Google, spionul Wi Fi universal

google spionGoogle a starnit zilele acestea un scandal urias in toata lumea dupa ce a iesit la iveala faptul ca prin programul Street View a copiat in secret miliarde de emailuluri, parole si date personale din computere private atunci cand a fotografiat si scanat strazile din peste 30 de tari.
Mai mult decat atat, tot prin intermediul programului Street View, gigantul Google, al carui slogan este “Nu fii rau”, si-a construit si o enorma baza de date cu locatia, numele si codul de identificare a milioane de retele, care sa-l ajute sa vanda publicitate mai bine.

Insa acum a fost demonstrat ca Google nu s-a oprit la usile oamenilor. Le-a intrat si in case si le-a copiat si stocat o multime de date personale. “Aceasta este cea mai mai intruziune din istoria vietii private”, a declarat minstrul Comunicatiilor australian, Stephen Conroy, iar in Marea Britanie Scotland Yard-ul analizeaza deja ce masuri ar trebui luate impotriva gigantului de internet, insa, daca vor fi luate, gigantul, a carui cifra de afaceri a fost anul trecut de 4,5 miliarde de lire sterline, risca doar o amenda de 500.000 de lire, scrie dailymail.co.uk.


Google nu a marturisit in nici un caz de bunavoie invazia in vietile private ale oamenilor din toata lumea, ci a fost fortat sa recunoasca abia dupa ce anchetele demarate in sapte tari in urma plangerilor depuse impotriva programului Street View au strans dovezi ce nu au mai putut fi in nici un fel negate. Cand la inceputul acestui an Google a fost nevoit sa admita ca antenele masinilor au fost, de asemenea, scanate pentru retele wi fi, inclusiv cele de casa, Google a incercat sa minimizeze importanta acestui fapt, insistand ca nu a colectat si stocat absolut deloc date personale. Ceva mai tarziu a recunoscut partial, spunand ca s-ar putea sa mai fi inregistrat “din greseala” si astfel de date.


“Suntem constienti ca am esuat lamentabil. Am fost umiliti cu totii”, isi pune cenusa in cap in numele companiei directorul executiv al Google, Alan Eustace. “Practic, antenele Google au putut vedea orice informatie care nu era cripatata, protejata de parole”, spune Paul Allen, editor al Computeractive magazine din Marea Britanie, siteurile bancare, de exemplu, nefiindu-le insa accesibile. “Imediat ce am realizat ce se intampla, am incetat sa mai colectam aceste date wi fi de la antenele noastre de pe strazi si am anuntat autoritatile”, sustine noua directoare a departamentului de privacy de la Google, Alma Whitten. “Vrem sa stergem aceste date cat de repede se poate si vom continua sa lucram cu autoritatile pentru a gasi cea mai buna solutie pentru a merge mai departe”, a mai dat ea asigurari.

via Realitatea.net

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

5 responses to “Google, spionul Wi Fi universal”

 1. Roni

  google e cel mai tare

  orice ati zice … si oricum ati incerca sa-l ” patati “

 2. Cris

  Hmm… bun, dăm în judecată Google, le luăm toți banii și-i băgăm în faliment. Asta o tăiem de pe listă, că nu e interesant.

  Trecem la partea interesantă: oamenii ăia sunt acuzați că au obținut date PUBLICE. Mai exact, din moment ce ei nu au spart rețelele respective, ci doar au obținut date din rețelele necriptate, atunci problema eu o văd în altă parte, anume în utilizatorii care își lasă rețelele neprotejate. Iar dacă o rețea este neprotejată, atunci poate fi considerată public hot spot (că n-ai cum să faci diferența între un public hot spot și o rețea personală neprotejată). 😛

  În cazul ăsta e vorba de Google, dar luând problema altfel: rețelele respective tot neprotejate erau, și cel mai probabil așa sunt și acum. Deci oricine care face ce a făcut Google, poate obține aceleași informații. Iar dacă faci asta la o scară mult mai mică (ieși cu receptorul pe stradă, și scanezi după rețele, apoi îți faci de cap cu ele), atunci nu se prinde nimeni. Mai vede cineva o problemă în asta, sau sunt singurul? 🙂

  =============================

  Pe de altă parte, informațiile din articol sunt cam contradictorii. la început se spune ”date personale din computere private” (ceea ce e grav, însemnând atac asupra sistemelor personale), iar apoi se lasă să se înțeleagă că doar traficul necriptat a fost interceptat (mult mai puțin grav, sau chiar deloc).

 3. C

  E cam veche stirea …

 4. Tweets that mention Google, spionul Wi Fi universal -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Caponescu, Radu. Radu said: Google, spionul Wi Fi universal: Google a starnit zilele acestea un scandal urias in toata lumea dupa ce a iesit l… https://bit.ly/b0vmuS […]

 5. MV

  Pacat ca unii nu inteleg despre ce este vorba …
  Pacat pentru ei.

Leave a Reply