[Updated] COMODO vs Norton – Castigator: COMODO (Test Comparativ by AV-Test.org)

In urma cu mai mult de o saptamana Comodo a provocat Symantec la o confruntare directa intr-un test comparativ pentru a evalua protectia oferita impotriva ultimelor amenintari. Se dorea o comparatie intre un produs gratuit si unul cu bani, pentru a arata cine are capacitatea de a proteja un utilizator final mai eficient.

Provocarea vine in urma unei declaratii facute de un reprezentant Symantec care a afirmat ca “un antivirus gratuit nu este suficient: este nevoie de o tehnologie avansata, ce poate proveni doar de la o suita de securitate matura, cu bani.
Astfel, COMODO a contactat firma AV-Test.org, specializata in realizarea de teste comparative. S-au evaluat Comodo Internet Security 5 si Norton Internet Security 2011, in ceea ce priveste protectia unui PC in timp real si mentinerea sa fara virusi.


Trebuie mentionat ca motto-ul COMODO este: “Tinta noastre din prima zi a instalarii produsului este mentinerea PC-ului curat. Aceasta este o strategie de marketing diferita fata de curatarea unui calculator deja infectat.“, conform declaratiei lui Melih Abdulhayoglu, CEO Comodo.

Sincer sa fiu, si cred ca veti fi de acord cu mine, aceasta este exact ce are nevoie un utilizator in ziua de azi. Se spune deja, in multe domenii, ca a preveni este mai de dorit si mai usor decat a trata. In domeniul securitatii IT, cand apar zeci de mii de amenintari zilnic, acest deziderat devine imperios necesar.
Unde mai pui ca dezinfectia nu este intotdeauna un succes, chiar daca antivirusul are toate mecanismele necesare de a sterge si curata fisierele infectate.

Acestea fiind zise, AV-Test.org a ales 30 de virusi de ultima ora si a rulat fiecare fisier pe calculatoarele de test (Windows XP SP3).

comodo bate norton


Ambele produse au reusit sa detecteze si sa avertizeze pentru toti cei 30 de virusi. In ceea ce priveste blocarea lor, Norton a esuat in a bloca 3 dintre fisierele infectate, in timp ce Comodo a anihilat cu succes toate cele 30 de mostre de virusi, lasand PC-ul curat. Este un lucru normal, datorita noii tehnologii Sandbox a Comodo, care izoleaza automat orice fisier necunoscut, fara semnatura digitala. De asemenea componenta Defence+ asigura o protectie suplimentara pentru orice ar putea rata Sandbox-ul.

Al doilea test, a fost curatarea unui PC infectat cu cei 30 de virusi. Aici Comodo a reusit o dezinfectie eficace in 16 cazuri (53%), iar Norton in 24 (80%).

In concluzie, Comodo a demonstrat ca asigura cea mai buna protectie pentru un PC curat, mentinandu-l asa, indiferent ce virusi sau amenintari informatice il vor ataca. Astfel, afirmatia celor de la Symantec devine partial reala si valida, nefiind necesara o protectie pe bani, pentru a proteja un PC.
Pe de alta parte, Comodo mai are de imbunatatit dezinfectia, insa atat timp cat asigura cea mai buna protectie posibila, este foarte putin probabil sa ai nevoie de aceasta caracteristica.

Iata si declaratia lui Melih Abdulhayoglu, CEO Comodo legat de protectia gratuita vs cea cu bani:

Click here to watch the featured video

Pentru alte detalii privind testul comparativ, descarcati fisierul PDF urmator:
https://www.comodo.com/home/internet-security/Symantec-versus-Comodo.pdf

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

38 responses to “[Updated] COMODO vs Norton – Castigator: COMODO (Test Comparativ by AV-Test.org)”

 1. happyday

  testul imi pare subtirel si nu prea relevant. sa nu uitam ca, la ultimul virus bulletin, comodo nu a aratat mare lucru, chiar daca testul respectiv a fost pe windows server. asta nu inseamna ca nu promite πŸ™‚ . probabil, in momentul in care va fi luat in seama si de celelalte companii specializate in evaluarea antivirusilor si va fi supus la teste mai ample, in egala masura cu solutiile de securitate consacrate, vom avea o imagine a stadiului evolutiei acestui produs.
  pana atunci eu zic sa nu ne hazardam cu concluziile πŸ™‚ !

 2. Roni

  Bravo comodo & norton !

  Dar de ce au folosit doar 30 virusi ? Dupa parerea mea , din 30 virusi nu poti trage concluzii corecte !

  Trebuiau sa foloseasca macar 1000 virusi de ultima ora … desi ar fi putin si atat …

  Un antivirus nu inseamna doar protectie impotriva a ” 30 VIRUSI de ultima ora ” .. In multe alte domenii , norton IS il intrece pe comodo .

  Radule , dupa parerea ta am dreptate ? Care antivirus este mai bun dintre cei 2 ???

 3. Marius Teletin

  Foarte bine comodo. Totusi, pt un utilizator obisnuit nu este recomandat Comodo. Un singur alow la o alerta defense + si poti fi virusat. Norton face toata treaba singur, deciziile sunt luate automat. In acelasi timp la NIS se poate activa optiunea Advanced Events Monitoring , setare nerecomandata pt un incepator, dar va permite utilizatorului sa ia decizii singur si va semana oarecum cu ce face defense +. Nu cred ca av-test a testat Nis cu Advanced Events Monitoring ON , rezultatul ar fi fost altul. In opinia mea as alege NIS . La setarile Default il poate folosi oricine si exista posibilitatea sa fie folosit si de experti prin activarea Advanced Events Monitoring .

 4. Tweets that mention COMODO vs Norton – Castigator: COMODO (Test Comparativ by AV-Test.org) -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by BABI, Radu. Radu said: COMODO vs Norton – Castigator: COMODO (Test Comparativ by AV-Test.org): In urma cu mai mult de o saptamana Comodo … https://bit.ly/9wqdIS […]

 5. Stefan

  12 MB de memorie foloseste NIS 2011, il folosesc de vreo 4 luni si inca nu am probleme cu nimic. Nici nu-l simte sistemul si nici nu ma freaca la cap cu 100 de intrebari pe minut,despre ce sa faca ori ba.

 6. Alin

  Comodo streseaza userul cu alerte, Norton ia decizii singur.

  1. Sakara

   Si daca identifica gresit un fisier ca fiind infectat fara nici un stres o sa it “distruga” programul sau win-ul. Bit a reusit sa distruga” zeci de mi de calculatoare dupa ce a identificat gresit unele fisiere ca fiind infectate – cat timp un antivirus i-a decizii fara sa intrebe utilizatorul riscul este destul de mare.
   Probabil ca deciziile luate de Norton nu au fost cele mai bune pentru ca a infectat sistemul desi a identificat virusul.

 7. Sakara

  @Marius Teletin
  Detectie nu este acelasi lucru cu protectie – NIS a detectat virusii dar nu a putut prevenii infectia – posibilie cauze:
  – deciziile, automate, luate nu au fost cele corecte;
  -Norton are gandaci (bug-uri) care permit infectarea sistemului chiar daca detecteaza virusul;
  -Norton are o arhitectura ineficienta care nu poate prevenii infectia

  Dezinfectie:
  Desi Norton a castigat in realitate a pierdut deoarece nu am putut curata sistemul care in final a ramas infectat (.exe – nu sunt o, reala, amenintare; registry key pot fi o problema; fisiere modificate mare problema – cam asta a lasat Norton dupa dezinfectie).
  Oricine stie ca o data infectat este foarte greu sa cureti infectiile (mult timp si multe programe de folosit). Este ca si in medicina daca tratamentul presupune amputarea unui membru sau regim strict ….. este mult mai “sanatos” sa previi infectia.

  Asa cum s-a mai spus in ver.6 se vor ocupa de dezinfectie. Acum In teste este un nou “modul” care va creste detectiea in cazul 0 day. O sa apara curand si va fi disponobil in ver. 5.1 (teoretic).

 8. Shakalu

  Radu, multumim pt informatii…dar trebuia altfel tratata aceasta informatie – mai obiectiv

  Daca ma intrebi pe mine, un comodo cu un panda cloud antivirus free/avira – rocks!

  1. Comodo a picat ultimul test VB si probabil avea nevoie de un “refresh” pe piata…si de aici informatiile cu provocarea…bla bla bla…marketing asocierea cu branduri mai puternice..etc
  2. Nu se poate compara antivirusul Norton cu cel de la Comodo (Norton este mult mai bun)
  3. Nu se poate compara firewall-ul Comodo cu cel de la Norton (cel de la Comodo este mult mai bun)
  4. E greu sa compari 2 solutii de securitate complete (de tipul internet security) doar dupa 30 de virusi..Comodo IS poate este mai buna pt mine, pt tine..dar pt userii obisnuiti…o sa vada doar o solutie paranoica cu multe intrebari si probleme…daca mai seteaza si dns-urile comodo si isi mai prind urechile si in alte setari…si vad un ativirus cu multe false positive (solutiile de tipul IS se compara dupa mai multe criterii: instalare, viteza, interfata, detectie real time, browsing, parental control..spyware, privacy, utilitare incluse)
  5. Nu trebuiesc comparate mere cu pere…si ca sa fac o gluma…poate vezi maine poimaine: Symantec cumpara Comodo :))https://www.symantec.com/about/profile/development/acquisitions/index.jsp

 9. zame77

  Stiu ca nu sunt cunoscator in materie de IT,dar ca sa fie o eficienta impotriva virusilor ,de ce nu incearca si cei de la COMODO sa creeze o suita de securitate in care firewall-ul sa nu mai puna intrebari utilizatorilor? Se stie ca nu toti utilizatorii sunt asa buni, sau instruiti sa foloseasca un firewall .Asa cred vor castiga lupta cu multe firme cunoscute de securitate,si daca ar face acest lucru sigur il voi folosi si eu(tocmai de aceea nu-l folosesc)!Domnule Radu ,de ce nu-i intrebati acest lucru!?

 10. Romica

  CIS 2011 Complete is the best ! Radu stieee !

 11. Roni

  @Radu : tu ce antivirus folosesti ? COMODO ?

 12. Aurel

  E ridicol sa se faca o comparatie intre cele doua produse.Diferenta e imensa in favoarea lui Norton.Dar daca se merge pe principiul “sa -i prostim pe prosti ” s-ar putea sa tina nitel.Cu astfel de articole risti sa-ti compromiti blogu’.Cat despre alerta falsa Norton asupra prezentei Zone Alarm e total gresit sa o consideri alarma falsa .Pur si simplu e vorba despre o incompatibilitate intre cele doua produse despre care se stie demult.

  1. Roni

   Sunt de acord cu Aurel … Radule , nu zici nimic ? … Are sau n-are dreptate ?

 13. Marius

  @ Sakara
  -Norton are gandaci (bug-uri) care permit infectarea sistemului chiar daca detecteaza virusul;
  -Norton are o arhitectura ineficienta care nu poate prevenii infectia

  Nu este vorba despre gandaci aici( bug-uri). Probabil a fost vorba despre SONAR care in anumite situatii nu protejeaza 100%, cum nici un antivirus nu o poate face. Poti activa optiunea Advanced Events Monitoring pt o mai buna protectie. Nu cred ca viitorul o sa stea in HIPS ci in tehnologia pe care o dezvolta Symantec : Reputation Scan sau Ubiquity https://www.symantec.com/business/theme.jsp?themeid=ubiquity&inid=us_ghp_hero2_ubiquity.
  Deja Reputation Scan este bine implementata cam in orice browser. Oricum Comodo se tine bine, iar versiunea 5 este un pas mare inainte.

 14. Catalin(Malwarewiki)

  +1 Comodo (e free) 😐

 15. Marius

  Un amanunt de remarcat. Comodo a fost actualizat pe 30.09.2010, iar Norton pe 27.09.2010. Trei zile pot conta mult , mai ales pt amenintari de ultima ora, daca la asta se refera “signature date”

  1. happyday

   daca mai luam in calcul si fusul orar e clar ca norton era mai “obosit” πŸ™‚ .

 16. catalin

  idem Catalin(Malwarewiki)
  Asta ar trebui sa dea de gandit.
  Comodo e FREE !

  1. Catalin(Malwarewiki)

   @Catalin Asta e doar asa ca in prima faza oricum vad ca sunt multe discuti pe tema asta (uni au dreptate alti …) fiecare decide singur ce foloseste

 17. eugen

  Da,Comodo e free si se dezvolta,continuu,iar de la versiunea 5 au facut multe schimbari majore,firewall-ul nu te mai sacaie cu intrebari,fisierele necunoscute pot fii trimise si sunt analizate rapid pe serverele lor.In curand,am inteles ca vor implementa tehnologia DACS,care va schimba mult detectia si dezinfectia antivirusului,iar sandbox-ul lor e foarte bine pus la punct,practic nu trece nimic de el fara sa stii.Cat despre Norton,e bun,dar ca si firewall mai au de lucru,la el,iar Sonar ,da si el alarme false.Sa aveti o zi placuta,eu am plecat la munca.

  1. Roni

   ba ? Ce facem ?
   ne mintim ca acel comodo este mai bun pt ca e free , si-i ” prostim pe prosti ” , sau gandim , si vedem ca norton e mai bun chiar daca costa …

   sau radu are prieteni la comodo , si de aia-i mai bun ?

   in fine , Norton is the best !

   1. Adr

    “Ba”, dar tu de unde ai decretat ca Norton e “za best”? Esti vreo autoritate in domeniu?

  2. Catalin(Malwarewiki)

   @eugen Norton Internet Security / Symantec Endpoint Protection folosesc ca firewall Sygate πŸ˜‰ ca si o observatie

 18. tipo

  chiar daca dai allow unui soft pe care nu il stii, fie el si virus, daca nu este in baza de date comodo o sa se instaleze in sandbox.deci rau sistemului nu va face.in v5 defense+ e mai mult pt programe legitime.cele neligitime se duc automat in sandbox.daca ar exista doar comodo si norton in lume as alege clar comodo.
  pt “Toma Necredinciosul”:
  https://www.youtube.com/languy99#p/u/16/-sN7ISKNeGM

 19. Roni

  @adminul site-ului

  Am nokia 5530 . https://i39.tinypic.com/qqdd7t.jpg

  Cand intru pe site, de pe mobil , ma redirectioneaza automat catre site-ul faravirusi pt mobil.
  Nu vreau sa faca asta pentru ca pe site-ul pentru mobil vad o parte mica dintr-o postare. In plus nu apar nici comentarii, nu pot nici comenta …

  Cum facem ? Poti rezolva problema ?

  Rony

 20. Roni

  ok, mersi Radule ! o sa incerc

 21. caraboy

  Radu, in pagina pt mobil nu se poate citit tot articolul, deci oricum apesi pe β€œSwitch to Desktop site”. E doar un pas in plus si in final tot la acelasi trafic ajungi, chiar mai mare ca mai vizualizezi si pagina pt mobil prima data. Eu intru direct din google reader mobile, unde oricum afiseaza o mica parte din feed.

  PS: video-ul din post nu merge, dau click pe el si ma trimite la o pagina cu not found. πŸ™‚

 22. Robert

  Salutare tuturor.

  As vrea sa va spun sa nu aveti incredere in testele acestea comparative. Cel mai bine e sa testezi tu produsul pe propriul tau calculator sau, cine are timp sau e dornic sa invete cate ceva legat de securitatea IT(pe mine m-a ajutat sa scap de dubii), uitati-va pe canalul lui mrizos de pe youtube. El testeaza produse de securitate. Deasemenea, verificati si site-ul lui oficial “remove-malware.com”, pentru ca acolo gasiti diverse articole folositoare. Nu numai prevenire a virusilor, dar si curatare.

  As mai dori sa mentionez ca un antivirus obisnuit nu e suficient pentru a te proteja de amenintarile informatice. Virusi sunt creati foarte multi in fiecare zi. Cum ar putea sa te protejeze antivirusii obisnuiti de atatia virusi. Companiile nu au cum sa stie care fisiere sunt sigure, nesigure sau necunoscute? Aici vine Comodo cu produsul Comodo Internet Security care incorporeaza tehnologii foarte avansate pentru a te proteja pe tine, utilizatorul, de aproape toti virusii. CIS foloseste un antivirus, defense+, auto-sandbox si firewall pentru a te proteja.
  Antivirusii obsinuiti ar trebui sa fie folositi alaturi de un produs HIPS, cum este tehnologia de la Comodo numita defense+. Din pacate, aceste soft nu este pentru toti. Utilizatorul trebuie sa aiba putina experienta si sa stie ce fisiere, programe sa permita si care nu. Pentru ca o singura greseala(un singur allow unui fisier necunoscut) poate fi fatala.
  Dar toata lumea ar trebui sa aiba putina experienta si sa stie ce fisier este cunoscut si care nu.
  Pur si simplu, daca nu cunosti, “Deny It”. Apoi, intra pe google si verifica daca acel fisier este periculos sau daca este intr-adevar, sigur.
  In concluzie, un produs precum CIS, este tot ce va trebuie ca sa va protejati calculatorul de ultimii virusi. Si intotdeauna, testati produsele pe propriile voastre calculatoare si atunci formati-va o parere despre el. Repet, sa nu aveti incredere in expertii care efectueaza testele la antivirusi, pentru ca nu se stie daca ceea ce publica ei pe site este intr-adevar relevant in realitatea noastra.
  Intotdeauna, uitati-va la revieweri facute de altii utilizatori care au cumparat acel produs si va veti forma o opinie despre acel produs. Il testati si la dvs. acasa si vedeti intr-adevar daca este asa.
  Asa cum spune si Melih Abdulhayoglu, directorul executiv al Comodo intr-un video “Free Vs Paid Anti-Virus” de pe youtube, gratuit nu inseamna ca nu exista securitate. Arhitectura conteaza.
  Iar ceva platit nu este neaparat ceva bun. Asadar, nu va luati dupa cei care au spus ca gratuit nu este bun, iar platit este ceea ce ar trebui sa folosim cu totii pentru ca nu este adevarat.
  Desigur, puteti lua in considerare si testele facute de agentiile comparative, dar nu considerati acele teste ca fiind o decizie finala in ceea ce veti folosi pe viitor. Uitati-va si la ceea ce au spus alti utilizatori ca dvs.

  Va multumesc pentru timpul acordat citirii acestei replici atat de lunga, sper sa nu va deranjeze sau sa va pierdeti rabdarea datorita lungimii continutului acestei replici. Imi cer scuze pentru repetare.

  Va doresc sanatate si numai bine tuturor!:)

Leave a Reply