Primul om infectat cu un virus informatic

Acum cativa ani, profesorul Kevin Warwick a descoperit o metoda de identificare folosind cipurile de tip RFID (Radio-Frequency Identification – Identificare prin frecventa radio) care il ajuta sa fie detectat de senzori si sa efectueze actiuni simple ca deschiderea unei usi (de asemenea ii era acordat accesul unic la anumite produse electrocasnice) . Aceasta metoda implica implantarea cipului in corpul respectivului.


Acum cercetatorul Mark Gasson a afirmat ca este primul om infectat cu un virus informatic dupa ce a creat un cip cu o tehnologie asemanatoare cipurilor pentru animale domestice pe care l-a contaminat mai tarziu cu un virus caracteristic. Cu putin timp in urma,  si l-a implantat in mana dovedind vulnerabilitatea dispozitivelor gen stimulatoare cardiace care pot contine un vierme/virus transmitandu-se de la dispozitiv la om.  Precum stiti, virusii actuali au ca functie principala stocarea informatiilor utilizatorilor si trimiterea acestora spre alti hackeri, de aceea, acest tip de cip poate reprezenta o amenintare serioasa.

“Totusi pentru infestarea cipului este nevoie de contact cu acel virus si mai ales, trebuie sa contina o anumita vulnerabilitate pentru a fi exploatat cu succes” au declarat expertii in domeniul IT.


Gasson explica fenomenul intr-un interviu acordat lui BBC News :

“Monitorizarea pacientilor este necesara dar daca cineva vrea sa va faca rau ar putea reprezenta o problema” a declarat  expertul Rafael Capurro.

Gasson isi va prezenta descoperirea la Simpozionul pentru Tehnologie si Securitate din Australia in luna urmatoare.

Articol BBC :  First human ‘infected with computer virus

Articol The Register:  First Mate Malware and the infected pacemakers of doom

Experta in devirusare si securitate IT, urmeaza cursurile BleepingComputer.com, unde este Malware Study Hall Senior.

10 responses to “Primul om infectat cu un virus informatic”

 1. exactly.

  wow….deja virusii au trecut la un alt nivel…

 2. Andrei B

  De aceea ar trebui sa refuzam implantarea cipului RFID in corpul nostru… Printre altele, ne pot fi amenintate si intimitatea, si dreptul la viata privata… Practic, in fata autoritatilor (bancare, banuiesc) ramai o bovina cu numar de serie, care n-are nimic mai bun de facut decat sa execute ordinele “cowboy”-lor… Refuzati cu totii acest cip si nu va fi in corpul vostru! Daca vor sa ne forteze impotriva vointei noastre, ar trebui sa-i putem da in judecata…

 3. Stefan

  Fara sa fac reclama,dar tocmai ma uitam la un serial, se numeste “Fringe” sunt prezentate tot felul de intamplari “dubioase” iar un departament al FBI-ului le rezolva,ma rog…Hollywood stuff. 🙂 Pentru ca mai apoi sa intru pe acest site si tocmai articolul asta sa-mi sara in ochi. “Primul om infectat cu un virus informatic” ::)) weird things happened to me today. Prea multe filme SF. Oricum interesant articolul si foarte bun site-ul.

  Felicitari Radu & Elena.

  1. Radu FaraVirusi(com)

   Incepem sa “evoluam”. Asteptam ca cei de la Kaspersky, Symantec, Avira, etc… sa dezvolte primul Antivirus uman. 😛

   1. Nick

    @Radu
    Norton sunt în fază beta , deja… 😀

    1. daniels

     Si cel care si-l instaleaza parca vad ca o sa ajunga la 300kg peste noapte fara posibilitatea de a mai slabi vre-o data pentru ca spre deosebire de un calculator un om nu poate fi formatat 😛 … (inca)

 4. Bairac Mihai

  Andrei B, +1
  Sunt complet de acord ,pe cit se poate refuzati acest chip !!!!
  Este cit se poate de adevarat ca in viitorul apropiat sa nu mai putem face asta!

 5. laxinuver

  Totusi nu inteleg cum poate trece virusul informatic de la dispozitiv la om,pot sa inteleg afirmatia “primul om infectat cu un virus informatic” dar asta prin intermediul dispozitivului,adica dispozitivul ramane cel infectat si informatia stocata pe el devine vulnerabila sau functionarea acelui dispozitiv este pusa in pericol(ex. stimulator cardiac),pana aici totul ok dar sa se transmita virusul/virme informatic la om…?nu ma lamuresc,organismul uman este unul biologic.

 6. Steve

  @Radu
  Norton sunt în fază beta , deja… 😀

 7. cteodor

  @Radu avem si AV pentru oameni si se numeste scepticism! e un soi de HIPS hardware 🙂

  De pilda John Graham-Cumming arata aici: https://blog.jgc.org/2010/05/inside-rfid-virus.html cat de usor preia media stirile ‘bomba’, a la ‘Tahiti – Haiti’ @ times.ro, si cat de superficiala este, precum autorul experimentului.

  Asadar omuletul ala a plagiat o idee veche din 2006 precum si codul altora (i.e. Tanembaum de la Vrije, ala cu “Retele de calculatoare” pentru cine isi mai aminteste) pentru a-si face reclama…

  -t

Leave a Reply