OpenDNS – Primele Impresii

La insistentele mai multor persoane, am hotarat sa aduc la cunostiinta tuturor un serviciu DNS gratuit, eficient care completeaza suita dumneavoastra de securitate.

Fiecare ISP ofera servicii DNS care sunt menite sa faca navigarea pe Internet mult mai rapida si usoara, din pacate, nu multe reusesc sa ajunga la aceasta performanta. Din aceasta cauza, este recomandat sa folositi un serviciu DNS propriu, independent de cel oferit de ISP-ul ale carui servicii le utilizati.
Unul drintre cele mai sigure si eficiente servicii DNS este OpenDNS care filtreaza cererile in functie de setarile facute direct din DNS.

Caracteristicile acestuia sunt:

 • filtru anti-phising
 • blocarea/modificarea adreselor introduse gresit in bara de adrese a browser-ului
 • foloseste o lista cu site-urile care reprezinta un risc pentru securitatea sistemul respectiv, care il ajuta a le bloca atunci cand sunt accesate
 • OpenDNS poate fi folosit ca si Control Parental in cazul in care nu folositi o suita de securitate (care contine de obicei un serviciu Control Parental) blocand paginile web cu continut XXX, warez, video-uri, site-rui de solcializare etc. Tipul de continut restrictionat se poate seta prin optiunile contului creat.


  Site-ul oficial este: https://www.opendns.com/

  Pentru serviciile gratuite: https://store.opendns.com/setup/

  In primul rand, trebuie sa va creati un cont de unde sunt controlate setarile pentru OpenDNS deoarece acesta nu este un software propriu-zis.

  Pentru a dispune de OpenDNS sunt necesare niste setari simple aflate in Control Panel.

  De asemenea, utilizatorii avansati au nevoie de un client instalat pentru a avea acces la alte setari ce i-ar putea interesa.

  https://www.opendns.com/download/windows/

  Serverele OpenDNS sunt:

  208.67.222.222

  208.67.222.220


  Un lucru este deranjant la OpenDNS, desi un anumit site nu este gasit, utilizatorul este redirectionat spre modulul lor de cautare care afiseaza cateva reclame.

  Exemplu:

  Dar este un lucru extraordinar faptul ca nu se mai asteapta confirmarea browserului asupra inexistentei site-ului respectiv. Adica se economiseste timp.

  Experta in devirusare si securitate IT, urmeaza cursurile BleepingComputer.com, unde este Malware Study Hall Senior.

  9 responses to “OpenDNS – Primele Impresii”

  1. Silviu C.

   Desigur, mai sint alternative pentru servere DNS, de exemplu cele puse la dispozitie de COMODO sau Google. Totusi, inainte de a recomanda schimbarea serverelor e bine sa testezi tu – de exemplu, chiar sint mai rapide decat de pune la dispozitie ISP-ul? dar ceilalti provideri de servere DNS ?

   O unealta foarte buna si gratuita este pusa la dispozitia noastra de catre Steve Gibson (Shields Up! anyone? ) Se numeste “DNS Bench” si poate fi descarcata de la:

   https://www.grc.com/dns/benchmark.htm

   Nu este necesara instalarea, doar se lanseaza, se apasa butonul “Run Benchmark” si lasi jucaria in pace pana termina treaba. La finalul benchmark-ului va face niste recomandari, detaliate in tabul “Conclusions”, de care vei tine sau nu cont.

   PS: Eu presonal dezagreez OpenDNS care, cel putin in cazul meu, imi facea probleme mari cand jucam orice online, in special World of Warcraft sau Guild Wars (cel mai rau sa manifestau in WoW, ah Dalaran)

   PPS: Protectia oferita de OpenDNS este, hmm minimala, si uneori poate fi relativ enervanta (a se vedea similaritatile cu ce ofera DynDNS). Smartscreen – pentru cei care utilizeaza IE 8 – face ce face OpenDNS si multe altele in plus.

  2. Disable

   Pana acum ceva timp inapoi foloseam OpenDNS dar dupa un test cu DNS Benchmark imi aparea cu culoarea maro si scria “Bad domain name are intercepted by provider ” asa ca am trecut pe Google DNS(care e si primul in test)si sunt multumit.

   1. Sorin

    Merci de informatie, am testat COMODO Dns si mi-a dat “Bad domain name are intercepted by provider ”, asa ca m-am decis sa incerc si eu Google DNS, chiar se incarca mai repede paginile.

  3. George

   scuzati-ma dar eu nu am inteles prea bine … pana la urma ce face? mascheaza ip-u? ca si cum ar baga un ip fals in locul celui adevarat?

  4. Silviu C.

   No sir! Nu e un proxy, nu face NAT, DNS “traduce” adresele de genul http://www.faravirusi.com in ceva de genul 89.47.236.141

  5. Tweets that mention OpenDNS – Primele Impresii -- Topsy.com

   […] This post was mentioned on Twitter by Dragos, Radu. Radu said: OpenDNS – Primele Impresii: La insistentele mai multor persoane, am hotarat sa aduc la cunostiinta tuturor un serv… https://bit.ly/cfUjAl […]

  6. Sorin

   Eu folosesc DNS-ul de la COMODO Firewall, cand am instalat firewa-lul m-a intrebat daca vreau sa-mi schimbe DNS-ul, si l-am schimbat cu al lor.

   Ce parere aveti de DNS-ul COMODO Firewall ?

  7. laxinuver

   Bun articolul,eu am folosit inainte OpenDNS si cred ca este un serviciu bun dar am renuntat dupa ce am citit recomandari pe net pt a pastra dns-ul ISP-ului.

  Leave a Reply