Panda Internet Security 2011 – Evaluare FaraVirusi.com

Produsele de securitate Panda 2011 au inceput perfect acest an, sau poate mai bine zis, il termina perfect.
Au obtinut o clasare de top in testul complex efectuat de AV-Test.org. Detalii in articolul meu precedent:
https://www.faravirusi.com/2010/08/17/av-test-org-test-comparativ-pe-19-programe-antivirus/

Pot adauga ca unele din punctele slabe mentionate de cei care au efectuat testul sunt:

 • indepartarea efectelor secundare si a fisierelor aditionale lasate de un malware activ
 • numarul in crestere de alarme false in ultima luna de teste
 • blocarea a 3 programe legitime in timpul instalarii (dintr-un total de 20 testate)

Punctele forte au fost o detectie perfecta (100%) a unui set de peste 2 milioane de virusi, dezinfectarea cu succes a unui sistem infectat, chiar si in cazul programelor rootkit si impactul redus asupra resurselor PC-ului.

In al doilea rand, testul AV-Comparatives.org l-a recunoscut drept castigator intr-o evaluare amanuntita asupra impactului asupra resurselor PC-ului. Detalii: https://www.faravirusi.com/2010/08/23/impactul-produselor-de-securitate-asupra-performantelor-pc-ului-test-av-comparatives/

Aceste rezultate au fost reflectate intr-o anumita masura si de evaluarile mele, insa deoarece testarea AV-Test.org este cu adevarat profesionista si recunoscuta, nu voi intra in alte detalii legate de detectie\dezinfectie.


Pentru evaluare am folosit un sistem AMD Athlon 4400+, 2GB RAM ruland Windows 7 Home Premium (X86).
Am incercat initial o instalare custom, fara Firewall si Parental Control. Dupa instalare a cerut restart, insa computer-ul s-a blocat timp de circa un minut in stadiul ilustrat de poza de mai jos:

Panda is 2011 bug

La o instalare implicita (Default) cu toate componentele, scenariul de mai sus nu s-a repetat si banuiesc ca a fost doar o mica eroare temporara si nu reflecta neaparat comportamentul obisnuit al produsului.

Impactul asupra resurselor sistemului este minim, dar ponirea PC-ului dureaza cu circa 2-3 secunde mai mult decat Avira AntiVir spre exemplu.

Legat de protectia in timp real, este prompta si ofera atat scanare clasica, cat si evaluarea cu ajutorul unui motor euristic. De asemenea, ofera scanare comportamentala “behavioral analysis” prin tehnologia TruPrevent.
O ultima optiune este blocarea executarii script-urilor.
Nu este foarte clara implementarea USB Vaccine, deoarece nu o observ in setarile programului si nu exista nici optiunea de a bloca autorun-ul stick-urilor USB sau pentru CD\DVD.

Un dezavantaj, in opinia mea este modul automat de a bloca\dezinfecta PC-ul cand detecteaza un virus, legat tot de protectia in timp real.
Nu exista posibilitatea e a alege actiunea pentru fiecare virus detectat in parte. Pentru utilizatorii mai putin experimentati poate fi un avantaj, insa in cazul unei alarme false, se poate transforma intr-un dezastru.

Scanarea la cerere a PC-ului ofera in schimb aceasta posibilitate, iar scanarea in sine este foarte rapida si nu consuma resurse. Am putut chiar sa ma joc full-screen cu un simulator, fara probleme.

panda scan

scanare panda

Identity protection este o caracteristica utila, pe care unele produse de securitate nu o ofera sau au caracteristici limitate. Nu este cazul Panda, unde primesti aproape tot ce este nevoie pentru o protectie superioara.

Utilizatorul are posibilitatea de a alege informatiile pe care Panda sa le protejeze, introducandu-le manual in cadrul Setarilor. Pot fi incluse parole, conturi bancare, nume de utilizator sau orice altceva doriti sa pastrati confidential.
Protectia impotriva site-urilor periculoase (infectate, pshighin, scam, etc) are trei nivele de protectie si functioneaza corespunzator din testele efectuate.
Nu in ultimul rand exista protectie impotriva programelor de tip “dialer”.

identity protection panda

Firewall-ul este unul performant si modul Automat, cu care vine dupa instalare il face aproape imperceptibil, alertand doar in cazuri exceptionale.
Are o lista bogata de programe cunoscute si actiuni predefinite, cu ajutorul carora creeaza reguli automate, fara a obosi utilizatorul cu alerte.


Daca doriti sa adaugati reguli manuale pentru diverse programe, va sunt oferite toate setarile de care aveti nevoie.

firewall panda

Desi ofera o protectie peste medie, exista inca loc de imbunatatiri in privinta Firewall-ului si Protectiei Proactive. In acest sens am rulat testul CLT, si Panda a scos un rezultat de 160 de puncte dintr-un maxim de 340.

test Panda 2011

Produsul evaluat ofera si optiunea “Parental Control” cu 3 filtre predefinite: “Kids Filter”, “Teen Filter”, “Employee Filter” si posibilitatea de a seta optiuni personalizate in functie de nevoile fiecarui utilizator.

parental control panda 2011

Programul include o tastatura virtuala, deosebit de utila pentru tranzactiile online, cand nu doriti ca ceea ce tastati sa fie interceptat de un keylogger.
De asemenea, impatimitii jocurilor sau filmelor au la dispozitie profilul “Gaming\Multimedia Mode“.

Avand in vedere toate cele amintite mai sus, evaluarea mea si a institutelor specializate, Panda Internet Security 2011 este un produs excelent, care ocupa in acest moment un binemeritat loc I in top-ul programelor de securitate.

Pentru ca nu exista nimic perfect, am mentionat si la inceput si pe parcursul articolului anumite dezavantaje, insa pot fi rezolvate cu timpul.

Va reamintesc ca peste cateva saptamani puteti sa citit un Interviu EXCLUSIV pentru FaraVirusi.com, acordat de Oliviu Talianu, Business Development Manager Panda.
Asteptam in continuare intrebarile voastre pe e-mail sau intr-un comentariu la articolul:
https://www.faravirusi.com/2010/08/25/interviu-cu-un-reprezentant-panda-security-voi-puneti-intrebarile/

De asemenea, pentru o evaluare extinsa de 90 de zile a tuturor produselor de securitate Panda 2011, accesati link-ul:
https://www.faravirusi.com/2010/08/22/produsele-panda-2011-90-de-zile-licenta-gratuita-actualizare/

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

9 responses to “Panda Internet Security 2011 – Evaluare FaraVirusi.com”

 1. happyday

  interesanta prezentarea 🙂 . felicitari !
  deschidem sesiunea de pariuri pentru av-ul anului 2010 ? 😀

  ps: “pshighin” ala cred ca e un nou tip de malware 😀 .

 2. AlexAMD

  O evaluare interesanta , aceasta solutie de securitate este una chiar foarte eficienta. Dar , cum ai precizat in articol , mai sunt cateva dezavantaje.

 3. bcman

  am instalat si eu Panda Av Pro. And it sucks. Nu mai pornea windows-ul. A trebuit sa intru in safe mode, sa il dezinstalez, iar apoi sa sterg manula sutele de fisiere ramase in urma. Am instalat apoi Vipre. Cand i-am pornit componenta de protectie proactiva (care nu a pornit automat) mi-a spus ca panda av pro e pornit. => Panda=Av prost
  @happyday
  Pariul meu e pentru Vipre, dar poate la anul 😀

 4. marius

  Foarte buna evaluarea,asteptam una si la NIS 2011!

  1. J

   Da, sunt si eu curios daca Norton va ceda “tronul”.

 5. Adr

  Hai sa va zic si parerea mea. L-am testat atunci cand a aparut promotia de 90 de zile atat pe calculatorul meu de zi cu zi, cat si pe masina virtuala. Lucrurile au stat cam asa:
  – In masina virtuala (tot Windows 7) am mai testat Avast si Avira. La Panda masina virtuala abia se misca, navigarea prin meniul suitei era foarte greoaie, scanarea pornea cu mari sfortari si dura destul de mult. Am testat si cateva link-uri(12 mai exact), in genul languy, dar Panda nu a detectat prea multe (Avira le-a blocat pe toate).
  – Pe calculator am observat un consum mai mare de resurse (fata de Avira), in special atunci cand era pornit avjobs, procesorul fiind ocupat cam 50% de acest serviciu. O alta problema pe care am observat-o a fost ca, la un timp dupa ce porneam calculatorul sau dupa restart, imi dadea ceva de genul Pana Internet Security has stopped working si trebuia sa il pornesc manual.

  Pe langa Panda am mai avut instalat si CIS 4.1.

 6. paulosym

  Ciudat…cam multe probleme la altii din cate observ. Ce e si mai ciudat e ca folosesc Panda de foarte mult timp si nu am patit asa ceva niciodata. Singurele probleme pe care le-am avut au fost alarmele false si scanarile de medie durata…dar hai sa fim seriosi sunt alti antivirusi mult mai greoi. Ce mi-a placut cel mai mult la el este puterea de dezinfectie a unui sitem infectat, si bineinteles consumul scazut de resurse…

  PS: ….si totusi urasc interfata de 2011 (si cele precedente erau urate, dar acesata le depaseste) …cei de la Panda chiar nu se pricep la asa ceva….

 7. catalin

  Anul acesta (conform av-comparatives) lupta pentru suprematie se va da, cred eu, intre kaspersky si eset.
  Sa asteptam finalul testelor pentru a ne convinge 😀

 8. Victor

  Totul e ok, dar totuși nu înțeleg 3 lucruri:
  1) de ce am impresia că tastatura virtuala a fost concepută pentru Windows 98?
  2) de ce se ”laudă” cu tehnologia Remote PC Access, când de fapt trebuie să instalezi un alt produs (BeAnywhere, licența căruia costă $35/an)?
  3) de ce se ”laudă” cu tehnologia Save Browser (sandboxing), când de fapt trebuie să instalezi VirtualBox?

  Dacă sincer, nu credeam că o companie ca Panda Security, poate să implementeze astfel de tehnologii într-un mod atât de stângaci 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.