Datele de logare Facebook – disponibile oricui ?

Facebook ramane in centrul atentiei, in ceea ce priveste bresele sale de securitate si naivitatea utilizatorilor (sau lipsa lor de informare).

Deunazi, detaliile a 100 milioane de utilizatori Facebook – o cincime din numarul total de membri – au fost postate online de catre un analist de securitate, Ron Bowes, intr-o incercare de a demonstra vulnerabilitatile retelelor sociale.

Ce a facut de fapt Ron? A folosit un program, ce a colectat toate datele publice ale profilurilor Facebook si le-a postat pe site-ul Pirate Bay sub forma unui torent.
Problema nu este de fapt o… problema: datele acelea erau deja disponibile oricui dorea, fiind facute publice cu acordul (constient sau nu) al utilizatorului Facebook respectiv.

datele facebook disponibile pe piratebay


Dupa cum afirma si conducerea retelei sociale vizate, ele constituie punctul de plecare pentru cautarea unui prieten in reteau cu pricina.
Pe de alta parte, unii utilizatori isi lasa vizibile o multime de date personale ce pot fi folosite impotriva lor: data de nastere, poze, locatia exacta, etc

Ron Bowes a colectionat toate aceste informatii si le-a pus intr-un singur loc. Acest demers, legal sau ilegal, ar trebui, cel putin sa traga un semnal de alarma asupra informatiilor pe care tu, ca utilizator, le afisezi si dezvalui tuturor celor care au acces la internet.

Pe de alta parte, Sabina Datcu, ca replica, la actiunea descrisa mai sus, a descoperit ca situatia e mai grava de atat.
Folosind anumite tehnici, ce nu au fost publicate din motive evidente de securitate, a descoperit numele de utilizator si parolele pentru 250.000 de utilizatori Facebook.
Toate acestea erau postate de persoane “inimoase” pe blog-uri, torente, site-uri de colaborare interactiva online, DC++.

parolele facebook expuse


87% din datele obtinute puteau fi folosite pentru logarea cu succes pe pagina retelei sociale vizate. Ceea ce este si mai infricosator insa, in 75% din cazuri, aceeasi parola era folosita si pentru adresa de e-mail…. “doi iepuri dintr-o lovitura”.

Sper ca datele de mai sus sa va determine sa aveti mai multa grija in ceea ce priveste informatiile divulgate pe internet, parolele alese pentru conturile utilizate si mai ales cum le protejati.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

12 responses to “Datele de logare Facebook – disponibile oricui ?”

 1. Catalin(MalwareWiki)

  Nu cred ca este o idee asa de buna ca ai zis si sursa 😐 acum parca vad ca o sa fie record la descarcari

 2. George

  β€œdoi iepuri dintr-o lovitura” ?? daca io descoperit e-mailu lo lasat deja la curu’ gol

 3. seaofdreams6

  Cat de prost sa fi sa furi ceva ce e gratis ? Sa iti faci acont pe facebook e gratis…. asta nu e pirateria in masa.. e prostie in masa…

 4. happyday

  cine mai e si sabina datcu asta si ce tehnici ase ” speciale” utilizeaza de infricoseaza lumea cu studiile ei πŸ˜€ ? tre ca e o mamaie care n-are treaba intre doua cratite πŸ™‚ .

  1. Ral

   Da, si eu cred ca fata asta cu o mana infasoara sarmaluta si cu cealalta scrie (cu un marker) niste scripturi, pe faianta de la bucatarie πŸ˜€

   1. Nick

    Sau poate chiar şi cΓ’te o “poiezie” printre scripturile alea , neh? πŸ™„
    PS.Salut Ral! πŸ˜€

    1. Ral

     Hei Nick!
     Sigur ca si o ‘poiezie’ merge pe faianta, doar romanul s-a nascut de-a dreptul poiet :), creator, geniu pustiu, demiurg, etc πŸ™‚

 5. Tweets that mention Datele de logare Facebook – disponibile oricui ? -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Dragos, Radu. Radu said: Datele de logare Facebook – disponibile oricui ?: Facebook ramane in centrul atentiei, in ceea ce priveste bresele… https://bit.ly/cKom3L […]

 6. Marco

  “Sabina Datcu, PhD has background training in Applied Informatics and Statistics, Biology and Foreign Languages and Literatures. In 2003 she obtained a master degree in Systems Ecology and in 2009 a PhD degree in Applied Informatics and Statistics. ”
  Cred ca infasoara sarmalute electronice persoana, chiar daca nu o cunosc…clar e ca articolul asta arata naivitatea multora.

 7. happyday

  trebe ca-i importanta fatutza asta de sare ase bobor de calitate in aparare πŸ˜€ .

 8. costy

  merge downloadul super (2M)….se vede treaba ca sunt deja MULTI SEEDERS….ups ca merge si 3.3M

 9. axelluny

  Acest torent NU ESTE CEVA SERIOS ci este doar pentru obtinerea de rating.Un fisier notepad mai mare de 50M nu poate fi citit CU NOTEPAD.Dar un fisier notepad de aproape 10G????????Deci nu va grabiti sa downloadati deoarece este posibil sa nu mai puteti scapa de fisierele respective.Fiind mai mari de 5G…..

Leave a Reply