73% din angajatii companiilor de IT ar putea divulga informatii confidentiale prin intermediul retelelor sociale

BitDefender® avertizeaza utilizatorii retelelor de socializare sa fie atenti atunci cand accepta cererile de prietenie din reteaua respectiva si sa aiba grija ce informatii impartasesc cu persoanele pe care nu le cunosc. Conform unui recent experiment efectuat de BitDefender®, utilizatorii platformelor de socializare nu sunt preocupati de identitatea reala a persoanelor pe care le intalnesc in mediul online si nici de informatiile pe care le dezvaluie in discutiile cu aceste persoane necunoscute.

Experimentul care a fost desfasurat pe parcursul a doua saptamani, arata ca 94% din utilizatorii care au primit cereri de prietenie din partea tinerei domnisoare au acceptat cererea de prietenie fara sa cunoasca identitatea reala a acesteia. Experimentul a fost desfasurat pe un esantion de 2000 de utilizatori din toata lumea, membri ai uneia dintre cele mai populare retele de socializare. Structura esantionului: 1000 femei, 1000 barbati cu varstele cuprinse intre 17-65 ani (media de varsta – 27,3 ani). In prima faza utilizatorii erau rugati sa adauge o domnisoara necunoscuta ca prieten, apoi se initiau conversatii cu acestia pentru a determina ce fel de informatii utilizatorul in cauza va dezvalui domnisoarei.


Experimentul a aratat ca mai mult de 86% dintre utilizatorii creduli care au acceptat prietenia vin din industria IT, 31% din acestia lucrand in domeniul securitatii IT. Cel mai frecvent motiv pentru acceptarea prieteniei tinerei domnisoare blonde a fost “chipul dragut” (53%). Dupa aproximativ o jumatate de ora de conversatie 10% dintre angajatii din industria IT au dezvaluit blondei informatie personala senzitiva precum: adresa, numarul de telefon, numele mamei si tatalui, etc. – informatie care de obicei este ceruta pentru recuperarea parolei. 2 ore mai tarziu, 73% au dezvaluit informatie ce parea a fi confidentiala de la locul lor de munca precum: strategii, planuri de actiune si tehnologii/software inca nelansate.

facebook friends

“Reactia angajatilor companiilor de securitate IT din studiu, care cunosc pericolele informatice din aceste retele, este ciudata. Se pare ca politicile si regulile dispar pur si simplu exact in mediul unde acestea ar trebui sa fie mai stricte decat in orice alt mediu. De asemenea este interesant faptul ca ceea ce oamenii nu vor face niciodata intr-o situatie din viata reala se intampla sub umbrela unei asa-zise anonimitati si invizibilitati pe care o retea sociala o poate induce in mintea utilizatorilor. Concepte precum “a nu se dezvalui”, “confidential”, “privat” se sterg din mintile unor utilizatori atunci cand acestia converseaza pe chat cu o blonda, desi unele persoane probabil ca nu vor spune nimic asemanator daca vor intalni domnisoara blonda in persoana” a spus Sabina Datcu, BitDefender E-threat Analysis si Specialist Comunicare, autorul experimentului.


Mai multe informatii despre acest experiment sunt disponibile pe blogul BitDefender www.malwarecity.com

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “733 din angajatii companiilor de IT ar putea divulga informatii confidentiale prin intermediul retelelor sociale”

 1. happyday

  surprinzatoare rezultatele experimentului. mai mult, sunt de-a dreptul ingrijoratoare, dat fiind faptul ca e vorba de niste omuleti care au pretentia ca stiu ce e aia securitate. desi exista si un revers al medaliei : e posibil ca un utilizator nespecialist, care-si recunoaste priceperea insuficienta in domeniu, sa fie mai precaut decat un expert it “invaluit” intr-o iluzorie aura de intangibilitate.

  oricum, in privinta efectului pe care il are impactul psihologic al asa-zisului anonimat, concluzia tipei, din finalul articolului, este edificatoare.

 2. Queensoft

  Mai scriem si noi ceva original si nu traduceri/preluari ?

  1. happyday

   ai o problema cu trolling-ul, fecioras? ca parca asa se cheama ceea ce fac omuletii care detin un blogulet si cauta sa bage bete-n roate “potentialilor concurenti” .
   ce-ar fi, cu putinul fair-play pe care sper ca-l detii, sa-ti vezi de primitivul blogusor si sa-ti versi frustrarile acolo ?
   aici nu ti-a cerut nimeni parerea si nici nu intereseaza pe nimeni sursa informatiilor atata vreme cat acestea exista, sunt utile si valide.
   pa, regina a softurilor decadente !

Leave a Reply