Apple acuzati de “ascunderea” unei actualizari

Desi majoritatea utilizatorilor ce au acces la Internet (prin urmare, si la malware) sunt convinsi ca sistemul de operare Mac nu este la fel de vulnerabil ca si Windows, un articol ne arata nu numai ca este vulnerabil dar si ca cei de la Apple prefera sa ascunda actualizarile pentru combaterea virusilor cu scopul de a asigura credibilitatea protectiei avansate, stabile a Mac-ului.


De curand, Apple a lansat o actualizare fara a o anunta nimanui. Aceasta avea ca scop repararea bug-ului care permitea instalarea Trojanului HellRTS, un virus destul de violent ce face posibil controlul absolut al hacker-ului asupra sistemului infectat. A fost adaugat in lista de semnaturi folosita pentru a detecta programe “suspecte”.


Hackerii prefera PC-urile in defavoarea Mac-urilor deoarece cele din urma sunt mult mai putine, dar sunt si vor fi vulnerabile, nimic nu este sigur fara protectie Antivirus.

Cei care folosesc Mac ignora de multe ori securitatea propriului sistem iar cercetatorii Sophos vin in completare cu urmarile  :”Acest lucru nu ii ajuta sa realizeze ca sistemul lor este actualizat si intarit sau nu sunt constienti de astfel de vulnerabilitati ascunse de Apple strict din motive de marketing”.  Inca, ignorarea acestor probleme poate atrage multi hackeri spre alegerea sistemului de operare Mac OS X ca tinta.

Apple a refuzat sa comenteze, doar facand publice urmatoarele informatii asupra update-ului.

Articol original: Apple accused of hushing up security update

Experta in devirusare si securitate IT, urmeaza cursurile BleepingComputer.com, unde este Malware Study Hall Senior.

17 responses to “Apple acuzati de “ascunderea” unei actualizari”

 1. bcman

  Ai o mica greseala. Ai scris programul de operare in loc de sistemul de operare 😛
  Orice sistem de operare e vulnerabil. Chiar si Linux-ul. Depinde cat e de folosit. Acum Linux oricum are o arhitectura mult mai sigura decat cea a windows-ului, dar asta nu il face invulnerabil.

 2. cobra

  Sunt mai multe greşeli. Foloseşti în text Anti virus într-un loc, Antivirus în alt loc, dar antivirus nicăieri. Eu te-nţeleg, că mă regăsesc de multe ori în aceeaşi ipostază.
  Pe de altă parte, am şi eu o nelămurire: de ce vă feriţi să scrieţi româneşte, cu diacriticele specifice limbii române (e valabil cam pentru toţi)?
  Vă propun o variantă verificată de mine de ani de zile şi vedeţi dacă este fezabilă şi vouă: descărcaţi driverul de tastatură românească (specific sistemului de operare pe care-l aveţi instalat) de aici: https://www.secarica.ro/html/ro.html
  Eu, personal, mă împac foarte bine şi sper să constataţi şi voi acelaşi lucru.

  1. Radu FaraVirusi(com)

   @cobra: Aceasta este optiunea mea. Scrisul cu diacritice ar lua mai mult timp si nu-i vad rostul, cel putin momentan.
   Pot sa-mi configurez tastatura in limba romana, nu e nicio problema in sensul asta, merci oricum. 🙂

 3. Andrei Avadanei

  Poate pentru ca nu suntem intr-un blog in care este tratat subiectul “vorbim romaneste”. Pe mine nu ma intereseaza deloc daca website-ul va avea diacritice sau nu, ci doar informatia din el.

 4. cobra

  @Radu FaraVirusi(com) Mie mi-a trebuit o zi să mă obişnuiesc cu această tastatură şi nu pot să spun că am abilităţi ieşite din comun. Merita măcar încercată pentru că diferă faţă de cea configurată de tine (tastele Y şi Z nu mai sunt inversate, se păstrează locaţia caracterelor secundare de la tastele cu cifre, şamd.).
  OK. Îţi respect opţiunea deşi nu sunt de acord cu motivaţia invocată. Dar, e dreptul tău.
  Sper, totuşi, că pe viitor se vor evita greşelile (multiple) de redactare, indiferent de motivele invocate. În fond şi la urma-urmei, este vorba de respect faţă de cei cărora le sunt destinate informaţiile şi, mai mult decât atât, respect faţă de sine. În plus, o redactare cu greşeli denotă nu doar carenţe de instruire, dar poate da naştere la interpretări eronate sau confuzie în exprimare. Se poate crea impresia unei superficialităţi nu doar lingvistice, ci chiar pe subiectul abordat.
  @ Andrei Avadanei Am reţinut ideea. Vezi, totuşi, să nu fii confundat cu un roman(-es) vorbind/scriind romaneste, în loc să fii tratat ca un român vorbind/scriind româneşte.
  Ideile principale de mai sus ţi le supun spre studiu şi ţie.
  Îmi doresc şi eu din tot sufletul ca acest site să fie cel puţin la fel de interesant ca la momentul când l-am descoperit.

 5. sergiu

  Buna seara tuturor. Legat de greșeli,este un sâmbure de adevăr în cele susținute de cobra,însă ținând cont de faptul ca subiectul a fost înțeles,nu cred ca este cazul sa criticam,fără nici o supărare….Se cuvine,domnilor, sa o încurajăm,este la început și în opinia mea face o treaba buna!
  La rândul meu,recunosc,nu prea ma obișnuiesc cu tastatura asta,asa ca…mai pierd cate o diacritica pe drum…..In final, principalul lucru este sa ne putem înțelege,asta este esențial! RESPECTE TUTUROR.

 6. Tweets that mention Apple acuzati de “ascunderea” unei actualizari -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Dragos, Lucian. Lucian said: Apple acuzati de “ascunderea” unei actualizari https://bit.ly/cJqeLK […]

 7. Alin

  Legat de subiectul propus de @cobra: îl susțin. Indiferent de calitatea mesajului unui articol, trebuie să avem în vedere că limba română are particularitățile sale grafice. Nu înțeleg de ce consideră majoritatea IT-iștilor inutilă utilizarea ei în mediile de informare când tocmai aceasta face ca produsul finit, informația, să aibe un aspect mai profesional. Faceți comparație între Windows XP în limba română și Windows Vista/7 tot în română. Mult mai plăcute sunt ultimele două (mă refer la traducere). Să nu mai vorbim de distribuțiile linux care beneficiază de traducere (gen Ubuntu, OpenSUSE); chiar dacă acestea din urmă au traduceri incomplete, deseori implementarea limbii române este mai reușită decât cea a sistemelor de operare Microsoft.
  Pentru cei care au XP, soluția oferită de „Secărică” este perfectă. Acum 2 ani am descoperit-o și, sincer, mi-a luat maxim 1 săptămână să mă obișnuiesc cu tastatura. Acum scriu aproape în orice aplicație cu diacriticele standard (nu cele cu sedilă). Nu e doar o chestie de…respect față de limba de baștină. Citiți articolele nemțești, franțuzești, ungurești etc.: toate site-urile și blogurile cu pretenții folosesc caracterele particulare acelor limbi. Contează și forma. Sper ca Radu și Elena să țină cont de micile observații. O zi bună!

 8. laxinuver

  Ce spune @cobra este…,nu stiu,o sa radeti: Dumnezeu! sunt total de acord cu el,a pus punctul pe “i”,sunt impresionat,trebuia spus de mai mult timp si am simtit nevoia sa fac macar o mica remarca pentru ca de fiecare data cand citeam articolele lui Elena terminam simtindu-ma frustrat,trec cu vederea peste greselile de ortografie dar la ea in articole sunt greseli de exprimare cum spune @cobra: pe subiectul abordat si impresia pe care ti-o lasa este de superficialitate.Nu vreau sa critic,nici vorba de asa ceva dar si eu mi-as dori ca blogul sa ramana la fel de interesant sau sa-i creasca valoarea.

  P.S. Nu scriu cu diacritice pentru ca am o tastatura in limba spaniola,ce am incercat eu pana acum a fost un programel descoperit pe softpedia,se numeste Ergo Romanian dar se pare ca nu functioneaza pe 64bit.Sunt nerabdator sa probez recomandarea lui @cobra.Multumesc!

 9. Fractal

  Pentru diacritice, copiezi textul aici (https://srv.diacritice.com/) -> conversie şi gata…fără nu ştiu ce schimbări la tastatură.
  Cât despre cei de la Apple cu al lor OS, numai marketingul e de ei. Nu aş da windowsul pentru nimic (poate linux).

 10. ciNicu

  @laxinuver : am impresia că varianta corectă e “articolele Elenei”, nu “articolele lui Elena”. Frustrarea de care vorbiţi se manifestă şi la propriile greşeli sau doar la ale altora?

  1. laxinuver

   Vă asigur ca se manifestă şi la mine iar în cazul ăsta recunosc nu am stat prea mult pe gânduri dacă este corect “lui Elena”, totuşi, aşa cum spuneti este posibil să fie doar o impresie :

   “Formele în -ei par marcate de o eleganţă uşor desuetă, specifică limbii scrise, nicidecum condamnabilă, dar nici de propus ca normă. De fapt, scriitorul actual se simte prins între două opţiuni deopotrivă de antipatice: un lui încă perceput ca masculin, situat aproape de limita greşelii şi a formelor inculte, ” şi un ” ei care sună artificial şi pedant. Ca şi în alte cazuri, îi mai rămîne o soluţie isteaţă: să evite, prin dibăcia întorsăturilor de condei, folosirea la genitiv sau dativ a numelui feminin!”

   P.S. Eu nu sunt scriitor. În comentariul meu mă refer la greşelile de exprimare (@cobra: pe subiectul abordat) care produc confuzie in articolele ei (ex: https://www.faravirusi.com/2010/05/26/primul-om-infectat-cu-un-virus-informatic/ si https://www.faravirusi.com/2010/05/11/paginile-dubioase-de-facebook-o-portita-catre-spammeri/.)
   P.S.2 Nu am fost atent la un alt comentariu care indică Xp ca sistem compatibil cu soluţia https://www.secărică.ro/html/ro.html, eu am Windows 7 deci nu mă pot folosi de ea, îmi rămâne doar varianta descoperită în comentariul lui @Fractal. Mulţumesc!

 11. cobra

  @Fractal Există soluţie şi mai comodă: https://www.racai.ro/diac/Download.aspx
  @laxinuver Windows 7 are deja instalată varianta corectă de tastatură românească, deci o poţi folosi fără probleme. Chiar dacă mai sunt câteva mici probleme cel mai probabil vor fi rezolvate într-un viitor apropiat. Important este că Microsoft a făcut corecturile necesare.

 12. happyday

  despre ce era vorba, de fapt, in articolul asta? ca, citind comentariile, am uitat cu totul… 😛

 13. happyday

  @elena

  la intrarea aia “triumfala” de care pomenesti am avut si eu o micuta dar vinovata contributie , pentru care imi cer scuze (cam tarziu, e drept…)
  faci o treaba foarte buna (diacriticile si micile scapari nu sunt semnificative) ase ca-ti dau voie sa postezi articole in continuare 😛 .
  succes ! 🙂

Leave a Reply