Cazul avast.eu si lipsa de fair-play a echipei Avast! – Concluzii

avast vs aviraV-am adus la cunostinta acum cateva zile o asa-zisa disputa intre Avira si Avast!
Pentru a rezuma, cei de la Avast! aducea acuzatii destul de grave echipei Avira, pentru faptul ca au achizitionat domeniul avast.eu si au pus un redirect spre site-ul www.avira.com la accesarea acestuia.

Postarea de pe blog-ul Avast era datata 29 martie a.c. si era publicata in sectiunea “CEO’s corner
Link-ul era urmatorul: https://blog.avast.com/2010/03/29/why-does-www-avast-eu-take-me-to-the-avira-website%E2%80%A6-or-isn%E2%80%99t-security-built-on-trust/

Comentariile au inceput sa curga imediat pe blog si in curand depasisera 100. Se aduceau in discutie si alte negocieri anterioare in care domeniul antivir.com, achizitionat de Avast! a fost apoi transferat celor de la Avira.
La un moment dat presedintele Avira, Tjark Auerbach a scris un comentariu oficial, prin care explica ceea ce se intamplase de fapt. Avast! nu solicitase niciodata in mod direct ca domeniul sa le fie vandut saa transferat, astfel, pretentiile lor fiind nefondate si mincinoase.
De asemenea, domeniul avast.eu nu mai este in proprietatea Avira de ceva vreme, insa cel care l-a inregistrat (o firma din Germania) nu l-a scos din baza de date si redirectionarea a ramas valida.
Comentariul era mai lung si aducea si alte explicatii destul de pertinente.

La acel moment nu am avut timp sa public articolul sau sa salvez comentariul presedintelui Avira.
A doua zi, cand am dorit sa o fac: stupefactie! … Articolul cu pricina disparuse fara urma, fiind inlocuit de un altul, datat 1 aprilie a.c., cu alt titlu si in care se vorbea in mod generic despre tentativele unor terte persoane\companii de a pacali utilizatorii.
Disparusera fara urma orice aluzie sau referire la Avira, avast.eu sau ceva asemanator.
De asemenea toate comentariile fusesera sterse.


Articolul original il mai puteti accesa doar in cache-ul Google. Noul articol poate fi lecturat aici: https://blog.avast.com/2010/04/01/misdirection-on-the-internet-2/

Aruncati un ochi si faceti o comparatie.
Din pacate, cache-ul Google nu a pastrat decat primele comentarii…

Totusi, ceea ce s-a intamplat mi-a lasat un gust deosebit de amar legat de politica Avast! si modul lor de actiune. Au lansat intai “bomba”, au asteptat sa fie detonata pe diverse site-uri si Avira sa fie acuzata pe nedrept, iar cand acestia din urma au scris un punct de vedere oficial, care lamurea situatia si destainuia care era de fapt “hotul”, articolul dispare fara urma ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic.
Ce mi se pare si mai grav este categoria in care a fost scris: CEOs corner.
Ma asteptam la mai mult fair-play din partea Avast! in aceasta situatie si la o concurenta loiala, dar se pare ca nu a fost cazul acum.

Sa speram ca este doar un incident izolat, iar pe viitor “razboiul” dintre Avast! si Avira va fi pentru a proteja cat mai eficient utilizatorul final si nu pentru a discredita adversarul.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Cazul avast.eu si lipsa de fair-play a echipei Avast! – Concluzii”

 1. Mitza_003

  Foarte aiurea lupta dintre cele doua companii.

 2. Devirusare

  Asta e o “lupta” de PR. Adevaratele lupte intre companiile antivirus nu se dau in postari pe blog-uri 🙂

 3. george

  cei de la Avast! aducea acuzatii…aduceau…ca e peste doi…

 4. ocsi

  De ce e aiurea? Pentru ca e impotriva Avira? Baga cineva mana in foc pe cinstea lui Avira? Pune cineva cuvantul de onoare pentru Avira? E cineva in stare sa se puna chezas pe nevinovatia lui Avira? Daca Da, jos palaria! Pana atunci, discutam discutii. Nici un reprezentant Avira nu a negat vehement aceasta declaratie/situatie/site. Nici un oficial Avira nu a negat si nu a dat in judecata pe nimeni. Nici un oficial Avira nu a negat nimic. Daca gresesc vreau dovezi clare, nu aplicatii ale unor uzeri care au ajuns moderatori intr-un fel sau altul (de obicei in functie de aplicari). Astept o negare de la o personalitate implicata de la Avira (un director de imagine, marketring etc.). Pana atunci … sa nu discutam noi. Da?

 5. sergiu

  Salut. Ocsi,subscriu la cele zise de tine in totalitate. AI PERFECTA DREPTATE. Nota 10 din partea mea.

 6. B7ackAnge7z

  Ideal ar fi, ca luptele sa nu se dea între companii, ci doar între produsele acestora. Sunt sigur că ambele companii au avut de pierdut în urma acestei ‘neînțelegeri’, și mai cred eu, nu este exclus faptul, că niciunul dintre cei care conduc aceste companii, să nu fi participat la ‘asta’. Cît despre astfel de noutăți, niciodată nu trebuie de căzut în plasa lor și a celor care acționează pe ascuns, fiindcă, mulți își schimbă părerea nu numai despre companie, dar și despre produsul acesteia.

Leave a Reply