Comodo Internet Security 5.0 vs Online Armor ++ 4.5 – Test al Protectiei

Prietenul meu de pe Deels.tk a realizat doua noi teste pentru doua suite de securitate: prima gratuita, a doua contra cost. Este vorba de Comodo Internet Security 5.0 si Online Armor ++ 4.5.

S-a urmarit evaluarea protectiei in timp real, dar si scanarea la cerere pentru cele mai noi amenintari. S-au folosit 3531 fisiere infectate (din perioada 10.09-16.10.2010) pentru scanarea on-demand si au fost rulate apoi cateva fisiere aleatorii nedetectate la scanare, pentru a vedea eficienta protectiei in timp real.


Care a fost metodologia de testare?

 1. am pregatit o masina virtuala Windows 7 Pro x86 cu 1 GB de RAM (specificatiile unui computer medium-low) si o partitie de 40 de GB.
 2. am instalat Comodo Internet Security 2011 (ultima versiune disponibila pe site-ul producatorului, adica 5.0), am actualizat produsul.
 3. am folosit malware din perioada 10.09-16.10.2010, adica exact de ce va puteti lovi acum pe internet.
 4. au fost pastrate setarile default ale suitei, nimic nu a fost modificat.
 5. am testat scanarea on-demand oprind protectia in timp real si scanand directorul cu malware mentionat mai sus, ce continea 3818 sample-uri in 74 de directoare.
 6. am sters toate infectiile gasite si apoi am reactivat protectia in timp real.
 7. am incercat sa rulez cateva sample-uri (random dar in asa fel incat sa acopar intreaga perioada) dintre cele care au ramas nedetectate in folderul cu pricina.
 8. am dat ALLOW la prima alerta pentru fiecare fisier rulat si apoi BLOCK la restul alertelor legate de acelasi fisier. Unde a fost posibila optiunea, am folosit Sandbox.
 9. la finele testului, am scanat intregul sistem cu Malwarebytes Anti-Malware ca sa vad ce infectii au ramas nedetectate.

In ceea ce priveste Comodo, dupa scanare au ramas 434 fisiere infectate, in timp ce Online Armor a ratat 809 infectii.
Legat de protectia in timp real, Comodo nu s-a descurcat la rularea unor adware si programe rogue, lasand cateva procese active, in timp ce Online Armor a permis doar crearea unor chei registry.

Sumarizand testul pentru Online Armor s-au desprins cateva concluzii:
Imperecherea unui firewall cu un antivirus nu este intotdeauna fericita. In acest caz, interfata nu este unitara, oferind un aspect putin haotic, lipsit oarecum de optiunile si de lucrurile care te asteptai sa fie in acel loc. Nu permite scanarea on-demand atata vreme cat protectia on-access este dezactivata. Actualizarile sunt pre-programate la una pe zi, cu posibilitatea de a le seta manual la un interval orar (minim o ora). Detectia nu exceleaza, modulul antivirus se remarca doar prin rapiditate in scanare. Firewall-ul este performant, dar nu foarte intuitiv, este nevoie de experienta pentru a putea citi si intelege foarte bine alertele; ca tot am ajuns la alerte … sunt zeci de alerte – de multe ori se suprapun cate doua sau trei – ceea ce probabil ca ar duce un utilizator neavizat in pragul unei cedari nervoase … A fost destul de stresant sa citesc fiecare alerta in parte si sa stiu ce sa permit si ce nu.

Recomand folosirea acestui produs numai utilizatorilor experimentati ce stiu sa descifreze o alerta data de firewall (si au nervii tari sa suporte cateva zeci de alerte pe zi). Modulul antivirus pare a fi neajutorat fara firewall. Chiar, cati utilizatori stiu intr-adevar la ce alerta sa dea ALLOW si la care BLOCK ?
Nu multi …
Pentru detalii complete despre evaluarea Online Armor ++ accesati:
https://deels.tk/2010/10/18/test-protectie-comodo-internet-security-2011/

Legat de Comodo autorul testului afirma:
Spre deosebire de OnlineArmor++, Comodo Internet Security 2011 (ver.5) este un produs bine inchegat, ce compenseaza rata de detectie a antivirusului cu performanta modulelor Defense+, Sandbox, Firewall si cloud.

A fost acordata multa atentie utilizatorilor incepatori, interfata fiind foarte bine realizata, alertele putine si bine explicate.

Orice persoana nesigura de legitimitatea unei aplicatii, poate opta pentru o rulare securizata, scapand astfel de grijile unei infectii cu malware – doar printr-un click, excelent! Si toate aceste optiuni, fara a fura placerea acelor “geeks” ce vor sa-si configureze la sange suita Comodo.

Ganditi-va la aceasta suita ca la un leopard in costum : Da, ramane acelasi leopard agil, atent, versatil, protector cu puii si dornic de vanatoare, dar are un aspect elegant si pasnic … pentru utilizator, NU PENTRU MALWARE!

Ca si concluzie: Incercati-l, incercati-l si iar incercati-l ! Eu il prefer atasat unui alt antivirus (da, modulul antivirus Comodo poate fi dezactivat la instalare), cel putin pana motorul lor ajunge in zona 99.x% detectie.

Se pare ca a avut ceva probleme la ultimul test VirusBulletin (7 virusi ITW ratati), dar nu e motiv de ingrijorare, producatorii au aratat ca pot face progrese imense in intervale scurte de timp, asa ca ramane doar sa apasam pe Update la momentul potrivit.

Pentru detalii complete privind evaluarea Comodo Internet Security accesati:
https://deels.tk/2010/10/18/test-protectie-comodo-internet-security-2011/

Imi permit sa trag si eu o concluzie generala, dupa cele prezentate mai sus: Comodo Internet Security se detaseaza ca invingator in aceasta lupta si ofera o protectie excelenta prin toate modulele existente. Alertele sale sunt putine si usor de inteles, fata de versiunile precedente. In ceea ce priveste Online Armor senzatia este aceeasi ca la versiunile vechi ale Comodo: cedezi tu nervos sau… dezinstalezi produsul!

Competitia continua, iar achizitionarea Online Armor de catre Emsisoft poate aduce noutati si imbunatatiri, care sa justifice pretul si utilizarea acestei suite de securitate.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

15 responses to “Comodo Internet Security 5.0 vs Online Armor ++ 4.5 – Test al Protectiei”

 1. eugen

  Radule,exact ce spuneam ieri dimineata,in threadul despre Comodo vs.Norton,incepand cu versiunea 5 Comodo,nu te mai innebuneste cu atatea solicitari,ai blocat o aplicatie care,cere conex. cu internetul,blocata este,ai dat allow sa zicem din greseala,se va conecta dar nefiind o aplicatie de incredere,o va rula in mediul protejat(sandbox),iar pc nu va avea de suferit.Chiar daca av. nu area inca,o rata de detectie asa de mare,compenseaza prin celelalte componente,care vor tine”gandacii”departe de pc.tau

 2. yo9fah

  Foarte interesant, felicitări realizatorilor ! Pe când un test de acest gen … dar cu … Outpost Security Suite Pro v 7.0.4 !!!??? 🙂

 3. Alin

  De ce as opri protectia in timp rea lcasa rulez malware ? E o prostie aceasta operatie.

 4. Shakalu

  Neah…Outpost e prea bun sa se bage in teste dastea… 🙂

 5. Edward

  @YO9FAH Voi realiza un test cu Outpost SSP si il voi posta in acest weekend pe site-ul de referinta din articol !

 6. unu

  Eu am Outpost F. Pro 7.0.4 x64 + Norton Anti-virus 2011 si merg perfect impreuna. Mare atentie atunci cand instalezi acest firewall impreuna cu un anti-virus. La instalare nu o faceti pe automat, ci custom. Nu instalati modului web si anti-spy pt ca o sa aveti probleme dupa. Calculatorul o sa mearga mai greu. Va spun din propria experienta.

 7. catalin

  Salutari.
  Am instalat de curand BitDefender Antivirus 2011 + Comodo Internet Security 5 (fara antivirus).
  A mai avut cineva aceste doua softuri ruland impreuna ? Eu am bifat optiunea de protectie DEFENSE+ la Comodo si ma gandesc sa nu intre intr-un conflict cu vreun modul BitDefender.

  In Win7/Action Center/Security – la “Spyware and unwanted software protection” sunt avertizat ca am doua programe pentru antispyware .. bla bla … si daca ele ruleaza ambele in timp real … bla bla .. pot cauza incetinirea sistemului.

  A avut careva probleme de compatibilitate ? Merita sa tin pe ON modulul DEFENCE+ de la Comodo ?

 8. Salutare... Anti-Malware...

  @: catalin !

  incearca si ZoneAlarm FireWall Pro 9… sa o-sa vezi difernta, fata de comodo firewall sau Online Armor firewall.
  eu am folosit BitDefender Antivirus 2011 + ZoneAlarm FireWall Pro 9 , si totul este ok dor ca trebuie sa instalezi zonealarm firewall dupa bitdefender

 9. Edward

  Da, merg impreuna, nu are rost sa dezactivezi Defense+ pentru ca exact aia este cea mai importanta componenta din Comodo :). Poti dezactiva IDS-ul din BD.

 10. Raducorleone

  Salut…as vrea sa-mi instalez si eu Comodo Internet Security (doar firewall-ul) insa am un PC cam slabutz, cu doar 512MB…ce ziceti, se merita sa-l instalez sau imi mananca tot RAM-ul ??

 11. Edward

  Merge relativ bine pe 512 mb de RAM. Ocupa cam 35 mb in idle si 100 mb la scanare. Dar nu te astepta ca o suita din ziua de azi sa mearga excelent pe un computer vechi, mai toate au nevoie de minim 1GB pentru a rula fluent.

  1. Catalin(Malwarewiki)

   +1 (512 este minim)

 12. xpert

  super! chiar folosesc comodo firewall
  acum asteptam sa fie comparat cu pctools firewall

Leave a Reply