Malwarebytes Anti-Malware, SUPERAntiSpyware, Spyware Doctor – Test Comparativ

Nu sunt multi cei care au evaluat comparativ produse Anti Spyware, de aceea am decis sa realizez un astfel de test pe cele mai cunoscute programe de acest gen.
Pentru inceput m-am oprit asupra celor trei produse pe care cei mai multi le recomanda in cazul unei infectii: Malwarebytes Anti-Malware, SUPERAntiSpyware si PC Tools Spyware Doctor.
Trebuie sa mentionez ca am folosit versiunile Gratuite, iar in cazul Spyware Doctor, singura versiune de acest gen este cea inclusa in Google Pack: Spyware Doctor with Antivirus Starter Edition.

Un program Antivirus ar trebui sa detecteze si ceea ce intra in atributiile unui Anti Spyware: adware, spyware, keylogger, antivirus rogue, troian, backdoor. Cu toate astea nu o face de fiecare data asa de eficient. In cazul unei infectii cu unul din tipurile de malware de mai sus, este necesar un program dedicat.

Am efectuat trei teste evidentiind detectia si capacitatea de devirusare a programelor evaluate. Testul a fost efectuat pe Windows XP SP2.
Primul test a constat in scanarea unui set de 914 virusi continand: spyware, adware, troieni, keyloggere, worms, backdoor.
Acestia au fost colectionati in perioada 17 – 24 octombrie a.c.

Malwarebytes Anti-Malware (MBAM) a detectat 569 virusi (62.25%), o detectie buna avand in vedere varietatea virusilor pe care a fost efectuat testul si faptul ca erau de ultima ora. In plus, MBAM nu este destinat a fi un Antivirus, ci doar un program suplimentar pentru protectia PC-ului.

malwarebytes anti-malware test al detectieiSUPERAntiSpyware a detectat doar 243 virusi (26.58%), un procent destul de mic, avand in vedere ca doar o parte din mostrele testate nu ar fi trebuit sa intre in atributiile sale ca antispyware. Mai au de lucrat in aceasta privinta.

supwerantispyware test al detectiei

PC Tools Spyware Doctor with Antivirus a avut cea mai mare detectie: 599 virusi (65.5%).
Paradoxal, este insa cel mai mare esec dintre cele trei si asta din simplul motiv ca pretinde a contine o componenta Antivirus. Astfel, produsul nu poate fi instalat alaturi de alt program antivirus dedicat, iar cu o detectie totala de circa 65%, poti folosi cu usurinta bunul simt in rularea fisierelor si ai toate sansele sa fii protejat mai bine.

pc tools spyware doctor with antivirus test al detectiei

Al doilea test a fost unul cu adevarat specific si anume am ales 114 Programe Rogue (antivirusi falsi, anti spyware falsi, registry cleaner falsi, etc). Acestea sunt poate cele mai raspandite si dau de multe ori batai serioase de cap celor care au “norocul” de a fi infectati.
Programele Rogue au fost colectate in perioada 1 – 24 oct 2010.

Iata cum au stat lucrurile aici in ce priveste detectia:
Malwarebytes Anti-Malware – 83 de programe false identificate (72.8%)
SUPERAntiSpyware – 22 de programe rogue detectate (19.2%)
PC Tools Spyware Doctor with Antivirus – 40 de programe false detectate (35%)

Aici avem un castigator clar si anume Malwarebytes, care este deja recomandat pe majoritatea site-urilor de profil si pe buna dreptate. Are cea mai buna detectie si surclaseaza net concurenta.

Ultimul test a vizat devirusarea unui PC infectat cu Antivirus Studio 2010.
Toate cele trei programe evaluate au facut fata cu succes acestei ultime solicitari.


Dintre toate, doar Spyware Doctor ofera si protectie in timp real, versiunea cu bani oferind protectie sporita: motorul ThreatFire integrat (de ce l-ai cumpara cand exista gratuit ?!), detectarea rootkit-urilor active, startup guard, browser guard, etc.

Ca o concluzie generala, nu as recomanda instalarea unui Anti Spyware in PC pentru protectia in timp real. Si acest fapt din cateva considerente: costa mult prea mult pentru ce ar putea oferi, consuma resurse si incetineste pornirea PC-ului, antivirusii moderni ofera o protectie eficienta impotriva majoritatii malware-ului si ar fi mai utila instalarea unui soft de tip Firewall + HIPS in mod suplimentar.
Daca ar fi sa recomand un produs, ar fi cu certitudine Malwarebytes Anti-Malware care poate fi folosit pentru scanari ocazionale ale sistemului sau in cazul unei infectari a calculatorului.

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

14 responses to “Malwarebytes Anti-Malware, SUPERAntiSpyware, Spyware Doctor – Test Comparativ”

 1. Alin

  “Nu sunt multi cei care au evaluat comparativ produse Anti Spyware, de aceea am decis sa realizez un astfel de test pe cele mai cunoscute programe de acest gen.”

  Desi paradoxal numele lor spune altceva, cele trei programe nu sunt antispyware ci anti-malware.

 2. Sakara

  Felicitari pentru test.
  Un alt doilea test cred ca ar fi util pentru utilizatori, ce alt program ar mai putea folosii pentru o “a doua” opinie (nu neaparat cu protectie in timp real – aici ar fi Immunet si poate Panda Cloud dar in acest caz pot aparea imcompatibilitati). Cateva sugestii Prevx free, Emisoft Emergency Kit.

  1. Sakara

   Ceva mai exotic AVERT (8 scanners) si Wuzzup (multi cloud scanners).
   https://www.avertsoftware.com/downloads.html
   https://bugbopper.com/

 3. C

  Puteti preciza si felul in care ati acumulat virusii respectivi? De asemenea, pentru ca aceste teste sa fie credibile, ne precizati si mediul in care ati efectuat testele? Va rugam sa ne precizati mai multe lucruri despre modul in care ati efectuat aceste teste.

 4. zame77

  Ceva oferte pentru Nod 32 Smart Security?

 5. Tweets that mention Malwarebytes Anti-Malware, SUPERAntiSpyware, Spyware Doctor – Test Comparativ -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Caponescu, Radu. Radu said: Malwarebytes Anti-Malware, SUPERAntiSpyware, Spyware Doctor – Test Comparativ: Nu sunt multi cei care au evaluat c… https://bit.ly/aCBlUe […]

 6. Nyke

  Panda Cloud Antivirus Pro Edition GRATUIT 1 AN – Aici: https://www.trialpay.com/cart/?pp=VhvVjhW7&c=a6bdab2

 7. ng-ng

  eu am norton internet security si ieri am dat o scanare cu mbam si mi-a descoperit vreo 5 hijack aplication, naiba stie cum i-am luat ! ideea este ca nici un anti-virus ,cu toata componenta lor anti-spyware,nu te ajuta impotriva spyware-ului sau ad-ware ori dracu din balta ! am renuntat la avast tocmai pt ca la o scanare imi descoperise mbam niste rogue pe care avast-ul ,setat pe high, nu-i prinsese. cred ,din propria experienta, ca nici un antivirus (impreuna cu un firewall ) nu te scapa de spyware, este o mare minciuna. antivirusii sunt buni contra virusilor, ATAT ! daca vrei sa te protejezi impotriva spyware,i-ati un scaner gratuit mbam sau superantispyware si din cand in cand, in functie si de saiturile pe care le vizitezi, dai un full scan. eu am ambele scanere free, mbam si sas. folosesc unul dintre ele,cum am inspiratia,o data pe saptamana, iar daca intru pe cate un sait +18 ,scanez dupa fiecare sedinta 🙂

 8. Alex20

  ms pt test oricum stiam ca MBAM este cel mai bun .

 9. basano

  Felicitari celor de la MBAM !

 10. catalin

  @ng-ng

  Programele de tip “roque” sunt foarte greu de depistat de catre orice program antivirus.
  Insa sunt foarte usor de blocat daca utilizatorul are grija pe unde intra sau pe ce ferestre suspecte da click-uri de YES sau NO

 11. Interviu Malwarebytes – Tu pui intrebarile!

  […] si devirusarea programelor rogue, spyware, troieni, keylogger. A fost clasat pe primul loc in testul comparativ realizat de site-ul nostru in urma cu cateva zile.Bruce Harrison, Vicepresedinte al departamentului […]

 12. semen

  eu zic spyware doctor cu antivirus merge instalat si cu alta suita de antivirus…si ii dai shut down la antivirus si din msconfig nu sa porneasca cu windowsu simplu,si se poate porni manual cand dai pe el si-si porneste si serviciile lui,anumite suite de securitate zic sa dezinstalezi pc tools spyware doctor …strategie pt a tine monopol pe piata ,defapt conflicte in windows cu 2 suite au fost rezolvate in noile versiuni de windows..este vorba de a le rula pe amandoua. mananca multe resurse ,procese, ….daca vreti softuri pt dezinfectie ordinea mea care cred eu ca sunt foarte bune, HijackThis pt procese chiar virusi hidden ,winpatrol manager pt procese in caz ca ai niste virusi la autorun exemplu svchost ,spy reveal pt scanare de keyloggeri cel mai bun ,vipre antivirus ca antimalware,si malwarebytes……si daca puneti pe curat windows recomand sophos antivirus cu firewall comodo sau zonealarm sau Norton 360 ,si pt protectie de keyloggeri cel mai bun program de piata KeyScrambler premmium encripteaza tot ce scrii astfel un keylogger nu poate detecta tot ce scrii ,l-am incercat eu cu 48 de keyloggeri de ultima generatie

Leave a Reply