Al doilea troian care tinteste platforma Android, raspandit prin intermediul site-urilor pentru adulti

virus androidLa o luna distanta de la aparitia primului troian detectat pe telefoanele cu sistem de operare Google Android, Kaspersky Lab a identificat un al doilea astfel de malware – categorizat ca Trojan-SMS – care ataca smartphone-urile cu sistemul de operare Android.

Cu scopul de a infecta cat mai multe dispozitive mobile odata, infractorii cibernetici distribuie noul tip de cal troian prin intermediul site-urilor din Rusia care apar în primele rezultate ale cautarilor dupa fisiere video pornografice. Imediat ce sunt accesate, aceste pagini recomanda utilizatorilor de telefoane Android sa instaleze Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.b, mascat sub o aplicatie video de 16.4 Kb, necesara pentru a reda continutul site-urilor respective. Posesorilor de telefoane care folosesc alt sistem de operare decat Google Android nu li se solicita aceasta instalare.


Odata accesata, aplicatia falsa începe sa trimita sms-uri catre un numar cu suprataxa, fara ca utilizatorul sa stie acest lucru. Fiecare mesaj text trimis costa 6 dolari, rezultand într-o suma semnificativa de bani transferata în conturile infractorilor cibernetici.

„Utilizatorii de Android trebuie sa fie foarte atenti la serviciile care necesita permisiune de acces din partea aplicatiilor”, spune Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager la Kaspersky Lab. „Permiterea unei aplicatii de a accesa automat fiecare serviciu de care spune ca are nevoie pentru a opera, poate duce la situatii în care aplicatii nedorite sau malware modifica sau lanseaza comenzi fara alt acord din partea utilizatorului”, completeaza Maslennikov.

Codul malware pe baza caruia a fost construit Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.b este similar cu Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a – primul cal troian detectat de expertii Kaspersky Lab în urma cu aproximativ o luna. Acesta este un indiciu ca ambele tipuri de malware au fost create de aceeasi persoana sau acelasi grup de infractori cibernetici.


Analistii IDC au raportat recent ca telefoanele cu sistem de operare Android au inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor la nivel mondial, comparativ cu alti producatori. Kaspersky Lab estimeaza ca numarul programelor periculoase care ataca aceasta platforma de operare va creste considerabil in viitorul apropiat, compania de securitate lucrand în prezent la dezvoltarea de tehnologii si solutii pentru a proteja utilizatorii dispozitivelor mobile cu Google Android.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

3 responses to “Al doilea troian care tinteste platforma Android, raspandit prin intermediul site-urilor pentru adulti”

 1. tipo

  pai atunci de mi-as schimba nokia 3310??? :p

  1. Gigi

   Pentru ca nu te mai tine bateria 😆

 2. IanFrank

  hm… din câte înţeleg… dacă îţi vezi de treaba ta şi laşi site-urile de 2 bani în pace… eşti mai ferit de viurşi… right? 🙂

Leave a Reply