Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives

Av-Comparatives test performantaCe suita de securitate este cea mai light? Ce program sa instalez, care sa fie eficient, dar sa nu-mi “ingenuncheze” calculatorul?
Care dintre antivirusi scaneaza cel mai rapid si nu-mi incetineste nici viteza netului ?!

Ei bine, acestea sunt intrebarile pe care cei mai multi dintre voi si le pun si probabil ca primesc raspunsuri diferite, in functie de persoana pe care au interpelat-o.

Alaturi de detectie, criteriile de mai sus, sunt foarte importante de asemenea, chiar daca ai un PC de ultima generatie.
Iata ca Av-Comparatives.org a venit in intampinarea acestor dileme: “Care program de tip security suite este mai performant cu un consum scazut de resurse?” si a realizat al treilea test de performanta, disponibil pe site-ul lor oficial.

Au fost evaluate 14 programe de tip Security Suite, printre care si F-Secure Internet Security 2011 (care va fi lansat in curand).
Criteriile de testare au fost 7 si anume: Copiere fisierelor, Arhivare\Dezarhivare, Codare video, Instalare\Dezinstalare programe, Lansare aplicatii, Download de pe internet si Worldbench Testing Suite (XP).

S-a folosit un Intel Core 2 Duo E8300 cu 2GB RAM si hard disk SATAII pe doua sisteme de operare: Windows XP SP3 si Windows 7 Professional.
S-au acordat calificativele: slow, mediocre, fast, very fast pentru fiecare criteriu ales de testare.

Voi detalia mai jos in special rezultatele obtinute pe Windows 7, pentru Windows XP aveti la dispozitie detalii suplimentare pe site-ul AV-Comparatives.
In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). Avast! s-a dovedit very fast la ambele rulari. AVG, F-Secure, Kaspersky, PC Tools au obtinut fast la prima rulare si very fast la a doua.
BitDefender, G Data, Panda, Norman au avut un rezultat mediocru la prima rulare, obtinand apoi “fast”.

Arhivarea si Dezarhivarea toate produsele au obtinut very fast.

Legat de codarea fisierelor multimedia: audio si video, toate programela antivirus au obtinut calificativul very fast, neavand un impact vizibil asupra performantelor acestei operatiuni.


In ceea ce priveste instalarea sau dezinstalarea unui program, toate programele de tip Security Suite au obtinut calificativul “very fast”.
Pe Windows XP, BitDefender si G Data au fost codase primind rezultatul “mediocre”.

Descarcarea fisierelor de pe internet este o operatiune destul de comuna si este important ca ea sa nu dureze mai mult decat este necesar. Majoritatea produselor s-au descurcat onorabil aici, cu exceptia ESET si Kaspersky care au obtinut “mediocre” si G Data care a fost codasul cu cea mai mica viteza inregistrata.

La final, s-a realizat testul Worldbench, unde liderul a fost Panda cu un scor de 104, urmat de eScan, ESET si F-Secure cu 103, Symantec – 101, Avast – 100, G Data – 98, Kaspersky – 97. BitDefender s-a clasat pe penultimul loc cu 91, codasul fiind Trend Micro cu 90.


Sumarizand aceste rezultate (fiecare criteriu si calificativ obtinut avand un punctaj), clasamentul final a fost urmatorul:

1. Panda192
2. Kingsoft – 185
3. Norman – 181
4. eScan, Symantec – 179
5. ESET – 177
6. Avast – 176
7. F-Secure – 173
8. AVG – 172
9. BitDefender – 159
10. PC Tools – 157
11. Kaspersky – 155
12. G Data – 149
13. Trend Micro – 140

*Kingsoft este un antivirus “Made in China”, cu detectie scazuta (81% conform ultimului test Av-Comparatives)

Se pare ca produsul cu cea mai buna detectie totala + euristica si cea mai buna protectie: Panda este si cel mai light.
Pentru rezultatele detaliate accesati site-ul Av-Comparatives.org:
https://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests, testul din luna August 2010.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

16 responses to “Impactul Produselor de Securitate asupra Performantelor PC-ului – Test AV-Comparatives”

 1. Florin

  Salut,Radu! Văd că de Avira nu se zice nimic,am Avira pe PC şi-aş vrea să încerc Panda,dacă tot au ajuns aşa de buni,ce zici? E o idee bună? 😕

 2. darkangel7017

  Panda va fi cu siguranta in top 3, daca nu chiar mai sus …M-a surprins placut…

 3. alin

  In ceea ce priveste Copierea de Fisiere s-a efectuat testul initial si apoi al doilea (unde anumite programe pot avea optiunea de a nu scana fisierele nemodificate de la ultima scanare). Avast! s-a dovedit very fast la ambele rulari. AVG, F-Secure, Kaspersky, PC Tools au obtinut fast la prima rulare si very fast la a doua.
  BitDefender, G Data, Panda, Norman au avut un rezultat mediocru la prima rulare, obtinand apoi “fast”.

  Norton unde se incadreaza ? … nu ai specificat … multumesc

 4. AlexAMD

  Vad ca Panda isi continua ascensiunea dupa testul de la AV-Test.org. Daca continua asa , va ajunge sus 😀

 5. unu

  Oare merge licenta de Panda IS 2010 pe Panda IS 2011? Multumesc. Am licenta obtinuta in party-ul din 22 oct cu prilejul lansarii windows 7.

  1. AlexAMD

   Da , merge , daca este licenta pe 1 an sigur merge 😉

 6. Alegerea unui antivirus convenabil

  […] Fara virusi.com ne informează asupra unui test al gradului de resurse consumate efectuat de Av-Comparatives.org. […]

 7. nuti

  Daca participa si AVIRA de departe iesea prima…parerea mea
  (na ca m-am trezit vorbind in versuri…lol)

 8. George

  raman la comodo firewall +avira free si treaftfire-ul meu 🙂

 9. paulosym

  De 10 ani folosesc Panda si niciodata nu m-a lasat la nevoie. Sunt fericit ca in sfarsit s-a ajuns sa-i fie cunoscute meritele. Aceleasi calitati le avea si in trecut, singura s-a problema fiind rata mare de detectie falsa, problema ce pare a fi remediata in versiunea 2011.

 10. caraboy

  Avira? Vad ca nu l-au testat.

 11. Aurel

  Vad ca se testeaza si produse aflate in stadiul beta.E cazul NIS 2011 care in ciuda versiunii de test s-a descurcat mai mult decat onorabil.Surprinzatoare e clasarea Panda ,cunoscand faptul ca precedentele versiuni papau resurse la greu.Kingsoft si Norman nu vor conta in clasamentul .Parerea mea 🙂

 12. Vlad

  Panda in orice caz nu ar trebui sa fie pe primul loc, e JALNIC! am testat versiunea pe 30 zile pe un Quad Core cu 4 GB ram (3 folosibili pentru ca Windows-ul e pe 32 biti – Windows 7). Ce sa spun , dupa instalare se restarteaza pc, intra pe desktop iar cand incerc sa intru in interfata programului se blocheaza 10 – 15 secunde 🙂 ! Acum sunt pe Avast si e perfect, Kaspersky se descurca si el bine. Testele de pe Av-Comparatives.org sunt doar niste porcarii.

  Multumesc faravirusi.com pentru informatii 😀 imi place sa dau vizite des pe aici, tot timpul gasesc cate ceva bun, mai ales giveaway-uri, hehe 😀

 13. Interviu cu un reprezentant PANDA Security – Voi puneti intrebarile

  […] nou pe primul loc. Testul a fost realizat de aceasta data de catre cei de la AV-Comparatives.org: https://www.faravirusi.com/2010/08/23/impactul-produselor-de-securitate-asupra-performantelor-pc-ului…In luna septembrie va fi lansata gama de produse 2011 oficial in Romania. Cu aceasta ocazie un […]

 14. Panda lanseaza noua suita de produse

  […] Toate acestea au facut ca noua suita Panda 2011 sa obtina deja scoruri de top in cele mai recente teste de securitate AV-Comparatives.org Performance Suites.Astfel Panda Internet Security 2011 a obtinut primul loc in cele mai noi teste, primind […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.