Securitatea Utilizatorilor prezinta o Tendinta Alarmanta in ultimii ani

Secunia a lansat Raportul Semestrial pe anul 2010, evaluand evolutia amenintarilor de securitate realizate de vulnerabilitati si oferind o perspectiva asupra nivelului de vulnerabilitate pentru anul in curs: 2010.

Prin acest raport Secunia continua publicarea rezultatelor cercetarilor proprii privind amenintarile cu care se confrunta in mod obisnuit utilizatorul final in timpul navigarii pe internet. Anul acesta, in articolul RSA 2010 intitulat “The Security Exposure of Software Portfolios”, s-a raportat ca peste 50% din utilizatori au cel putin 66 de programe instalate de la mai mult de 22 de producatori diferiti. S-a elaborat de asemenea un portofoliu reprezentativ cu cele mai frecvente 50 de programe instalate pe un computer si a fost urmarita evolutia si originea vulnerabilitatilor ce afectau acest portofoliu incepand cu anul 2005.

vulnerabilitati software


In urma cercetarii s-a observat o tendinta alarmanta: in doar doi ani, din 2007 pana in 2009, numarul vulnerabilitatilor ce afectau un utilizator s-a dublat ajungand la 420, si pe baza datelor preliminare ale lui 2010, aceasta cifra se va dubla din nou in acest an. Cu alte cuvinte, pe parcursul primelor 6 luni ale lui 2010 Secunia a publicat 380 de vulnerabilitati afectand utilizatorul tipic, adica 89% din totalul celor intalnite pe tot anul 2009.

Cresterea vulnerabilitatilor de securitate este axata pe 3 surse: sistemul de operare, programele Microsoft si programele ale unor terti producatori (non-Microsoft).
Ultima perioada a relevat faptul ca cele mai problematice sunt programele non-Microsoft. Utilizatorul a devenit atent in a-si actualiza sistemul de operare si programele Microsoft, insa este coplesit de numarul mare de actualizari si patch-uri de securitate pentru celelalte soft-uri instalate.
Astfel, fie ca ignora actualizarea lor, fie nu este pur si simplu constient de necesitatea acestei operatii.


Conform aceleiasi cercetari, top-ul producatorilor cu soft vulnerabil in ultima perioada este urmatorul:

 1. Apple
 2. Oracle (care a preluat Sun)
 3. Microsoft
 4. HP
 5. Adobe

Pentru mai multe detalii cititi raportul complet, urmand link-ul de mai jos:
https://secunia.com/gfx/pdf/Secunia_Half_Year_Report_2010.pdf

In concluzie, actualizati-va cat mai des programele instalate in calculator si urmariti de asemenea alertele de securitate prezentate pe blog-ul FaraVirusi.com, pentru a fi mereu protejati.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Securitatea Utilizatorilor prezinta o Tendinta Alarmanta in ultimii ani”

 1. happyday

  interesant articolul. trendul ascendent al vulnerabilitatilor poate avea si o explicatie simpla: aplicatiile sunt din ce in ce mai ample, mai complexe, oferind tot mai multe “portite” eventualilor intrusi.

  adobe s-a specializat, in ultima vreme, in peticirea produselor lansate cu ceva timp in urma iar microsoft a declansat un adevarat bombardament de update-uri menite a mai astupa ceva din svaiterul propriilor produse.

 2. laxinuver

  Cu siguranță voi urmări alertele de securitate și tot ce se publică aici, fac asta de când am descoperit faravirusi.com. Mulțumesc Radu!

Leave a Reply