitatea sa intri exact tu pe un virus unic creat de 2 minute si testat exact pe tine… Si daca ai probleme cu un hacker adevarat si vrea sa te faca…. pana la urma te face si daca ai tu cel mai bun program din lume de detectie si firewall si orice combinatie fatala… Fiecare alege un antivirus dupa parerea unui prieten sau ceea ce a mai avut si are incredere sau alege acel antivirus cu care s-a obijnuit sa “lucreze” …

 6. nick

  @Andy
  Corect,da’ nu cumva tu eşti hackeru’ ala? 😈

 7. ocsi

  @Andy
  Memorie am pe undeva pe aici. Dar de ce sa fim atat de seriosi ca doar nu suntem specialisti in IT. Ne dam si noi cu parerea. Atat.

 8. Mikay

  >>> Andy, eu cred ca in primul rand cel mai mult conteaza la un antivirus rata de detectie nu cata memorie ocupa (la un calculator din ziua de azi nu se mai pune problema la memorie).

  Chiar asa de jos e Kaspersky?
  Avira si G Data vad ca nu renunta la locurile lor. Foarte bine!

 9. BEsmart

  Spicuind din comentariile expuse mai sus , remarc cu o deosebita incantare , gradul de universalitate care transcende arbitrarietatea limbajelor folosite.Intelectul devine astfel reeducat,dar nu in sensul ca este calomniat cu superioritatea emfatica a corigentului la informatica ,ci in sensul ca parcurge un curs de “limba straina” ,la capatul caruia el trebuie sa se dovedeasca apt sa inteleaga acest limbaj cu totul straniu (eu unul razbat cu dificultate silogismul acestor fraze:)).
  Referitor la testele AV Comparatives ,ele reprezinta un indicator demn de luat in seama atunci cand avem oarece dubii in privinta solutiei de securitate pe care s-o folosim.Totusi ,consider ca cel mai bun institut de testare este utilizatorul insusi ,el stiind cel mai bine ce I se potriveste.Pana la urma e o chestie de perceptie .De remarcat in mod surprinzator rata de detectie Panda,Trustport,PC Tools insa trebuie sa asteptam si celelate teste referitoare la protectia proactiva ,capacitatea de dezinfectie ,performanta etc.Cred ca acolo altfel o sa stea lucrurile.Peace all:)

 10. DmnY

  Avira a urcat exact cum speram, a trecut la Advanced+. Astept 10-le si ii raman fidel.

  Foarte bun rezumatul testului, ai subliniat exact esentialul.

 11. Andy

  @nick nu…. nu ma ocup cu asa ceva dar am cunostinte minime cat sa nu fiu fraierit …

  @Mikay ai dreptate dar gandeste si altfel criza… oameni nu au bani pc uri vechi … cat despre rata de detectie … revine vechea dilema… de ce sa dau bani cat pot lua un av free cu o rata de detectie mai mare sau egala…

 12. uberVU - social comments

  Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by faravirusi: Primul Test Comparativ al Detectiei pentru 20 de Antivirusi pe 2010 (de la AV-Comparative.org): Anul 2010 a incepu… https://bit.ly/9Dp7eQ

 13. B7ackAnge7z

  @Radu,
  Prietene, ai facut o mica greseala in titlul postului, AV-Comparative.org: “s”-ul lipseste.

 14. Mikay

  Cam asa e Andy, nu te contrazic aici 🙂

 15. Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives

  […] 140*Kingsoft este un antivirus “Made in China”, cu detectie scazuta (81% conform ultimului test Av-Comparatives)Se pare ca produsul cu cea mai buna detectie totala + euristica si cea mai buna protectie: Panda […]

 16. Test al Detectiei Totale pe 20 de Programe Antivirus (AV-Comparatives.org)

  […] ……Trend Micro – 90.3%Primele doua locuri sunt ocupate, ca si in testul precedent (februarie 2010) de G Data si Avira cu o detectie aproape perfecta. McAfee este intr-o usoara crestere si ocupa […]

Leave a Reply