Atac de tip Phishing asupra clientilor Orange

Clientii magazinului online al Orange au fost joi tinta unui atac de tip phishing, prin care s-a incercat furtul numelor de utilizator si parolele de acces ale conturilor online, a anuntat BitDefender.
Orange ofera posibilitatea de a incarca online o cartela telefonica si pe acest principiu s-au bazat cei care au lansat atacul.

Atac phishing asupra Orange

O particularitate de constructie interesanta a paginii ce reproduce pagina originala a magazinului virtual este reprezentata de falsul meniu din partea superioara a paginii. Un clic pe oricare dintre presupusele sectiuni disponibile nu va conduce utilizatorul spre respectivele pagini, deoarece meniul este, de fapt, o simpla imagine. De asemenea, celelalte hyperlinkuri si câmpuri – Home, Cautare, Contul meu, Utilizator nou – inregistrare, Termeni si conditii, Contact etc. – sunt inactive.


Se poate cu usurinta observa ca adresa paginii care se incarca nu corespunde celei a domeniului pe care este inregistrat magazinului virtual (.com in loc de .ro). In plus, merita remarcata si absenta elementelor de securizare specifice – lipsesc prefixul https:// si lacatelul care sa marcheze o conexiune securizata.

Analiza codului sursa a relevat ca datele confidentiale necesare pentru autentificarea pe site sunt sustrase cu ajutorul unui script PHP – send.php – ce preia numele de utilizator si parola de acces.

„Desi este putin probabil ca infractorii informatici sa fie interesati de punctele de fidelitate ale abonatilor, sunt sanse destul de mari ca aceste raiduri de phishing sa vizeze principalele categorii de date confidentiale care pot fi speculate, mai ales in cazul furturilor de identitate, precum CNP, adresa, telefon sau e-mail. Le recomandam utilizatorilor platformelor virtuale sa verifice cu mare atentie adresa paginii pe care o incarca in browser pentru a se conecta, precum si celelalte elemente de securizare specifice, care ar trebui sa fie intotdeauna prezente in momentul autentificarii si pe parcursul intregii sesiuni.”, a declarat Catalin Cosoi, BitDefender Senior Researcher.


Sursa: BitDefender

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Atac de tip Phishing asupra clientilor Orange”

 1. Andrei R.

  Era inevitabil sa se lege si de Orange…

 2. costel

  Acum 3 ani am patit-o eu,am facut cont la orange care(ceva de genul asta) ca sa-mi iau un tel. mai ieftin cu 10%.
  Dupa o saptamana,am primit 2 mesaje pe telefon ca am incarcat numarul…. cu 10,apoi 5 euro.
  Binenteles ca orange nu a recunoscut nimic:”‘Noi suntem protejati,ati dat cuiva parola'”
  Si surpriza,nu poti inchide contul:'”Daca nu umblati 2 ani la el se inchide automat”:
  Buna treaba nu???

Leave a Reply