Site-ul Avast.eu nu este ceea ce pare… Razboiul Avira vs Avast! continua

avast vs aviraAm citit astazi o postare interesanta pe blog-ul Avast! prin care se prezenta un nou site: www.avast.eu si… de fapt nu era prezentarea site-ului lor oficial, ci o tentativa de scam, ce pare sa provina din partea Avira GmbH.

Vizitand adresa indicata, nu mica este mirarea cand sunteti redirectionati spre site-ul www.avira.com. Puteti face un test daca nu ma credeti.

Intamplare? Coincidenta? Tactica Avira sau un alt rauvoitor ?

www.avast.eu

Ceea ce ridica semne si mai mari de intrebare este whois-ul site-ului.
Inregistrarea este facuta pe un nume ce nu este public, iar detaliile de contact ale firmei ce a realizat inregistrarea domeniului indica o locatie din Germania. Si toti stiu ca tara de origine Avira este tocmai Germania.


Avand un numar mare de utilizatori si de persoane interesate de produsul Avast! este probabil normal (intr-o lume in care normalitatea este anormala) ca sa existe incercari de pacalire a publicului. La fel se intampla si cu marile evenimente politice, naturale, sportive, etc, care duc la crearea unor website-uri in aparenta cu informatii si care instaleaza programe rogue.

Si iata ca avem o dovada aproape oficiala. Site-ul eurid.eu afiseaza urmatoarele informatii:

avast.eu inregistrat de avira gmbh

Nu este cazul aici, dar efectul este acelasi, iar metoda identica.
Un cetatean al Uniunii Europene poate sa acceseze fie direct, fie prin cautare Google, acest site, ce este logic ca apartine Avast! Dar…. surpriza, dai de concurenta.


Nu se stie inca in mod cert, cine este la originea acestei incercari de inducere in eroare, dar speram ca se va afla in curand, iar Avira va publica un comunicat de presa oficial pe aceasta tema.
Va tin la curent cu noutatile aici pe blog.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

15 responses to “Site-ul Avast.eu nu este ceea ce pare… Razboiul Avira vs Avast! continua”

 1. Cata

  Mie greu sa cred ca cei de l-a Avira au facut acel site. Mie greu sa cred pentru ca Avira este un antivirus serios si nu cred ca oamenii care l-au facut ar risca sa-si strice reputatia bine construita de-a lungul timpului pentru ceva atat de josnic. Bineinteles ca adevarul ar putea sa ne surprinda totusi, dar oricum eu nu cred ca ar face asa ceva.

 2. LAU

  PROMOTIE CHINEZA LA Kaspersky Antivirus – 6 LUNI https://kaba.msn.com.cn/ se apasa butonul portocaliu,apoi ID DE WINDOWSLIVE + logare si primiti licienta.

 3. WinPatrol.....? un adevarat prieten!

  pai cam greu de crezut ca oficial cei de la avira sa faca sa saceva sa te directioneze catre site-ul lor …. si sa se foloseasca de alt produs de antivirus concurent si poate destul de bun ca cei de la Avira GmbH,dar ce mai avira sunt cei mai buni in ati spune false pozitive…? ca detectie ” dupa clasamentul facut de http://www.faravirusi.com“:ce fel de antivirus folositii in anul 2010, pai locul nr. 1 este avira sunt cei mai buni in false pozitive,… cel mai bun antivirus ……. nu sa invetat sau nu sa creat inca pntru ca nu ezista asa ceva cit timp estii legat si aii acces la internet ,, sau ai programe piratate si cracuite is tot felul de key si keygen-uri, cred ca va venii vrema sa renuntam la internet pentru-ca devine de la an tot mai nesigur si mai periculos ca mod de-a urmari si mai de-a te contamina cu tot felul de carcalaci cibernetici … si te costa si ogramada de bani pe programe si mai pierzi si timpul de geaba pentru ce sati faci singur rau………. cemai soatem tetul si gata cu problemele care le creaza internetul………. da umila mea parere, de 3.5 ani de internet…….

 4. Bogdan

  Putin probabil sa fie cei de la avira in spate. Avast este trademark, iar daca se dovedeste ca cei de la Avira au inregistrat si folosesc un alt nume inregistrat, se lasa cu proces…

 5. ocsi

  @Bogdan
  Habar n-am daca cei de la Avira sunt sau nu implicati (nu cred, nu e stilul nemtilor, in general). In schimb, din punctul de vedere al marketing-ului, al reclamei (care e scumpa), al popularizarii gratuite etc … fiind criza … puse cap la cap ies mai ieftin, cu tot cu proces. Oricum, e problema lor.

 6. Bogdan

  p.s. Pe site-ul eurid.eu, avast.eu apare inregistrat de avira gmbh :))

 7. Bogdan
 8. Cata

  Stiu ca acesta intrebare nu corespunde tocmai cu acest topic dar fiind mai nou sunt mai multe sanse sa-mi raspunda cineva. Deci… Panda Cloud Antivirus poate fi instalat alaturi de un alt antivirus, unul cu protectie normala fara sa intre in conflict ? Eu am Avast.

 9. Official

  Nu m-ar mira ca tot Avira sa fie in spatele Fake Alert de la Bitdefender. Joaca murdar. Niciodata nu mi-a placut Avira, nici ca antivirus nici ca strategie de marketing.
  Acum, nu stiu oare cati acceseaza avast.eu cand se stie ca avast.com e site-ul oficial. In plus cand cauti avast cu Goagal iti apare site-ul oficial. Asa ca Avira nu s-a ales decat cu ‘shame on you Avira’.

 10. happyday

  @cata

  eu am instalat (din curiozitate) panda global protection alaturi de avira free. combinatia a functionat fara nicio problema. singura chestie deranjanta o reprezenta faptul ca sistemul se initializa cam greu si nu cred ca avira era de vina pentru asta 🙂 . insa, in general, nu este recomandata instalarea mai multor av-uri concomitent, exceptie facand situatia in care te manaca foarte tare popoul. dar si atunci, mai bine consulti un medic 🙂 .

 11. ocsi

  @cata
  Daca tot vrei pe langa un antivirus traditional si unul “cloud”, foloseste “Immunet”. Este acelasi lucru, doar ca ai siguranta ca nu se bat intre ei. Aici pe site-ul lui Radu gasesti articol despre programul pe care ti l-am recomandat.

 12. Cazul avast.eu si lipsa de fair-play a echipei Avast! – Concluzii

  […] pentru a primi noutatile de pe aceasta pagina.V-am adus la cunostinta acum cateva zile o asa-zisa disputa intre Avira si Avast! Pentru a rezuma, cei de la Avast! aducea acuzatii destul de grave echipei Avira, pentru faptul ca […]

 13. Mitza_003

  Lupta asta se da de mult timp si din cate vad nu prea castiga nimeni.

Leave a Reply