Test al Detectiei Totale pe 20 de Programe Antivirus (AV-Comparatives.org)

av-comparative.orgAV-Comparatives.org este in forma zilele acestea. Astfel a lansat un nou test comparativ realizat in luna August 2010.
Este vorba de “clasicul” test al detectiei totale pe un set de virusi.

Testul a continut un numar ceva mai mic de virusi, axandu-se doar pe acei virusi care au fost descoperiti in ultimele 8 luni si au o posibilitate reala de a infecta un PC.
Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste alarmele false s-a realizat o trecere in revista a prevalentei lor si anume: cati utilizatori se pot lovi, teoretic de acea detectie falsa.

Testul a fost realizat in luna Februarie 2010, evaluand rata de detectie a tuturor virusilor la o scanare manuala. Trebuie tinut cont de faptul ca o solutie de securitate moderna are si alte mecanisme de protectie, in afara de simpla detectie a unui virus prin scanare, iar acest test nu trebuie luat in considerare ca singurul criteriu pentru alegerea unui produs.

Au fost testate 20 programe antivirus printre care: Avira AntiVir, Avast, AVG, BitDefender, Kaspersky Antivirus, McAfee, NOD32, Norton Antivirus pe un sistem Windows XP SP3.

Programele au fost actualizate ultima data pe 16 august 2010 si au fost testate pe un set de aproximativ 917.000 virusi.

Clasamentul final arata astfel:

 • G DATA – 99.9%
 • Avira AntiVir, Trustport – 99.8%
 • McAfee – 99.4%
 • Avast, BitDefender – 99.3%
 • F-Secure, eScan, Panda – 99.2%
 • Symantec – 98.7%
 • ESET NOD32 – 98.6%
 • AVG, Kaspersky – 98.3%
 • PC Tools – 98.1%
 • Microsoft – 97.6%
 • ……
 • Trend Micro – 90.3%

Primele doua locuri sunt ocupate, ca si in testul precedent (februarie 2010) de G Data si Avira cu o detectie aproape perfecta. McAfee este intr-o usoara crestere si ocupa locul 3, fata de locul 5 anterior.

Este interesanta si demna de laudat cresterea BitDefender (cu aproape 2%), ajungand de pe locul 9 pe locul 4.
Nu in ultimul rand, AVG are poate cea mai mare crestere (4 procente), reusind sa ajunga la detectie produsul Kaspersky.


Toate produsele care au inregistrat un procent de peste 98% detectie sunt foarte bune sau chiar excelente (peste 99%) si pot fi utilizate fara probleme pentru protectia PC-ului.

A doua parte a testului a evaluat rata de alarme false (FP): fisiere neinfectate, clasate ca virusate. Aici clasamentul, in ordinea crescatoare a numarului de alarme false a fost:

F-Secure – 2 FP, Microsoft – 3 FP, BitDefender – 4 FP, ESET – 6 FP, Avast si Symantec – 9 FP, Avira – 10 FP, AVG – 19 FP, Kaspersky – 46 FP, Panda – 98 FP (un numar mai mic de alarme false semnifica un rezultat mai bun). De remarcat ca Avira si-a mentinut rata mica de alarme false rezolvandu-si astfel problema deja “clasica”.

Pe de alta parte Kaspersky inregistreaza un numar exagerat de mare de alarme false, iar Panda isi dubleaza numarul acestora, ajungand la un neverosimil 98. Speram ca vor mai lucra pe aceasta parte, deoarece o alarma falsa poate fi la fel de periculoasa ca un virus.


Al treilea si cel din urma test a fost viteza de scanare, unde primele 5 clasate au fost:

 • Avast – 17.2 MBs
 • Avira – 15.1 MBs
 • Panda – 14.6 MBs
 • Symantec – 13.3 MBs
 • AVG – 13 MBs

Cele mai lente 5 programe antivirus au fost: ESET Nod32, Trustport, eScan, Microsoft, Norman cu mai putin de 10 MB/s.

Distinctia ADVANCED+ a fost acordata, tinand cont de primele doua teste, urmatoarelor programe: Avira, G Data, Symantec Norton Antivirus, Avast, F-Secure, BitDefender, eScan, ESET, PC Tools.
Acestea sunt si recomandarea mea pentru protectia PC-ului vostru. Tinand cont ca doua sunt Gratuite, aveti de unde alege. 🙂

Penalizate pentru numarul ridicat de alarme false programele Panda, AVG, Trustport, McAfee si Kaspersky au obtinut doar distinctia ADVANCED. Tot ADVANCED au obtinut Microsoft si Sophos.

Trend Micro se afla in cadere libera si nu reuseste sa treaca testul, alaturi de produsul chinez: Kingsoft.

Pentru rezultatele complete si alte detalii vizitati site-ul: AV-Comparatives.org

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

27 responses to “Test al Detectiei Totale pe 20 de Programe Antivirus (AV-Comparatives.org)”

 1. ocsi

  De retinut ca cei de la Avast iarasi au testat versiunea gratuita. Si sta chiar foarte bine in clasament obtinand rezultate foarte bune la toate capitolele. In rest, rezultatul este destul de strans.

 2. Adr

  Parca zicea Melih ca o sa fie si Comodo Antivirus testat…

 3. Nelu

  Am inteles ca ei testeaza produse la cerere.Avastul a pus la testat versiunea free

  1. ocsi

   Da, asa e. Cei de la Avast au decis sa “puna la bataie” versiunea gratuita si …. “au iesit” bine.

 4. albert

  @Radu: daca folosesc avira in versiunea free, nu sunt protejat pe web, nu? ( chiar si cu comodo fw alaturi)

  Momentan am un trial de 60 zile de la Norton IS.

  Ce ai alege intre:
  1- avira free + comodo
  2- nod32 cu licenta( am citit ca la dezinfectie si rapiditate la scanare nu exceleaza)
  3- norton trial ( din nou, dupa expirarea actualului)
  4- avast free ( aici nu sunt sigur ca inteleg prin ce difera de fapt de versiunea cu plata)
  5-Bitdefender 2011 ( licenta primita cadou de curand)
  6-Kaspersky

  1. ocsi

   Ar fi buna combinatia: avira 10 free + comodo

  2. happyday

   kaspersky e cu licenta?

 5. Caponescu

  @albert te sfatuiesc sa alegi Avast + Comodo eu asta am acum pe un laptop destul de slabut si sunt multumit si la capitolul resurse consumate.
  A doua varianta ar fi avira free + comodo, ai grija la avira ca nu isi mai face update-urile singur, trebuiesc facute manual zilnic!

  costuri = 0

  1. ocsi

   Avira 10 Free se updateaza singur. Intr-adevar sunt momente (cand sunt pachete mari de actualizari, cand apar noi versiuni ale modulelor componente, sau versiuni noi ale programului) cand se updateaza greu sau deloc. Dar si aici exista o solutie:
   (cred ca majoritatea folosesc Windows XP motiv pentru care ma refer la acest OS)
   – Start – Run – aici Copy / Paste (cu tot cu ghilimele) la linia:
   “C:Program FilesAviraAntiVir Desktopupdate.exe” /DM=”0″ “/NOMESSAGEBOX /receivetimeout=180”
   – Apoi OK (sau Enter)
   Intr-un final … VICTORIE!!! … se updateaza.

 6. Caponescu

  @albert Vezi aici o comparatie intre versiunile Avast. https://www.avast.com/en-eu/comparison-chart

 7. catalin

  Daca e sa se mearga pe compania Kasperksky la protectie, preferabil ar fi sa se aleaga suita lor de securitate (Kaspersky Internet Secuerity) care, dupa parerea mea, e cea mai buna la ora actuala ; modulul antivirus nu e deosebit fata de celelalte produse.

 8. cosmin

  radu ce versiune de bitdefender a fost testata 2010 sau 2011 ??? si felicitari companiei ca vad ca au crescut in detectie cu toate ca uni al critica este un antivirus de bun si din cate vad este mai bun ca panda

 9. albert

  multumesc.

 10. gabriel

  Bravo bitdefender

 11. Cata

  A fost folosit Avira Free ?

 12. Nelu

  A fost Antivir Premium 10.0.0.603,cred ca ultima versiune

 13. ChRS

  Salut tuturor, felicitari pentru articol si pentru informatiile date. M-am uitat din curiozitate si pe av-test si acolo sunt alte rezultate…. amu nu stiu care dintre aceste “corporatii” reda mai bine realitatea… In alta ordine de idei, mi-am luat de curand un router wireless de la Belchin (sper sa nu fac reclama asa), cuprinzand si un firewall hardware. Dupa instalarea routerului, mi-am dezistalat antivirusul (cel cu firewall inclus) si am instalat unul fara firewall (am trecut de la Eset Smart Security la Eset Nod32). Firewall-ul de la windows si de la router este pornit tot mereu. Intrebarea mea este: imi recomandati sa instalez si un firewall (software) sau nu?

 14. Mikay

  bravo pentru Avast! se tine bine 🙂

 15. Cristi

  Avast Free+ Mallaware Bytes folosesc super… nici un virus se misca ff repede pe windows vista sau 7… super avastul free…..

 16. ChRS

  Am XP Sp3 cu licenta originala si update-uri la zi. Firewall-ul din interiorul routerului are setare de pornire/oprire, wan ping blocking, mac filtering. In rest mai are setari de Port Fordward si client ip filter.

 17. BitDefender Total Security 2011 – Ghid Setari Recomandate

  […] pe aceasta pagina.Generatia de produse BitDefender 2011 a fost lansata si in Romania de curand. La ultimul test AV-Comparatives.org a obtinut un procent ridicat de detectie (99.3%), oferind o protectie excelenta.Pentru cei care-l […]

 18. claudiuc

  “We decided that our new free product needed to be the best antivirus product in the world—not just the best free product. ”

  https://blog.avast.com/2010/01/19/avast-free-antivirus-version-5-0-%E2%80%9C%E2%80%A6nothing-short-of-a-miracle%E2%80%9D/

 19. cosmin

  avast free+online armor firewall …protectie imbatabila pt orice pc ziccccccccccccccccc

Leave a Reply