Cauti lucruri Gratuite pe net? Poti gasi foarte multi Virusi

Este probabil logic si evident ca atunci cand intri pe site-uri pornografice, ai toate sansele sa “prinzi” un virus. Stiai ca poti pati acelasi lucru cautand muzica sau filme gratuite?

Un studiu McAfee a relevat faptul ca adaugarea cuvantului “free” (gratuit) intr-o cautare Google creste semnificativ sansele de a accesa un site infectat.
Spre exemplu, cautarea unor tonuri de apel gratuite va spori riscul de a te infecta cu 300%.

Cautand “versurile” (lyrics) unui artist vei avea sanse de doua ori mai mari de a te infecta, decat daca ai fi cautat un ton de apel pentru acelasi artist.

Cautand o melodie si folosind termenul “MP3” in cautare va spori riscul de a gasi un site ce gazduieste malware. In ultima perioada, s-a raportat o crestere cu 40% a numarului de site-uri ce furnizau virusi sau incercau sa castige bani in mod necinstit oferind spre vanzare continut piratat, fara nici o garantie din partea artistului sau casei de productie.

site-uri infectate pe internet cautand lucruri gratuite


Daca doresti sa descarci emisiuni TV, filme sau jocuri sportive, vei avea de asemenea “sansa” de a te lovi de virusi si site-uri infectate.

12% din site-urile ce distribuie continut neautorizat contin virusi si 7% sunt afiliate cu organizatii ale criminalitatii cibernetice.

“Site-urile au un aspect profesionist si incearca sa pacaleasca utilizatorul oferindu-i o perioada de testare a produselor oferite, fie gratuita, fie contra unei sume minime de bani. Odata ce utilizatorul accepta, trebuie de asemenea sa-si dea acceptul ca PC-ul lor sa intre intr-o retea mai vasta de calculatoare, ce sunt implicate intr-o gama larga de infractiuni – spalare de bani, furt de informatii: parole, nume de utilizator. De asemenea, computer-ul tau este “scanat” si informatii precum: versiunile programelor instalate, sisemul de operare, etc sunt trimise unor terte persoane\companii in scop malitios”, afirma raportul.

Pentru a minimiza riscul de a te infecta, cand navighezi pe un site in aparenta sigur, trebuie sa iei in considerare urmatoarele:

 • incearca sa cumperi ceea ce doresti, in loc sa cauti versiunea mai simpla si gratuita (muzica, filme, jocuri, etc)
 • nu include cuvantul “free” in cautari, decat in cazuri limitate
 • foloseste un program\plugin de tipul WOT, care-ti va indica site-urile periculoase in rezultatele cautarilor
 • fii sigur ca antivirusul tau este corect configurat si actualizat


via CNET

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

6 responses to “Cauti lucruri Gratuite pe net? Poti gasi foarte multi Virusi”

 1. warsno

  in ziua de azi nu as da bani pe tot felul de softuri care sunt free pe net

 2. zame77

  Domnule Radu a fost lansat astazi Comodo Internet Security 5? Si daca da,va rog as vrea sa ne spuneti cate ceva despre el si daca este posibil,va rog sa postati si un link pentru a-l descarca ! Va multumesc !

 3. krotal

  Multumesc pentru informatiile din acest articol!

 4. calin

  da asai dar romanu nu prea are bani sa ea albume sau programe sau suite de securitate pe bani si apleaza la cele piratate chiar cu riscu de a se infecta sau de a lua OS infectat sau alt program infectat. dar sa vb pe partea asta de piraterie sunt si produse care nu sunt virusate chiar des piratate. Nu dau detalii pt ca nu incurajez pirateria dar suntem in romania salarii de mizerie locuri de munca putine si preturile exagerate sau mari.

Leave a Reply