Kaspersky Lab a obtinut un nou brevet pentru dezvoltarea tehnologiei de combatere a spam-ului ascuns in imaginile grafice

kaspersky tehnologie anti spamPentru a evita detectia programelor anti-spam, infractorii cibernetici nu mai trimit doar mesaje compuse din text, ci expediaza e-mail-uri ce contin imagini grafice (raster) care includ text inserat. Pentru a interfera si mai mult cu geometria literelor, spammer-ii folosesc imagini de background care le distorsioneaza aspectul.

In mod obisnuit, metoda conventionala folosita pentru a identifica textul in imagini este recunoasterea optica a caracterelor (OCR), dar aceasta utilizeaza foarte multe resurse si nu este tot timpul precisa. Spre deosebire de OCR, tehnologia dezvoltata de Kaspersky Lab garanteaza detectia rapida si exacta a oricarui mesaj text de tip spam ascuns in imagini. Practic, aceasta noua metoda identifica orice insertie grafica din imagine, care are rolul de a „camufla” textul si recunoaste eficient orice mesaj, crescând semnificativ nivelul de detectie al filtrului anti-spam.


„Metoda traditionala (mecanica) folosita pentru detectia mesajelor spam necesita ca simbolurile grafice sa fie de aceeasi marime si pozitionate la intervale regulate”, spune Nadezhda Kashchenko, Chief Intellectual Property Counsel la Kaspersky Lab. „Noua noastra tehnologie poate identifica o gama larga de texte si litere distorsionate, marind gradul de acuratete al detectiei, fiind si semnificativ mai rapida in procesarea imaginilor”, completeaza aceasta.

Tehnologia este construita pornind de la un algoritm special, bazat pe analiza statistica a probabilitatilor, pentru a determina daca o imagine contine sau nu text. Programul examineaza compozitia imaginii si foloseste algoritmul pentru a stabili daca respectiva imagine include text recognoscibil.


Brevetele obtinute de catre echipa Anti-Spam a Kaspersky Lab sunt Nr. 770663 si Nr. 7706614, eliberate pe 27 aprilie 2010 de catre U.S. Patent and Trademark Office. Pe data de 4 mai, un alt patent a fost eliberat (Nr. 7711192) pentru o varianta imbunatatita a tehnologiei, care identifica mai usor obiectele ascunse si filtreaza mai eficient mesajele spam.

Kaspersky Lab are peste 50 de brevete care asteapta aprobare – in Statele Unite ale Americii, China, Rusia si Europa – ce acopera o arie larga de noi tehnologii la care au lucrat specialistii companiei.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

7 responses to “Kaspersky Lab a obtinut un nou brevet pentru dezvoltarea tehnologiei de combatere a spam-ului ascuns in imaginile grafice”

 1. raspunde-mi, te rog !!

  intrebare intrebatoare : nu ma judecati,please ! am xp pirat, c`est la vie, dar nu am instalat net framework. si imi tebuie pt a instala cd burner. si acum intrebarea: tobe in fundal….pot instala net framework fara a fi descoperit ca am xp pirat ? adica, daca instalez framework de la microsoft, m-am ars ?
  ps
  exista alternative la net framework ?

  1. happyday

   iti inteleg nefericirea si te compatimesc dar nu ti-ai ales bine site-ul. daca aveai bunavointa de a citi unele articole din urma, cu spiritul de observatie magistral care te caracterizeaza, ai fi remarcat lipsa raspunsurilor pe tema asta. sorry, dar trebuie sa lansezi sos-uri pe alte bloguri, my friend 🙂 .

 2. Cătă

  @raspunde-mi, te rog !!
  Daca folosesti o copie piratata de Windows nu cred ca te v-a ajuta cineva p’aici!

 3. @vlad

  @Cătă ma lasi ?
  @raspunde-mi, te rog !!
  Poti instala fara probleme:)

 4. @ raspunde-mi, te rog!!

  Eu sunt in aceasi situatie ca si tine si l-am instalat fara probleme.
  (cred ca esti un pic cam paranoic 😉 )

 5. Cătă

  @vlad Nu trebuia sa ma intrebi pe mine daca te las sa-l ajuti, trebuia sa il intrebi pe Radu

 6. Castigatorii concursului Kaspersky Pure (5 licente GRATUITE)

  […] nivelul de detectie al filtrului anti-spam. Au fost considerate corecte si alte avantaje mentionate in acest articol. // 2. Cu ce asociati voi poluarea digitală? Daţi trei exemple care, in opinia voastra, se pot […]

Leave a Reply