Ne dati ori nu ne dati? In gluma sau serios, Halloween-ul se poate sfarsi prin distrugerea calculatorului dumneavoastra

 • Computere poznase cu aplicatii care simuleaza o infectare cu Troian invadeaza paginile Web
 • Filmele “Paranormal Activity 2” si “Vineri 13” sunt folosite in atacurile de tip BlackHat SEO pentru descarcarea si raspandirea de malware
 • Spam conceput pentru atragerea de clickuri si furtul de date cu caracter personal, utilizand ca momeala pictograme Halloween, este folosit pe scara larga de catre atacatori

Pentru ca se apropie Halloween-ul, aplicatii, site-uri web false, mesaje spam si troieni, toate se deghizeaza pentru a incerca sa insele utilizatorii. Laboratorul anti-malware de la Panda Security a detectat atacuri de genul acesta inca din luna august. Cu toate acestea, atacurile s-au intensificat in ultimele zile si vedem cateva specimene vechi “revenind la viata”, noi versiuni si aplicatii false incercand doar sa sperie putin utilizatorii.

Pozne de Halloween care raspandesc teroare…

Chiar daca poznele pentru calculatoare nu sunt nimic nou, ele sunt masiv distribuite in zilele de dinainte de Halloween, in scopul de a teroriza utilizatorii. Aceste aplicatii sunt de fapt inofensive, pentru ca in realitate nu contin malware sau troieni.


Acestea ajung de obicei la calculatoarele vizate de la unul din contactele victimei, sub forma unui fisier video de Halloween sau sub forma unei felicitari online, prin intermediul e-mailului si a retelelor de socializare, etc. Cu toate acestea, odata ce le-ati descarcat si le-ati instalat, vor aparea o serie de mesaje si imagini care va informeaza ca sunteti infectat cu un troian.

In alte ocazii, este un film flash care simuleaza stergerea tuturor datelor de pe hard diskul calculatorului, in timp ce un craniu infricosator este afisat pe ecran. Site-ul care distribuie aceasta gluma ofera un video cu instructiuni pentru a configura filmul pentru a-l face mai real si mai infricosator.

In realitate, acestea sunt doar alarme false, nefiind vorba de infectare cu malware si nici de vreo formatare de hard disk. Cu toate acestea, nu exista nici o indoiala ca utilizatorii vor fi intr-adevar ingroziti vazandu-si calculatoarele aproape distruse!

halloween virus

halloween virus

halloween virus

halloween virus

Filmele de groaza…

In alte ocazii, atacatorii folosesc filme recent lansate cum ar fi “Paranormal Activity 2” sau filme clasice de Halloween precum “Vineri 13”.

Hackerii folosesc productii hollywoodiene bine-cunoscute pentru a lansa atacuri Blackhat SEO, respectiv se leaga de subiecte recente pentru a plasa site-uri malitioase in topul primelor rezultate afisate de motoarele de cautare, atunci cand utilizatorii cauta anumiti termeni. Odata ce utilizatorul acceseaza site-ul malitios, un troian sau antivirus fals este descarcat pe computerul lor.

virus halloween

Aceste atacuri nu exploateaza numai filmele de groaza, dar si orice alte elemente legate de Halloween cum ar fi invitatiile la petrecere, etc.

Desktop Security 2010: Un antivirus fals care este descarcat de catre unul dintre atacurile Blackhat atacuri SEO de Halloween.

virus halloweenSpam de Halloween

Un alt mod prin care atacatorii fac ravagii in aceste zile este distributia masiva de spam cu teme legate de “Halloween” – tematica folosita pentru a convinge utilizatorii sa-si dea datele lor personale, sa cumpere produse frauduloase sau ilegale sau doar sa faca bani, multe companii obtinand venituri prin sistemul pay-per-click.

virus halloween

Cateva sfaturi pentru a va proteja :

Ca de obicei, informarea si cateva masuri simple de precautie sunt cele mai bune solutii pentru a fi protejat. Feriti-va de orice incercari de pacaleala, fie prin intermediul farselor de „prost gust”, fie prin malware real care incearca sa va strice petrecerea de Halloween.

Iata cateva sfaturi de la Panda Security pentru a preveni toate acestea:

 • Nu deschideti emailuri sau mesaje primite pe retelele sociale de la expeditori necunoscuti;
 • Nu accesati link-uri incluse in continutul mesajelor, chiar daca aparent sunt de la surse reale. Este mai bine sa scrieti URL-ul direct in browser. Aceasta regula se aplica mesajelor primite in orice client de email, la fel ca si cele din Facebook, Twitter sau orice alte retele sociale sau aplicatii de comunicare etc.
 • Daca totusi accesati unul din aceste linkuri, aveti grija la ce pagini se face trimitere. Daca nu recunoasteti pagina, inchideti browserul.
 • Nu deschideti atasamentele mesajelor ce sosesc din surse necunoscute. Mai mult, aveti grija la fisierele ce au legatura cu Halloween.
 • Chiar daca pagina pare legitima, dar va cere sa descarcati ceva, ar trebui sa fiti precauti si sa nu acceptati descarcarea.
 • In oricare din situatii, daca ati ajuns sa descarcati si instalat fisiere executabile si daca pe ecran va apar mesaje neobisnuite, cel mai probabil calculatorul s-a infectat cu malware.
 • Cumparati online doar de pe siteuri cu o reputatie solida, de la cei care ofera trazactii securizate sau care cripteaza toate informatiile introduse pe pagina. Pentru a verifica daca pagina este sigura, cautati certificatul de securitate sub forma unui lacat mic, galben, langa bara de unelte sau in coltul dreapta-jos al ecranului.
 • Nu utilizati calculatoare publice pentru a face tranzacţii sau operatiuni care necesita sa introduceti parole sau alte detalii personale.
 • Instalati o solutie de securitate eficienta, capabila sa detecteze atat malware cunoscut cat si necunoscut.

Panda Security va ofera mai multe instrumente gratuite pentru scanarea calculatorului, cum ar fi Panda Cloud Antivirus: www.cloudantivirus.com.

In final… sa aveti un Halloween fericit!!

Administrator FaraVirusi.com
voluntar al Comodo Malware Research Team, expert Malwarebytes Anti-Malware

2 responses to “Ne dati ori nu ne dati? In gluma sau serios, Halloween-ul se poate sfarsi prin distrugerea calculatorului dumneavoastra”

 1. Tweets that mention Ne dati ori nu ne dati? In gluma sau serios, Halloween-ul se poate sfarsi prin distrugerea calculatorului dumneavoastra -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Caponescu, Radu. Radu said: Ne dati ori nu ne dati? In gluma sau serios, Halloween-ul se poate sfarsi prin distrugerea calculatorului dumneavo… https://bit.ly/djRSG0 […]

 2. ellpooty

  woow

Leave a Reply